Vännäs 2022 – ännu ett omvälvande år
I februari 2022 förändrades världen igen. När pandemin bromsat in vaknade vi i stället till ett helt nytt (o)säkerhetsläge efter Rysslands attack mot Ukraina. Förutom att EU aktiverade sitt massflyktsdirektiv och Sverige tog emot många ukrainska flyktingar, fick kriget stora indirekta effekter, som energikris, kraftigt höjda priser på både el och bränsle, rusande inflation och brist på vissa varor.
I spåren av kriget tog Vännäs emot ett tiotal flyktingar och beslutade att inrätta en övergripande krigsorganisation i kommunen. År 2022 var också ett valår, och för Vännäs ledde valet till att S, M och V samverkar i ett majoritetsstyre under mandatperioden 2022–2026.
Här sammanfattar vi det viktigaste i kommunens årsredovisning, som det ekonomiska resultatet, måluppfyllelsen och viktiga händelser.
Mål
Vännäs kommun har en strategisk plan som ska styra verksamheten. Utifrån planen utformar kommunledningen en vision, strategiska områden och övergripande mål som kommunfullmäktige beslutar. De övergripande målen delas in i fyra perspektiv: ekonomi, medborgare, samhällsutveckling och medarbetare. Sedan bryter varje nämnd ner de övergripande målen till specifika mål för sina verksamheter.
Sammantaget nådde kommunen delvis de övergripande målen.
Ekonomi
Kommunen har fyra mål inom perspektivet ekonomi och nådde tre av dem.
Kommunens resultat var ett plus på 34,4 mkr 2022. Det var lägre än 2021 (drygt 60 mkr) men 14,4 mkr högre än det budgeterade resultatet. Kommunen måste enligt lagen ha en god ekonomisk hushållning och får inte löpande gå med underskott. Ett av de viktigaste ekonomiska målen är att resultatet ska uppgå till minst 2 procent av skatter och statsbidrag. Resultatet 2022 var 4,9 procent, vilket innebär att resultatmålet uppfylldes.
Nämnderna lämnade också ett överskott 2022, på totalt 5,5 mkr. Vård- och omsorgsnämnden lämnade återigen ett underskott, i år på 10,6 mkr, främst beroende på fler skyddsplaceringar för barn och unga. Övriga nämnder redovisade överskott.
Medborgare
Inom perspektivet medborgare har kommunen tre mål och uppnådde två av dem.
Medborgarundersökningen visar att invånarna i Vännäs trivs. 90 procent tycker att kommunen är en bra plats att leva och bo på och 70 procent kan rekommendera andra att flytta hit. Mest nöjda är invånare över 65 år, det gäller i stort sett alla frågor. Ungefär hälften är nöjda med kommunens information om förändringar som byggprojekt och liknande.
Utvecklingen av digitala tjänster tog fart i och med pandemin, och det finns numera ett hundratal e-tjänster i kommunen. Även om intresset är stort har nämnderna en bit kvar till målet att öka medborgarnas användning av e-tjänster.
Samhällsutveckling
Samhällsutveckling Inom perspektivet samhällsutveckling har kommunen tre mål och nådde delvis alla tre målen.
År 2022 minskade Vännäs befolkning för första gången på många år. Minskningen var 91 personer och vid årets slut hade Vännäs 8 963 invånare. Minskningen bestod främst av utflyttning till övriga länet och färre födslar än avlidna.
Kommunens verksamheter får goda omdömen av medborgarna, det gäller särskilt skolan och barnomsorgen, men även omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Ett område som behöver förbättras är skötseln av gator, cykelvägar och idrottsanläggningar.
Projektet MatSam, som Vännäs är projektledare för, har lett till ökade kontaktytor mellan mindre livsmedelsproducenter och till exempel matbutiker. MatSam avslutades 2022 men i länet fortsätter dialogen om hur man kan öka den lokala matproduktionen utifrån den regionala livsmedelsstrategin.
Medarbetare
Inom perspektivet medarbetare nådde kommunen fyra av sex mål.
87 procent av medarbetarna i kommunen trivs med sin arbetsplats och 89 procent känner ett stort engagemang och tycker att arbetet känns betydelsefullt. Nästan 70 procent tycker också att deras chef håller sina löften och följer överenskommelser.
Ett mål som inte uppnåddes var sjukfrånvaron, som blev lika hög som förra året, 7,4 procent. Målet är högst 6 procent. Kvinnor hade även 2022 högre sjukfrånvaro än män, 8,4 procent mot 4,7 procent.
Antalet medarbetare ökade 2022 med två. Andelen heltidsanställda minskade till 69,1 procent. Däremot ökade andelen heltidsanställda kvinnor till 67,6 procent och närmar sig målet på 70 procent. När det gäller jämställda löner inträffade ett historiskt skifte då kvinnorna för första gången tjänade mer än män i snitt, med 100,1 procent av männens lön jämfört med 98,7 procent 2021.
Framtid – krisberedskap och digitalisering
Kriget i Ukraina, energipriserna och inflationen är stora osäkerhetsfaktorer som kan påverka kommunen under lång tid framåt. Ekonomin kan bli ansträngd vid fortsatt hög inflation, då det leder till ökade kostnader för allt som kommunen köper in och förbrukar. En osäker ekonomi med höjda räntor och priser riskerar också att öka de ekonomiska klyftorna i samhället.
Höjd beredskap för både kriser och krig
Kriget i Ukraina har aktualiserat kommunernas viktiga roll i totalförsvaret. Under 2022 har Vännäs kommun planerat för höjd beredskap och börjat skapa en övergripande krigsorganisation för nämnder och förvaltningar. Ett annat arbete framöver är att analysera hur verksamheterna ska prioritera i händelse av en kris- och/eller krigssituation.
Utmaningar på arbetsmarknaden
För kommuner och regioner är rekryteringen av personal en viktig framtidsfråga. Totalt kommer regioner och kommuner att behöva rekrytera en halv miljon medarbetare framöver, vilket skapar en stor konkurrens om flera yrkesgrupper som lärare, förskollärare, vård- och omsorgspersonal, socionomer och erfarna chefer. Kommunen behöver därför arbeta hårt med att vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna rekrytera den kompetens som behövs.
Ser vi på arbetsmarknaden som helhet har Vännäs och hela Västerbotten låg arbetslöshet. Samtidigt finns det grupper av långtidsarbetslösa som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, bland annat nyanlända som delvis saknar utbildning men även unga som saknar gymnasieutbildning. Kommunen och Arbetsförmedlingen behöver fortsätta hjälpas åt för att hitta lösningar som gör att fler som står långt från arbetsmarknaden kan nå egen försörjning.
Digitalisering och informationssäkerhet
Digitaliseringen skapar stora möjligheter att både effektivisera kommunens verksamhet och förbättra servicen till medborgarna genom e-tjänster och digitala lösningar. Men med digitaliseringen ökar också kraven på it- och informationssäkerhet, inte minst utifrån det nya säkerhetsläget och den generella utvecklingen med allt fler cyberattacker riktade mot offentliga organisationer. Under året gjorde kommunen flera åtgärder för att höja it- och informationssäkerheten, ett arbete som behöver fortsätta framöver.