Året som gått

När jag minns tillbaka på 2020 är det främst en tillvaro i ovisshet och frustration över en förändrad vardag, många människors hårda slit och sorgen för dem som inte fått träffa eller i värsta fall förlorat en anhörig som etsat sig fast. Ingenting var sig likt.

Resultatet för 2019 var ett underskott på drygt 35 miljoner kronor, men då ingick även en reaförlust för försäljningen av bioenergianläggningen, en strategiskt viktig försäljning. Utan reaförlusten för bioenergianläggningen uppgick underskottet till 19,4 miljoner kronor och vid ingången till 2020 hade vi ett upparbetat underskott på nästan 29 miljoner kronor att återställa.

Vi gick in det nya året med fullt fokus på att jobba med den framtagna åtgärdsplanen för en ekonomi i balans. En åtgärdsplan är något som alla kommuner med underskott måste ha enligt lag för att återställa det negativa resultatet. Anledningen är att kommunen ska ha en långsiktigt hållbar ekonomi och inte övervältra kostnader till kommande generationer. Det har inneburit att mycket tid har lagts på uppföljning av åtgärdsplanen och att få en långsiktigt hållbar ekonomi.

För en liten kommun som Vansbro är det en utmaning att samtidigt som man ska återställa ett upparbetat underskott kunna göra satsningar eller bedriva verksamhet som inte är lagstadgad men som syftar till förbättringar. De få satsningar vi har som är förebyggande eller skapar mervärde för befolkningen riskerar att behöva avvecklas för att resultat ska återställas, det blir ett ekorrhjul som aldrig tar slut. Vi behöver hitta en kostym som håller på sikt och som gör att vi samtidigt uppfattas som en bygd med framtidstro och utveckling. Det var även något som jag hade möjlighet att förmedla till finansdepartementet i januari då ett antal kommuner bjöds in till civilminister Lena Micko för samtal om kommunernas utmaningar. Det finns ingen enkel lösning men det ska gå!

Under flera år har vi gjort utredningar om hur kommunen ska kunna genomföra om- och utbyggnad av särskilda boendeplatser. I slutet av året och strax efter årsskiftet 2021 beslutade vi om om- och utbyggnad av Bäckaskog. Planeringen går nu mot att alla kommunens särskilda boendeplatser ska finnas på Bäckaskog och trygghetsboenden i de olika kommundelarna. Som en del i utbyggnaden planerar även Stiftelsen Vansbrohem att bygga seniorboende i Dala-Järna.

I början av 2020 beslutade kommunfullmäktige om en ny näringslivsstrategi och för att verkställa näringslivsstrategin började vi även jobba med olika fokusgrupper för att utveckla näringslivsarbetet. Främst har vi arbetat med fokusgrupper för besöksnäring, industri och bostäder. En stor efterfrågan på arbetskraft finns i kommunen men just nu försvåras rekryteringen av att det inte finns tillräckligt många bostäder i kommunen att flytta till. Ett arbete pågår för att komma igång med nybyggnation av framför allt flerfamiljshus i Vansbro. Att vi gör ett gott arbete för företagsklimatet ser vi också genom att kommunen ligger på plats 35 av 290 i Svenskt Näringslivs rankning, en förbättring med 14 placeringar jämfört med 2019. Med den placeringen är vi högst rankade av Dalarnas kommuner. Det är naturligtvis mycket glädjande och vi har ett fantastiskt näringsliv i kommunen, rankningar i all ära men magkänslan är ändå viktigast och vi känner att vi vill och kan göra mer för samverkan och dialog med näringslivet. Den svåraste utmaningen är de stora infrastrukturfrågorna.

Vi tog ett omtag i fiberutbyggnaden i kommunen och nu går det undan. Enligt siffror från Post- och Telestyrelsen är Vansbro den kommun som ökar utbyggnaden av snabbt bredband via fibernätet mest av alla kommuner i Dalarna. Andelen hushåll i Vansbro kommun med tillgång till bredband med en hastighet på 1 Gbit/s ökade med hela 29 procent 2020.

Kommunstyrelsen har hållit workshops med ledningen för kommunens skolor i syfte att diskutera styrning och roller, det har varit ett utvecklande arbete som har gett en gemensam syn på våra olika uppdrag och ansvar. Vi fortsätter arbetet under våren med bland annat workshops om mål för verksamheten.

Under 2020 blev arbetet med ”vallen” klart, en invallning av centrala Vansbro för att klara framtida höga vattenflöden. Samtidigt som vallen skyddar, skapar den ett fint och mycket populärt gångstråk runt Vansbro.

Runt årsskiftet hade vi landets högsta smittspridning per 10 000 invånare och det märktes tydligt hur sårbar verksamheten är i en så liten kommun. Coronapandemin har krävt snabba anpassningar av och i verksamheter och vår personal har gjort ett fantastiskt arbete!

Strax innan årsskiftet 2020/2021 meddelade Migrationsverket att de kommer att lämna både Vansbro och Dalarna. Det innebär stora utmaningar i att ställa om verksamheter för innevarande år bland annat inom förskola och skola men även för Stiftelsen Vansbrohem som hyrt ut lägenheter. Men värst är det för dem som drabbas av detta vars vardag slås i spillror, ännu ett uppbrott och en tillvaro i ovisshet. Jag önskar att världen såg annorlunda ut.

Befolkningen minskade med fyra invånare under året till 6 801, vilket betyder att vi fortfarande är Dalarnas minsta kommun befolkningsmässigt. Men här finns massor av skaparkraft och engagemang. Trots en oerhört tuff tillvaro för många under det gångna året har vi tagit oss igenom en stor kris. Stora delar av näringslivet går bra och här finns en efterfrågan på arbetskraft, vilket är grunden i ett välfungerande samhälle. Vi står inför stora beslut och det krävs mod för att komma vidare.

Tack till alla medborgare, företagare, medarbetare och politiker för ert tålamod och engagemang detta år då inget blev sig likt.

Vi klarar allt, när vi hjälps åt! Det är VI som är Vansbro kommun.

Stina Munters
Kommunstyrelsens ordförande

Stina Munters. Kommunstyrelsens ordförande