Socialnämnd

OrdförandeKatarina Burman
FörvaltningschefAnna-Lena Andersson

Fakta om verksamheten

Socialförvaltningen verkar inom välfärden som på uppdrag från socialnämnden och utifrån gällande lagstiftning levererar socialtjänst i kommunen. Förvaltningens ansvarsområden omfattar individ- och familjeomsorg, kommunal hälso- och sjukvård samt omsorg om äldre och funktionshindrade. Vi har en omfattande lagstiftning som reglerar socialförvaltningens uppdrag samt politiska mål.

Vi ska ge våra brukare, klienter och patienter (de vi är till för) en god och professionell, kunskapsbaserad vård, omsorg, insatser och ett gott bemötande.

Det gör vi genom att skapa förutsättningar för de anställda att göra ett så bra jobb som möjligt i en värde- och kunskapsstyrd verksamhet.

Vi lutar oss mot Kalix kommuns värdegrund och det personalpolitiska programmet som gäller alla medarbetare i socialförvaltningen.

Vi har ett nära ledarskap och ansvarsfullt aktivt medarbetarskap där goda professionella relationer lyser som en röd tråd i förvaltningen. Vi tror på allas delaktighet i dialog.

org soc

Årets resultat

   
Årsbudget 437 848
Kapitalkostnader 1 467
Helårskostnader 438 967
Budgetavvikelse 348

Driftredovisning

tkr Budget Utfall Budgetavvikelse
Politiker kostnader 961 828 133
Gemensamma funktioner 35 871 33 034 2 837
Hälso- och sjukvårdsenhet 29 650 29 666 – 16
Äldreomsorg 224 874 230 207 – 5 333
Individ- och familjeomsorg 67 084 70 942 – 3 858
Stöd och omsorg 80 875 74 290 6 585
Summa nettokostnader 439 315 438 967 348

Socialförvaltningens årsresultat 2020 visar ett överskott mot budget med 0,3 mkr.

Resultatet är i hög grad påverkat av den pandemi som pågått under större delen av året. Merkostnaderna, framför allt i form av inköp av skyddsmaterial, utgör cirka 3,9 mkr för förvaltningen. Regeringen har tillskjutit medel i syfte att stötta kommunerna. I förvaltningens resultat utgör detta stöd 2,2 mkr. Under december uppgick inköpen till cirka 1,2 mkr och för dessa kostnader finns ett förslag från regeringen att även de kan återsökas. Den ersättningen är per bokslutstillfället ej intäktsförd då beslut inte tagits av regeringen. Utöver detta har kostnaderna för sjukfrånvaron ökat med 4,2 mkr i jämförelse med föregående år. För perioden april–december har statligt stöd med 6,3 mkr erhållits. Därutöver har förvaltningen fått cirka 0,4 mkr i form av stöd för olika ändamål i syfte att dämpa effekterna av pandemin, till exempel trauma-bidrag.

Pandemin har inom vissa områden inneburit minskade kostnader. En del utbildningar och resor är avbokade. Istället har möten, informationer och utbildningar genomförts digitalt. Vi ser även att kostnaderna för till exempel färdtjänst är lägre än året innan. Den dagliga sysselsättningen inom stöd och omsorg, JUC, har haft ett lägre behov av vikarier då brukare, på grund av oron för smittspridning, valt att arbeta hemifrån med alternativa aktiviteter.

Verksamheternas resultat:

Politikerkostnaderna visar för perioden ett litet överskott.

Förvaltningsövergripande funktioner inkluderar bland annat ledningsfunktion, leasingbilar, projekt, stabs- och systemkostnader, förvaltningens kompetensmedel, liksom nämndens reserv för oförutsedda kostnader. Området har ett överskott mot budget med 2,8 mkr. Nämndens reserv för oförutsedda kostnader bidrar med 1 mkr, bidrag från Norrbottens kommuner för Nära vård med 0,9 mkr och förvaltningens oförbrukade kompetensmedel med 0,6 mkr.

Hälso- och sjukvårdsenheten har under året haft behov av inhyrd personal för att klara bemanningen och säkerställa patientsäkerheten under sommarperioden, men har lyckats halvera dessa kostnader i jämförelse med föregående år. För året visar verksamheten ett mycket litet underskott mot budget, 15 tkr.

Äldreomsorgen – ordinärt boende inklusive korttidsenheten har ett budgetunderskott om cirka 7,4 mkr. I jämförelse med föregående år ser vi att antalet hushåll inom hemtjänsten har ökat något, men att det framför allt är den genomsnittliga tiden per hushåll per månad som ökat. Insatserna i hemmen är mer omfattande. Arbetsmiljön för hemtjänsten har under en längre tid varit ansträngd. För att minska stressen och belastningen bland personalen har det varit nödvändigt att införa mer tid för färdtid och dokumentation.

Färdtjänstens kostnader är cirka 1 mkr lägre än året innan och 0,7 mkr under budget.

Kommunstyrelsen har beviljat förvaltningen ett bidrag för medfinansiering av värd/värdinna och gemensamhetslägenhet på Tallkronan. Bidraget var inte medräknat i budget och ger ett överskott om 0,3 mkr 2020.

Äldreomsorgens särskilda boenden visar för året ett positivt resultat mot budget, 1,1 mkr, vilket delvis relaterar till de ersättningar som erhållits för sjuklönekostnaderna.

Individ- och familjeomsorgens resultat överstiger budget med 3,9 mkr. Placeringskostnaderna står för ett budgetunderskott om 7,1 mkr. Inom barn och unga ser vi fortsatt att vi har barn i långa placeringar, ungdomar i svår problematik i placeringar samt våld i familjer där barn blir utsatta. Även inom vuxengruppen befaras ett ökat vårdbehov, främst i gruppen unga vuxna och våldsärenden. Regionens insatser inom psykiatrin har minskat, och kommunens ingripanden blir nödvändiga.

Individ- och familjeomsorgen har arbetat hårt för att minska beroendet av inhyrd bemanning och i jämförelse med föregående år har kostnaderna minskat med cirka 1,7 mkr, även om de fortfarande ligger över budget. Detta kompenseras av att personalbudgeten lämnar ett överskott.

Arbetsmarknadsenheten inklusive ferieverksamheten visar ett överskott mot budget med 3,2 mkr, vilket delvis är ett resultat av vakanta tjänster, men även att medfinansiering från arbetsförmedling för extratjänster överstiger budgeterat. Överskottet kompenserar för försörjningsstödets underskott som för året uppgår till 2,7 mkr. Ökningen av kostnader ligger inom grupperna arbetslösa utan ersättning/otillräcklig ersättning/aktivitetsstöd, arbetshinder/sociala skäl och gruppen sjukskrivna ingen ersättning.

Integrationens verksamhet har ett överskott om 1,7 mkr, vilket bland annat relaterar till erhållna ersättningar avseende 2019, men även till minskade kostnader. Vi har för 2020 att ta emot 25 nyanlända enligt kommuntalet. Ingen har anvisats.

Stöd och omsorg om personer med funktionshinder lämnar för året ett budgetöverskott om 6,6 mkr, vilket främst härrör från den dagliga verksamheten samt personlig assistans. Inom den dagliga verksamheten/sysselsättningen är överskottet delvis ett resultat av omorganisation till ett gemensamt geografiskt område och god samordning av resurser. Pandemin, samhällssmittan av covid-19, har begränsat möjligheterna att utveckla den företagsförlagda verksamheten, vilket påverkat behovet av personella resurser. Oro för att smittas av covid-19 har medfört att ett antal brukare valt att pausa sin dagliga verksamhet och därmed har behov av vikarier ej funnits i samma utsträckning.

Inom personlig assistans LSS (exklusive SFB beslut) har antalet ärenden, såväl i kommunal som privat regi, minskat.

Väsentliga händelser

Under 2020 har vi haft en mycket ansträngd tid på grund av att pandemin, covid-19, slagit hårt mot förvaltningen. Våren 2019 genomfördes en genomlysning i socialförvaltningen för att finna effektiviseringsåtgärder. En handlingsplan upprättades för budget i balans med åtgärder att utredas vidare. Delar av åtgärderna är genomförda, men grundat på vårens pandemi har andra fått lägre prioritet och nödgats parkeras. Verksamheterna har under perioden varit intensivt fokuserade på att förhindra corona-virusets spridning.

Utredningsuppdraget framtidens särskilda boende för äldre i Kalix kommun blev klart hösten 2020 och är levererat till socialnämnden för vidare beslut.

Socialstyrelsen har under året beviljat förvaltningen statsbidrag, 1,3 mkr, för att motverka ensamhet bland äldre och få en ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. Bidraget har dels använts i ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan med Luleå tekniska universitet. Målet är att öka kvalitén i vård och omsorg om personer med demenssjukdom. Universitetslektor vid Luleå tekniska universitet är utbildningsansvarig och projektet genomförs i teamsamverkan med alla professioner på Rönngården. Projektet har fokus på att utveckla reflekterande arbetssätt och öka möjligheterna till ett gott liv och sätta brukaren i fokus. Projektets intervention är att arbeta fram en evidensbaserad arbetsmetod som implementeras på andra verksamheter. Det andra delprojektet har som syfte att motverka ensamhet hos äldre personer, att öka känslan av delaktighet samt att leda till en ökad känsla av sammanhang för målgruppen. Projektets mål är att öka samverkan internt och externt, arbeta fram interventioner som är hållbara över tid och individanpassade för ökad delaktighet. Målgruppen är äldre medborgare med eller utan insatser från socialtjänsten som upplever besvär av ensamhet. Arbetet startade med kartläggning av nuläget och omvärldsbevakning inom området. Man har även påbörjat ett arbete att fånga upp personer som upplever ensamhet och hitta samverkansformer med intresseorganisationer för vidare arbete.

Statsbidrag har även erhållits med 1 mkr till Äldreomsorgslyftet för att skapa förutsättningar till nyanställningar och att höja kompetensen till undersköterska på betald arbetstid. Etapp ett har riktat sig till personer som redan arbetar i verksamheten på en tidsbegränsad anställning och saknar fullvärdig formell utbildning som undersköterska. I rekryteringsprocessen lämnade sju personer in intresseanmälan och fem av dessa gick vidare till heltidsanställning från 1 oktober 2020. Studierna beräknas vara klara våren 2021. Etapp två riktar sig till tillsvidareanställda vårdbiträden med formell kompetens inom äldreomsorgen att studera till undersköterska. Etapp två är under pågående rekrytering och beräknas starta vårterminen 2021 och pågå hela året.

På grund av tidsbrist och pågående pandemi startade projekten under september och allt bidrag har inte hunnit upparbetas. Återbetalning till Socialstyrelsen kan bli aktuellt, men det återstår att se, då beslut om detta kommer först 2021. Regeringen har aviserat nya pengar för 2021 för att kunna fortsätta arbetet med dessa prioriterade områden.

Investeringsredovisning

  Utgifter sedan projektens start Varav investeringar 2020
Färdigställda projekt Beslutad
totalutgift
Ackumulerat
utfall
Avvikelse Budget Utfall Avvikelse
Reinvesteringar 1 300 1 180 120 1 300 1 180 120
Arbetsmiljöåtgärder/Digitalisering 500 506 – 6 500 506 – 6
Ombyggnationer 810 373 437 500 343 157
Larm 500 94 406 500 94 406
Arbetskläder 400 337 63 0 67 – 67
Övrigt 200 0 200 200 0 200
Summa färdigställda projekt 3 710 2 490 1 220 3 000 2 190 810
             
Pågående projekt Beslutad
totalutgift
Ackumulerat
utfall
Avvikelse Budget Utfall Avvikelse
Digitaliserat låssystem inom ordinärt boende 800 800
Medicinskåp inom särskilt boende 800 800
Summa pågående projekt 1 600 1 600
SUMMA INVESTERINGSPROJEKT 5 310 2 490 2 820 3 000 2 190 810

Förvaltningen har under året påverkats av pandemin även inom området för investeringar. Vissa planerade åtgärder har inte genomförts, bland annat på grund av det besöksförbud som gällt inom särskilda boenden. Två större projekt, där kommunen samverkar i en länsgemensam upphandling, har blivit ytterligare fördröjda och upphandlingen blev ej klar förrän i december. Dessa projekt, motsvarande 1,6 mkr, kommer att genomföras under 2021 och framöver.

De investeringar som skett har till stor del varit reinvesteringar i möbler och datorer samt arbetsmiljörelaterade åtgärder. Inom flera verksamheter har utrustning för att kunna hålla digitala möten anskaffats, till exempel monitorer, webbkameror och headset. Till korttidsenheten och till ett av äldreboendena är inköpt nya dekontaminatorer.

Den dagliga verksamheten vid JUC har under 2020 genomgått både verksamhetsmässig och lokalmässig omorganisering. Investeringsmedel har använts till en förbättrad arbetsmiljö för både brukare och personal genom en anpassad planlösning samt en diskmaskin för storhushåll i verksamhetens stora matsal. Vid snickeriverksamheten har en ny bordssåg köpts in då befintlig maskin behövde ersättas.

Inom individ- och familjeomsorgen har bostadsmodulerna genomgått en större renovering och sanering.