Måluppfyllelse

Måluppfyllelse

Kommunfullmäktige har beslutat om strategiska mål i den strategiska planen. Måluppfyllelsen bedöms utifrån en sammanvägning av måluppfyllelsen för underliggande nämndmål. Nämndmålen mäts med indikatorer där varje indikator har en egen målnivå och varje nämndmål totalt mäts med en eller flera indikatorer.

Färgmarkeringarna anger i vilken grad kommunen uppnått målet.

 Målet är uppnått till 100 %

 Målet är uppnått till 80–99 %

 Målet är inte uppnått, resultatet är under 80 %

Perspektiv Strategiska mål 2020
Medborgare och kunder Vansbro kommun är en attraktiv och trygg kommun, där medborgare och kunder är nöjda med kommunens verksamhet
Framtidstro och utveckling Vansbro kommun skapar förutsättningar för en hållbar och positiv utveckling
Medarbetare Vansbro kommun är en attraktiv arbetsgivare där medarbetarna känner engagemang och arbetsglädje
Ekonomi Vansbro kommun har en hållbar ekonomi

I vilken grad kommunen uppnått och bedömt målen beskrivs närmare på följande sidor.

Av de fyra strategiska målen som mäts i årsredovisningen nådde kommunen inget till 100 procent. Tre av målen uppnåddes delvis och ett uppnåddes inte. Kommunen måste därför förbättra resultaten i förhållande till målnivåerna och effektivisera verksamheten. Resultatet i HME-enkäten förbättrades från index 75 till 77 och måluppfyllelsen inom hållbart medarbetarengagemang har ökat för perspektivet medarbetare. När det gäller sjukfrånvaron var det inget förvaltningsområde som nådde målet, till stor del beroende på pandemin.

Medborgare och kunder

Strategiska mål Nämndmål Förvaltningsområde 2020
Vansbro kommun är en attraktiv och trygg kommun, där medborgare och kunder är nöjda med kommunens verksamhet Hög måluppfyllelse i skolan Utbildning, kultur och fritid
Medborgarna är nöjda med verksamhetens bemötande Utbildning, kultur och fritid
Genom ett systematiskt kvalitetsarbete utveckla verksamheten på alla nivåer Utbildning, kultur och fritid
Individ- och familjeomsorgen handlägger ärenden enligt gällande lagar och författningar Socialt stöd och omsorg
Äldre och personer med funktionsnedsättning tillförsäkras jämlikhet, delaktighet och inflytande Socialt stöd och omsorg
Den enskildes situation förbättras genom kontakt med individ- och familjeomsorgen Socialt stöd och omsorg
Brukarna ska vara nöjda eller mycket nöjda med hemtjänst och särskilt boende Socialt stöd och omsorg
Medborgarna är nöjda med verksamhetens bemötande Socialt stöd och omsorg
Deltagarna inom sysselsättningsverksamhet enligt socialtjänstlag och LSS är delaktiga i verksamheten Socialt stöd och omsorg
Genom ett systematiskt kvalitetsarbete utveckla verksamheten på alla nivåer Socialt stöd och omsorg
Medborgarna har förtroende för kommunens myndighetsutövning Samhällsbyggnad
Kommunen ger god service och ett gott bemötande Kommunkansli och internservice
Genom ett systematiskt kvalitetsarbete utveckla verksamheten på alla nivåer Kommunkansli och internservice

 Hög måluppfyllelse i skolan

Målet är delvis uppnått. Elevernas måluppfyllelse har ökat, med betydligt bättre resultat höstterminen 2020. Meritvärdet har ökat från 190,6 vårterminen 2019 till 228,2 vårterminen 2020. En av klasserna hade ett meritvärde på 252,2.

Resultaten har även förbättrats i de lägre årskurserna. Resultatet för alla årskurser och ämnen redovisas i kvalitetsrapporten. De nationella proven genomfördes inte våren 2020.

I vissa klasser är måluppfyllelsen högre i alla andra ämnen än svenska, engelska och matematik. Pojkarna tenderar att ha lägre resultat än flickorna i svenska.

Kommunen arbetar övergripande med lärmiljöer, det finns fler behöriga lärare och fler lärare anställs istället för elevassistenter. Elevernas kunskaper följs upp tre gånger/termin.

Skolan har gjort ett arbete för att skapa trygghet och studiero i vissa klasser. Ett trygghetsteam med specialpedagog, elevcoacher, lärare och kurator har arbetat med förebyggande åtgärder.

Skolverkets bedömningsstöd är ett verktyg att använda både vid bedömning, analys och förslag till fortsatt undervisning.

På lärcentrum lästes totalt 574 kurser 2020. Av dessa fick 323 godkända betyg. Alla kurser betygsätts inte. Lärcentrum har även genomfört 62 upphandlade distanskurser 2020.

 Medborgarna är nöjda med verksamhetens bemötande

Målet är delvis uppnått. För att nå målet arbetar skolorna med att utveckla samarbetet mellan hem och skola. Alla mentorer skickar vecko- eller månadsbrev hem till vårdnadshavarna och tidigare år har skolorna hållit öppet hus och informationsmöten. Alla vårdnadshavare erbjuds samtal tillsammans med eleven minst två gånger/läsår. Under pandemin har samtalen erbjudits digitalt.

Målet är att alla vårdnadshavare ska kunna följa elevernas kunskapsutveckling i verksamhetens digitala system.

Den senaste mätningen är från höstterminen 2018. Ny mätning görs via Skolinspektionens enkät våren 2021.

 Genom ett systematiskt kvalitetsarbete utveckla verksamheten på alla nivåer

Målet är delvis uppnått. Systematiskt kvalitetetsarbete ingår i de läroplansstyrda verksamheterna och har utvecklats med hjälp av Skolverkets projekt Nyanländas lärande. Hösten 2020 avslutade Vansbro samarbetet med Skolverket i projektet Nyanländas lärande för alla utbildningsverksamheter. Ett liknande arbetssätt finns inom kultur och fritid men har inte samma strukturerade upplägg.

 Individ- och familjeomsorgen handlägger ärenden enligt gällande lagar och författningar

Målet är delvis uppnått. Målet följs upp kvartalsvis genom egenkontroller och målen uppnåddes för alla indikatorer utom kvartal 4.

Resultatet av egenkontrollen kvartal 4 visade att fyra av fem ärenden nådde målet att inleda utredningar omgående och att fyra av sex ärenden nådde målet att utredningar som rör barn görs snabbt och blir klara inom fyra månader.

För att nå målet har IFO infört egenkontroller för att identifiera och snabbt åtgärda eventuella brister. Förste socialsekreterare har även ärendegenomgångar varje vecka och ger handledning i utredningsarbetet.

 Äldre och personer med funktionsnedsättning tillförsäkras jämlikhet, delaktighet och inflytande

Resultatet avser funktionshinderomsorgen.

Målet är delvis uppnått. Målet har varit att alla brukare ska ha en individuell genomförandeplan. För att nå målet har verksamheten infört nya rutiner och haft information och genomgång av genomförandeplaner på arbetsplatsmöten.

 Den enskildes situation förbättras genom kontakt med individ- och familjeomsorgen

Målet är uppnått. Indikatorn mäts genom en brukarundersökning där svarsfrekvensen var mycket låg. För att nå målet har IFO haft utbildning för personal och infört tidiga insatser enligt metoden Signs of safety, rekryterat ny kompetens för förebyggande arbete inom missbruk och intensifierat samverkan med andra myndigheter för personer med ekonomiskt bistånd.

 

 Brukarna ska vara nöjda eller mycket nöjda med hemtjänst och särskilt boende

Målet är uppnått. Det som gjorts för att nå målet är bland annat arbetet med kontaktmannaskap och kontakten mellan kontaktperson, brukare och anhörig, samt värdegrundsarbete.

 Medborgaren är nöjd med verksamhetens bemötande

Målet uppnåddes delvis. Indikatorn mäts genom en brukarundersökning där svarsfrekvensen var mycket låg. Kommunen har under 2020 fått klagomål/synpunkter på bemötande men även många positiva återkopplingar från klienter vid möten och telefonkontakter. Inom individ- och familjeomsorgen har ett värdegrundsarbete påbörjats för att förankra ett tydligt medborgarperspektiv. Arbetet ska bli klart innan sommaren 2021.

 Deltagarna inom sysselsättningsverksamhet enligt socialtjänstlag och LSS är delaktiga i verksamheten

Målet uppnåddes delvis. Indikatorn mäts genom en enkät bland deltagarna där svarsfrekvensen var låg på grund av pandemin, då deltagare valt att inte komma till verksamheten. Det som gjorts för att nå målet är värdegrundsarbete och genomförandeplaner.

 Genom ett systematiskt kvalitetsarbete utveckla verksamheten på alla nivåer

Målet är delvis uppnått. För att nå målet har förvaltningsområdet kartlagt sina arbetsprocesser. Rutiner för hantering av avvikelser håller på att ses över och revideras. Inom bland annat individ- och familjeomsorgen har egenkontroller kommit igång. En plan finns för att med stöd av Stratsys modul för systematiskt kvalitetsarbete få en tydlig struktur för det systematiska kvalitetsarbetet och framtagning av rapporter till kommunstyrelsen. Införande av Stratsysmodulen pågår fram till sommaren 2021.

 Medborgarna har förtroende för kommunens myndighetsutövning

Målet är delvis uppnått. På grund av resursbrist och fler bygglovsärenden har handläggningstiderna ökat inom plan- och byggenheten. De flesta ärenden har ändå hanterats inom handläggningstiden tio veckor enligt plan- och bygglagen.

Hösten 2020 anlitade plan- och byggenheten en bygglovskonsult som resursförstärkning för att klara ärenden och handläggningstider. Inför 2021 har en till byggnadsinspektör rekryterats.

Miljökontoret hanterade alla ärenden inom tidsramen. I vissa ärenden har sökande valt att vänta med sina ärenden.

 Kommunen ger god service och ett gott bemötande

Målet är uppnått. Indikatorerna mäts via en servicemätning en gång per år. Resultaten visar kommunens totala resultat.

Gott bemötande vid kontakt med kommunen via telefon var på samma nivå som 2019, där 96 procent bedöms få ett mycket gott eller gott bemötande i telefon.

Tidigare mättes andelen som fick svar på e-post inom två arbetsdagar, där är måttet numera en dag. Kommunens resultat vid svar på e-post visar att 93 procent av e-postsvaren i mätningen gavs inom ett dygn. Svarskvaliteten på e-post har också ökat.

 Genom ett systematiskt kvalitetsarbete utveckla verksamheten på alla nivåer

Målet är inte uppnått. Arbetet med att säkerställa organisationens uppdrag enligt både lagar och kundöverenskommelser har tagits till en högre nivå. Det behövs dock mer dokumentation och fastställande av rutiner för att nå målet.

Framtidstro och utveckling

Strategiska mål Nämndmål Förvaltningsområde 2020
Vansbro kommun skapar förutsättningar för en hållbar och positiv utveckling Ger elever goda förutsättningar till fortsatt arbete och/eller studier Utbildning, kultur och fritid
Främja föreningsliv och folkhälsa Utbildning, kultur och fritid
Goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar Utbildning, kultur och fritid
Ta tillvara digitaliseringens möjligheter Utbildning, kultur och fritid
Människors arbetsförmåga, resurser och möjligheter till egen försörjning främjas och utvecklas Socialt stöd och omsorg
Ta tillvara digitaliseringens möjligheter Socialt stöd och omsorg
Ger goda förutsättningar för näringslivet att etableras och utvecklas Samhällsbyggnad
Öka attraktiva boendemiljöer Samhällsbyggnad
Ta tillvara digitaliseringens möjligheter Samhällsbyggnad
Främja föreningsliv och folkhälsa Kommunkansli och internservice
Långsiktig hållbarhet Kommunkansli och internservice
Ta tillvara digitaliseringens möjligheter Kommunkansli och internservice
Kommunens lokaler ska utnyttjas effektivt av de egna verksamheterna Kommunkansli och internservice
Kommunens verksamheter ska få ett gott stöd av servicefunktionerna Kommunkansli och internservice

 Ger elever goda förutsättningar till fortsatt arbete och/eller studier

Målet är delvis uppnått. Detta på grund av bristen på legitimerade lärare inom fritidshem.

Skolan har stärkt sitt fokus på elevernas kunskapsutveckling, med analyser vid försämrad kunskapsutveckling. Uppföljning görs var sjätte vecka i varje klass, med fokus på lärmiljöer och undervisningssätt.

Alla undervisande lärare bedömer hur långt eleven har nått i sin kunskapsutveckling i verktyget IST/Dexter vid varje terminsslut.

Skolan har under året skapat ämnesgrupper för pedagogiska diskussioner kring ämnet, dess utveckling och vad som kan förändras i undervisningen.

De flesta av Smedbergsskolans elever går vidare till en gymnasieutbildning eller liknande. Meritvärdet behöver öka för att öka elevernas valmöjligheter till fortsatta studier.

Skolan har anställt lärare under utbildning för att uppnå egen lärarförsörjning. Det är fortsatt brist på ämnesbehöriga lärare på alla utbildningsnivåer.

Nederborgsskolan F–3 hade 100 procent behörig personal vid 2020 års slut.

 Främja föreningsliv och folkhälsa

Målet är delvis uppnått. Det var lika många föreningar som fick bidrag som 2019. Året har haft utmaningar som påverkat föreningarnas möjligheter att ha verksamhet och folkhälsan.

 Goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar

Målet är delvis uppnått. Andelen behöriga förskollärare var ungefär som förra året.

Antalet inskrivna barn i fritidshem var ungefär lika som förra året. Personalens utbildningsnivå på fritidshemmen är låg.

Inom ramen för samverkan mellan skola och socialtjänst finns fyra handledare inom föräldrautbildningen ABC (Alla barn i centrum), utbildningen har pausats under pandemin. Det kan leda till att fler barn och deras vårdnadshavare behöver andra former av stöd.

 Ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Målet är delvis uppnått. Skolorna har fått mer digital utrustning men behovet är inte fyllt än.

Flera av de digitala stödsystemen lever inte upp till kraven, utan är svårarbetade och bidrar till merarbete istället för stöd.

Alla elever från årskurs 6 och uppåt har en egen enhet. I nästan alla klassrum finns projektorer i taket. Inför digitaliseringen av de nationella proven behöver vissa programvaror uppdateras.

Uppkopplingsmöjligheterna är goda och har förbättrats de senaste åren.

De program som finns för planering och uppföljning av elevernas utveckling och kunskaper behöver bytas ut.

 Människors arbetsförmåga, resurser och möjligheter till egen försörjning främjas och utvecklas

Målet är uppnått. Det som gjorts för att nå målet är bland annat intensifierat arbete med att stödja klienter att komma till rätt försörjning. Samarbetet mellan individ- och familjeomsorgen och aktivitetscentrum har fortsatt öka 2020 genom att aktivitetscentrum tillhandahåller några platser för de personer som ska få kompetensutveckling. Samverkan med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och regionen i EDI, ”En dörr in”, har förbättrats.

Inom aktivitetscentrum har flera personer fått stöd och kunnat gå vidare till en annan arbetsgivare.

Vansbro, Malung-Sälen och Arbetsförmedlingen har tecknat en ny överenskommelse om Duna-samverkan (Delegationen för unga och nyanlända). Syftet med överenskommelsen är att långsiktigt och varaktigt minska ungas och nyanländas arbetslöshet.

 Ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Målet uppnåddes inte. Fjärrtillsyn via nattkamera i ordinärt boende kan erbjudas dem som enbart beviljats insatsen tillsyn. Vanligast är att personer har tillsyn beviljad i kombination med ett toalettbesök eller annan insats och då behöver insatsen ändå utföras genom fysiskt besök. För att tillvarata digitaliseringens möjligheter behövs en ökad samsyn inom verksamheten om syftet och nyttan för den enskilde, och att det finns en hållbar ekonomi för fler kameror. Varje ny fjärrtillsynskamera innebär en ökad kostnad.

Införande av tillsyn nattetid via kamera på särskilt boende visade sig vara en kostnad som översteg gränsvärdet för direktupphandling. Med anledning av pandemin har kommunen inte kunnat påbörja upphandlingen.

 

 Ger goda förutsättningar för näringslivet att etableras och utvecklas

Målet är uppnått. Vansbro kommun rankas på plats 35 av Sveriges kommuner i Svenskt Näringslivs rankning av attraktivt företagsklimat. Det var en förbättring med 14 platser mot 2019.

Samhällsbyggnad arbetar tillsammans med näringslivsfunktionen för att bättre kunna möta företagarnas behov, men resursbrist under 2020 har lett till sämre information och längre hantering av ärenden.

Vansbro kommun har antagit en ny bredbandsstrategi och handlingsplan för åren 2020–2025. Handlingsplanen beslutas årligen av kommunstyrelsen. Strategin har satt mål om en utbyggnadstakt med över 90 procent bredbandstäckning år 2025. Utbyggnadstakten behöver öka för att klara målet.

Utbildningen i plan- och bygglagen (PBL) och strandskydd är inte genomförd. Utbildningar under hösten har hållits digitalt och därmed kostnadseffektivt. Behovsutredning och kompetensförsörjningsplan ska utarbetas kommande år.

 Öka attraktiva boendemiljöer

Målet är delvis uppnått. Arbetet med belysningsplan ska inledas 2021.

Ett arbete med översyn och eventuell revidering av Vansbro kommuns gång- och cykelvägsplan har inletts.

Förvaltningen har haft åtta klagomål på snöröjning 2020 vilket är bättre än förväntat, men realistiskt då det varit en snöfattig vinter.

Förvaltningen har 26 pågående tillsynsärenden, varav tre ärenden om ovårdad fastighet har hanterats 2020. Arbetet med fysisk planering ska utökas och plansamordnaren har tilldelats resurser för fortsatt planarbete för bland annat bostäder, handel och industri.

 Ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Målet är uppnått. Plan- och byggenheten och miljökontoret signerar alla delegationsbeslut digitalt. Plan- och byggenheten har idag e-tjänster för ansökan av anmälningar och bygglov.

Plan- och byggenhetens system för ärendehantering och administration ska också ses över och vidareutvecklas.

 Främja föreningsliv och folkhälsa

Målet är delvis uppnått. Antalet föreningar som får föreningsbidrag utbetalt via kommunkansliet har minskat eftersom färre föreningar sökt bidrag. Bidrag som omfattas är driftbidrag, administrationsbidrag och aktivitetsbidrag.

 Långsiktig hållbarhet

Målet är delvis uppnått. Under året har kommunen arbetat för att minska matsvinnet. Matsvinnet mäts på både Smedbergsskolan och Myrbackaskolan för att följa utvecklingen. Matsvinnet mättes inte 2019, vilket gör att målet inte kan jämföras med 2019. Inköp av ekologiska livsmedel har minskat med 1 procent gentemot 2019. Inköpen av närproducerade råvaror har fått ökat fokus.

Inom kommunkansliet finns tre indikatorer som mäter långsiktig hållbarhet, två av indikatorerna (pappersutskrifter och returnering av datorer och plattor) nådde målet.

Andelen telefoner som återvinns för återbruk har minskat, kommunen behöver se över rutiner för hanteringen av telefoner.

 Ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Målet är inte uppnått. Indikatorn kan i nuläget inte mätas.

 Kommunens lokaler ska utnyttjas effektivt av de egna verksamheterna

Målet är inte uppnått. Det saknas en modell för att följa upp lokaleffektiviteten, kommunen har därför inte kunnat utvärdera nyckeltal för antal elever per kvm och minskningen av yta för administrativ personal. Målet att minska elanvändningen nåddes till hälften, vilket är positivt med hänsyn till att kommunen inte infört så kallade gröna hyresavtal.

 Kommunens verksamheter ska få ett gott stöd av servicefunktionerna

Målet är delvis uppnått. Kommunen har genomfört mätningen Chefoskopet och tagit fram en handlingsplan. På grund av pandemin har genomförandet pausats men fortsätter 2021. Alla arbetsorder och felanmälningar till internservice återkopplas nu till kund om att ärendet är mottaget och när det ska utföras. En inventering av kundöverenskommelser har gjorts för att säkerställa leverans till kund.

Medarbetare

Strategiska mål Nämndmål Förvaltningsområde 2020
Vansbro kommun är en attraktiv arbetsgivare där medarbetarna känner engagemang och arbetsglädje Hållbart medarbetarengagemang Utbildning, kultur och fritid
Verksamheten bidrar till en låg sjukfrånvaro Utbildning, kultur och fritid
Hållbart medarbetarengagemang Socialt stöd och omsorg
Verksamheten bidrar till en låg sjukfrånvaro Socialt stöd och omsorg
Hållbart medarbetarengagemang Samhällsbyggnad
Verksamheten bidrar till en låg sjukfrånvaro Samhällsbyggnad
Hållbart medarbetarengagemang Kommunkansli och internservice
Verksamheten bidrar till en låg sjukfrånvaro Kommunkansli och internservice

Hållbart medarbetarengagemang

 Utbildning, kultur och fritid

Målet är uppnått. HME-enkäten visar att medarbetarna känner motivation för arbetet och är nöjda med ledarskapet, men att det finns behov av att arbeta mer med styrningen, tydliggöra målen. Verksamheten ska ta fram en handlingsplan inför år 2021.

 Socialt stöd och omsorg

Målet är uppnått totalt, även om målvärdet inte uppnåddes på varje delfråga.

För att nå målet har varje arbetsplats tagit fram en handlingsplan utifrån föregående års resultat. Handlingsplanen har omfattat åtgärder för de områden som arbetsplatsen behöver utveckla och förbättra. Utvecklings- och förbättringsområden samt åtgärder i handlingsplanerna varierar från arbetsplats till arbetsplats.

 Samhällsbyggnad

Målet är uppnått. 2020 var ett år med hög belastning på förvaltningsområdet samhällsbyggnad med långtidssjukskrivningar. Fler bygglovsärenden och mer myndighetsutövning parallellt med ett stort behov av fysisk planering och brist på planlagd mark för handel, industri och bostäder. Även inom Vansbro Stadsnät och bostadsanpassning har arbetsbelastningen varit hög.

Kopplat till kommande utmaningar har samhällsbyggnad gjort en organisationsförändring för att klara behoven av resurser och kompetens. Parallellt för kommunen dialoger med andra kommuner om samverkan och samarbete.

Medarbetarna anser trots stora utmaningar att arbetsmiljön är bra, men att verksamheten måste tydliggöra sina mål och hur de ska följas upp.

 Kommunkansli och internservice

Målet är delvis uppnått. Arbetet med att utveckla organisationen och öka kompetensen har skett inom främst lokalvård, vaktmästeri och fastighetsenheterna. Verksamheten har även tydliggjort vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras för kunderna. Arbetet fortsätter under 2021 med kostenheten och för att nå målet för hela internservice. För kommunkansli minskade index för hållbart medarbetarengagemang (HME) jämfört med 2019 och var under målnivån. Förbättringar behövs och har påbörjats för respektive verksamhet.

 

Verksamheten bidrar till en låg sjukfrånvaro

 Utbildning, kultur och fritid

Målet är inte uppnått. Sjuktalet har inte ökat markant av coronapandemin utan sjukfrånvaron är hög på grund av några långtidssjukskrivningar.

De hårdare restriktionerna utifrån pandemin har gett viss oro för sjukdom och hur medarbetare ska förhålla sig till symtom. Därför har det varit mycket kortare sjukfrånvaro då medarbetare varit hemma vid minsta symtom. Pandemin har även orsakat några längre sjukskrivningar.

Pandemin har tvingat fram förändrade arbetssätt med växling mellan arbete hemma och på arbetsplatsen.

 Socialt stöd och omsorg

Målet är inte uppnått. Sjukfrånvaron ökade kraftigt under året. Den största bidragande orsaken är pandemin och de rutiner och allmänna råd för personal som finns kring pandemin. För vård- och omsorgspersonal har det inneburit att stanna hemma vid influensaliknande symtom, samt väntetid för provtagning och provsvar.

 Samhällsbyggnad

Målet är inte uppnått. Förvaltningsområdet har haft långtidssjukskrivningar som bidragit till hög sjukfrånvaro totalt. En handlingsplan är framtagen och bedömningen är att personal kommer att återgå i tjänst 2021.

 Kommunkansli och internservice

Sjukfrånvaron ökade 2020, främst beroende på pandemin. På internservice har det varit hög korttidsfrånvaro. Flera långtidssjukskrivningar på alla enheter har bidragit till att målet inte har nåtts.

Ekonomi

Strategiska mål Nämndmål 2020
Vansbro kommun har en hållbar ekonomi Över en rullande femårsperiod ska kommunens överskott vara minst 1 procent av summan av skatteintäkter och utjämning
Kommunen ska endast lånefinansiera stora och långsiktiga investeringar, det vill säga där det är rimligt att kostnaderna för investeringen ska bäras även av kommande generationer
Soliditeten1 ska åtminstone bibehållas (inklusive pensionsförpliktelser)
Verksamheten ska bedrivas inom tilldelad budgetram
Nettokostnadsavvikelse förskola inklusive öppen förskola, mkr
Nettokostnadsavvikelse fritidshem, inklusive öppen fritidsverksamhet, mkr
Nettokostnadsavvikelse grundskola F-9, mkr
Nettokostnadsavvikelse gymnasieskola, mkr
Nettokostnadsavvikelse individ- och familjeomsorg, mkr
Nettokostnadsavvikelse äldreomsorg, mkr

 Målet uppnåddes inte. Kommunens samlade resultat för de senaste fem åren är +1,9 mkr, vilket motsvarar 0,1 procent av skatteintäkter och utjämningssystem. Detta är exklusive försäljningen av bioenergianläggningen under 2019 som försämrade resultatet med 16,1 mkr och var en extraordinär händelse.

 Målet är uppnått. Lånen uppgick till 145 mkr vid årets början och vid årets slut, kommunen har inte tagit några nya lån under året. Årets investeringar på 16,7 mkr finansierades av årets resultat och årets avskrivningar. Självfinansieringsgraden av årets investeringar var 240 procent. Vid en självfinansieringsgrad på 100 procent är årets investeringar lika stora som årets resultat plus årets avskrivningar.

 Målet är uppnått. Soliditeten inklusive kommunens pensionsåtaganden ökade från 9 procent för 2019 till 14 procent 2020. Utan pensionsåtagandena har soliditeten ökat från 38 till 40 procent. Årets ingående balanser för eget kapital har räknats om på grund av byte av redovisningsprincip, vilket beskrivs närmare i avsnittet God ekonomisk hushållning och ekonomisk ställning, under rubriken Balansräkning. Det betyder att jämförelsesiffrorna för 2019 har räknats om.

 Målet uppnåddes då kommunen hållit sin budgetram. I verksamheten finns dock flera överskott som inte beror på att kommunen vidtagit åtgärder. Samhällsbyggnads överskott på 6,8 mkr förklaras till största delen av ändrade redovisningsregler för fiber samt minskad snöröjning, kollektivtrafiken understeg budget med 1 mkr och KS medel till förfogande lämnade ett plus på 2,5 mkr. Utan överskott på dessa poster hade verksamheten inte hållit budgetram och inte nått målet.

 

Nettokostnadsskillnader

Dessa avser 2019 års skillnad mellan kommunens nettokostnader och referenskostnaden2 och ingår inte i bedömningen av de finansiella målen för 2020.

 Nettokostnaden för förskola inklusive öppen förskola var 4 mkr lägre än referenskostnaden.

 Nettokostnaden för fritidshem, inklusive öppen fritidsverksamhet, var 3 mkr lägre.

 Nettokostnaden för grundskola F–9 var 4 mkr lägre.

 Nettokostnaden för gymnasieskolan var 6 mkr högre.

 Nettokostnaden för individ- och familjeomsorg var 15 mkr högre.

 Nettokostnaden för äldreomsorg var 3 mkr högre.