Fritids- och kulturnämnden

OrdförandeBritt-Inger Nordström
FörvaltningschefKarl-Göran Lindbäck

Fakta om verksamheten

Fritid och kultur bedriver en verksamhet som bidrar till att höja kommunens attraktionskraft, ge ökad livskvalitet, utveckla kreativitet, integration och samhällsengagemang.

Uppdrag:

Öka Kalix attraktionskraft genom att erbjuda förutsättningar för ett rikt kultur-, fritids- och idrottsliv.

Ett rikt kulturliv bidrar till utveckling och tillväxt.

Stärka Kalix identitet som en kultur-, fritids- och idrottskommun. Ska attrahera boende, inflyttare och besökare.

Öka tillgängligheten för fritid och kultur.

Utveckla verksamheterna i kultur- och fritidsanläggningarna.

Barns och ungas livsvillkor är en prioriterad fråga. Ett helhetsperspektiv ska finnas gällande ålder, kön, nationalitet med mera.

Inom förvaltningen finns följande verksamheter:

Bibliotek.

Idrott, motion och friluftsliv.

Kulturliv.

Pådrivare och samordnare för folkhälsan.

Utbud av arrangemang – mångfald är ledordet.

Föreningsliv. Stärka civilsamhället – samverkan och stöd.

Fritidssysselsättning – grunden för samhällets kultur.

Skapa möjligheter till ett rörligt friluftsliv.

Ge möjligheter till ungas egna initiativ.

Mötesplatser – möjlighet till inspiration, engagemang och inflytande.

Värdegrund – jämlika och jämställda villkor. Tillgängliga för alla.

Miljöhänsyn – ska genomsyra verksamheterna.

Årets resultat

   
Årsbudget 33 906
Kapitalkostnader 8 111
Helårskostnader 43 968
Budgetavvikelse – 1 951
Kx9sa

org fok

Driftredovisning

Verksamhetsområde Årsbudget Resultat Årsavvikelse
Fritids- och kulturchef 29 332 28 992 340
Fritidsgården Frizon 140 160 – 20
Enhet kultur 3 970 4 002 – 32
Enhet fritid 5 015 7 547 – 2 532
Föreningsstrateg 3 560 3 267 293
Summa nettokostnader 42 017 43 968 – 1 951

Fritids- och kulturnämnden redovisar som helhet ett negativt resultat för året med 1 951 tkr.

Fritids- och kulturchefen redovisar ett överskott med 340 tkr. Trots att verksamheterna Folkets hus, Folkets hus café, Vassholmens verksamhet och Vassholmens café har betydligt mindre intäkter under 2020 på grund av pandemin, så har andra verksamheter haft lägre kostnader än de budgeterade. Exempelvis har verksamheterna Gemensam kostnad utbildning, Gemensam kostnad information, Friskvård, Förändringsverksamhet, Fixaren, Pontonbron, Turistinformation och Fritidsgården personal tillsammans ett positivt resultat på 1 323 tkr. Verksamhet Folkets hus har ett negativt resultat på 99 tkr för 2020, trots att den totala intäkten blev 521 tkr jämfört med budgeterade 1 600 tkr. Kostnaderna har hållits låga, dels för att extra personal inte behövts tas in på grund av att arrangemang inte kunnat hållas som man planerat under 2020, därav har inte kostnader kring arrangemang varit höga. För verksamheten Folkets hus café är resultatet 695 tkr mot budgeterade 165 tkr, den negativa skillnaden på 530 tkr orsakas av att intäkterna för 2020 uppgår till 616 tkr jämfört med budgeterade 1 490 tkr. Kostnaderna för verksamheten är lägre än de budgeterade, totalt 1 311 tkr jämfört med budgeterade 1 655tkr. Kostnaderna har kunnat hållas lägre än de budgeterade eftersom extra personal inte behövts tas in i den utsträckning som man brukar när verksamhet Folkets hus anordnar konferenser samt att inköp av varor har matchat försäljningen under året för Folket hus café.

Fritidsgården Frizon redovisar ett underskott med 20 tkr. Underskottet beror på att Frizon inte kunnat vara öppen på samma sätt under 2020 på grund av pandemin. I början av pandemin hölls Frizon stängd två veckor och öppnades igen med restriktioner över antalet besökare. Under delar av året har Frizon haft sin verksamhet utanför sina lokaler, exempelvis under sommaren flyttades verksamheten till Kalix lilla trästad, och har därför inte kunnat ha caféet öppet. Efter att striktare restriktioner infördes i slutet av november har verksamheten sökt upp ungdomarna ute i samhället utomhus.

Enhet kultur redovisar ett underskott med 32 tkr. Verksamheterna under enhet kultur har både negativa och positiva resultat för året jämfört med deras årsbudget. Exempelvis verksamhet Läsfrämjandeprojekt har överskjutande 18 tkr jämfört med det budgeterade. Verksamheten Skötsel och utlåning har överskjutande 279 tkr mot det budgeterade. Det är främst kostnader för verksamheten som är högre än det budgeterade för året, medan verksamheterna Medieverksamhet vuxna och Medieverksamhet barn har 84 tkr mindre kostnader än årsbudget tillsammans. Överlag har kostnader för verksamheterna under december månad varit högre jämfört med andra månader under året.

Enhet fritid redovisar ett underskott med 2 532 tkr. Redan innan restriktionerna kom på grund av covid-19-pandemin, fanns ökade verksamhetskostnader samt att service och tillgänglighet i anläggningarna hade medfört att kostnaderna hade ökat. Innan den första nedstängningen den 14 april hade intäkterna redan minskat eftersom intäkten för hallhyror minskat i hög grad. Under augusti kunde gymmet öppnas och från den 1 september öppnades badet och omklädningsrum. Den 12 november stängdes Sportcity igen och den 22 december stängdes samtliga idrottshallar. På grund av de begränsningar och nedstängningar som varit under 2020 har intäkterna varit mindre än de budgeterade. Den totala budgeterade intäkten för verksamheterna på Sportcity uppgår till 3 991 tkr. Utfallet är 2 754 tkr och den negativa differensen uppgår till 1 237 tkr. De totala kostnaderna för verksamheterna på Sportcity är 203 tkr högre än de budgeterade för året. Ett annat exempel där intäkterna har påverkats av restriktionerna är intäkter för entréavgifter och hyra av lokal för Strandängsbadets verksamheter. Intäkterna har minskat mot de budgeterade, dels på grund av de allmänna restriktionerna men även för att man hade restriktioner för antal besökare som fick vara inne på Strandängsbadet. Verksamheterna för Rudträskbacken, Part Arena /Fomab och Ridhus Björknäs har tillsammans ett negativt resultat med 916 tkr. Kostnaderna för verksamheterna under december månad har varit högre jämfört med andra månader under året.

Föreningsstrateg redovisar ett överskott med 293 tkr. Det beror främst på att ansökningar för föreningsstöd har minskat, bland annat har en stor kulturförening lagts ner under 2020.

Sammanfattningsvis har covid-19 påverkat fritids- och kulturnämnden markant under 2020, det har visat sig på nyttjandegraden på anläggningarna, bokningar av lokalhyror samt försäljning i caféerna. Nyttjandegraden har påverkats av restriktionerna från Folkhälsomyndigheten, regeringen och Kalix kommun som ändrats under året beroende på hur smittspridningen av covid-19 har utvecklats i landet, Norrbotten och kommunen under 2020.

Väsentliga händelser

Enhet fritid

Ett väldigt speciellt år med covid-19, som har påverkat vår ekonomi, verksamhet samt personalen. Från de första tre månaderna som var relativt lika tidigare verksamheter i våra anläggningar, till total tystnad från och med den 14 april, anläggningarna stängdes helt för idrottsliga sammankomster. Då anläggningarna öppnades igen såg vi att efterfrågan på tider var som innan pandemin.

Vi var en av de första kommunerna i länet med en konstsnöslinga i november, trots det varma vädret.

Från och med den 22 december stängdes alla inomhushallar på grund av nya restriktioner från regeringen. Någon av utomhusanläggningarna var igång med verksamhet.

Folkets hus/Vassholmen

Efter en bra start på året så tog det tvärstopp den 18 mars när i princip alla bokningar ströks. Den 31 mars lossnade det lite då interna bokningar och en del mindre externa började komma. Glädjande är att vi vid två tillfällen fått möjlighet att anordna kommunfullmäktige och fått testa vår teknik för att direktsända olika arrangemang.

Bron till Vassholmen blev tyvärr cirka tre veckor försenad på grund av vattenflödet i älven, och naturligtvis är det ett inkomstbortfall. Dessutom, av de fem inbokade bröllopen på ön så blev bara ett genomfört. Alla inplanerade kulturarrangemang på ön ställdes in.

Vi genomförde arrangemanget "Popkvinnor" i samarbete med Norrbottensteatern och Kalix Riksteaterförening. De 50 biljetterna som erbjöds såldes direkt och en riktigt fin föreställning som hade lockat minst det dubbla kunde genomföras nere på Strandängarna. För det första halvåret för Folkets hus del så har interna bokningar aldrig varit så många, men däremot har de externa aldrig varit så få.

Fritidsgården

Fritidsgården har varit öppen under vårterminen trots covid-19 med en trygg struktur. Endast två veckor har gården varit stängd.

Kulturpreventionsprojektet "The Darin Project" som drivs av företag för unga inkluderade cirka 40 individer vid olika tillfällen under våren och slutfördes under hösten. Från och med juni erbjöd vi ungdomsverksamhet i Kalix lilla trästad. Vi såg nyttan i att kunna vara ute när det var pågående smittspridning.

Verksamheten inne i gården påverkades negativt, vi kunde inte längre locka in individer i lika trygga aktiviteter. Detta påverkade oss, men vi stärkte på andra områden. Förutom ungdomsverksamheten så har andra verksamheter funnits:

  • Start av ny verksamhet för Frizon, Kalix lilla trästad (Trästaden).
  • Handledning av 24 ferieungdomar under sommaren.
  • Olika aktiviteter för främst barnfamiljer, uppskattat och välbesökt hela sommaren.

Vi hade en månad längre öppen ungdomsverksamhet under sommaren än tidigare år.

Fritidsgårdens besökare utformade och planerade Trästaden.

Ferieungdomarna skötte driften. Sommaren blev familjernas, ungdomarnas och barnens, stort utbud av aktivitet.

Trästaden var ett stort preventionsprojekt – inkluderingen, integrering och samband mellan barn, ungdomar och vuxna skapades. Ingen skadegörelse under hela sommaren.

Båtupphandling och kommunsamverkan Bottenvikens skärgård (BVS)

Vi har upphandlat regelbundna dagsturer till både Malören och Nordanskär, reparerat kajen och bytt till ny grill och möbler på Rånön och reparerat grillplatserna i Kohamn. Investerat i ny brygga till Nordanskär. Vi får nya grillplatser efter inspelningen av Robinson på Halsön. Upprustning av byggnaderna på Halsön med plåttak och utplacering av en skärgårdsgrill genom BVS. En ny strategi tas fram för BVS för perioden 2021–2030 för beslut i medlemskommunerna. BVS beviljas projektmedel från Region Norr- och Västerbotten för projektet Förstudie inför framtida utveckling av Bottenvikens kust och skärgård. Fritidsbanken ändrar koncept och byter namn till Frizon Sport- och Friluftsliv och blir en del av verksamheten på fritidsgården Frizon.

Enhet kultur/Bibliotek

Biblioteket och konsthallen har haft öppet som vanligt en stor del av året trots pandemin, man har avstått från programverksamhet.

Utökad service till Kalixborna – Boken kommer-verksamhet, utkörning av böcker hem till riskgrupp.

Synliggjort bibliotekets digitala resurser: e-böcker, e-ljudböcker, streamad film, e-tidskrifter och tidningar.

Sommarboken – läsfrämjande verksamhet till alla barn. Stort deltagande och jämnt fördelat mellan könen. Bokgåva till alla som deltagit.

Sommarlovsaktiviteter i Skaparrummet för barn, tre veckor i juli. Välbesökt och jämnt fördelat mellan könen.

Begränsade öppettider och service i biblioteket, stängdes helt innan jul. Boktransporter från Kalix till övriga bibliotek i länet stoppades på grund av stängningen.

Digital julkalender för barn med tävlingar och fina priser.

Digital tävling för alla med ett läsfrämjande syfte. Gav fler följare på sociala medier.

Kulturfesten den 17 oktober med författarbesök, filmvisning, livemusik, barnteater och barnaktiviteter.

Med medel från Kulturrådet anställdes en IT-bibliotekarie på heltid under ett år och en biblioteksassistent på halvtid under ett år.

Föreningsstrategen/Föreningsverksamhet

Informations- och dialogmöte om kultur den 18 februari. Föreningar och organisationer i kommunen som arbetar med kultur var inbjudna. Region Norrbotten informerade om deras olika kulturstöd. 28 deltagare och 6 politiker.

Strandruset genomfördes som ett virtuellt motionslopp i samarbete med Kalix Runners, Team Sportia och Flow, 5 juni. Strandruset tillsammans med Barnruset lockade över 500 deltagare. Förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare tvingade oss att tänka annorlunda. Vi ställde inte in, vi ställde om. I ett virtuellt lopp får man själv bestämma var man vill genomföra loppet. Deltagare från hela Sverige.

Lilla Midnattssolstrampen 1 juli i samarbete med Morjärvs SK och Team Sportia.

Efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hindra smittspridning stängde kommunens alla idrottshallar för träning från och med den 14 april. Idrottshallarna öppnades åter 6 augusti.

I samarbete med Kalix Discgolf har en 18-håls discgolfbana anlagts på Djuptjärns friluftsområde.

Startat uthyrning av lokaler i Föreningshuset (tidigare Dagcenter). Funktionsrätt Kalix, RSMH Kalix, Vår Kulturvagga, Kalix För Alla, Hjärtlung Kalix, SKPF och SPF är några som flyttat in.

Arrangerat Naturvårdens dagar 28–29 augusti med aktiviteter.

Tagit över driften av Töre IP.

Renoveringen efter branden på Kalix IP är färdig. Byggnaden inrymmer omklädningsrum, sekretariat, klubbrum, kontor och lokaler för media/press/TV.

Dialogmöte den 4 november angående nytt ridhus i Björknäs. Dialog och information om nytt ridhus samt utveckling av ridverksamheten i kommunen. Deltagare var politiker, tjänstepersoner, representanter från föreningar med ridverksamhet samt intresserade.

Föreningsträff Idrott den 7 december i samarbete med SISU Idrottsutbildarna och fotbollsförbundet. Temat var "Trygg Idrott". Träffen bör mynna ut i ett föreningsinternt arbete och att ta fram en handlingsplan om hur man agerar när barn far illa. Inbjudna var nämndens politiker, tjänstepersoner samt representanter från föreningslivet.

En miljon kronor extra från KF som extra stöd till föreningslivet med anledning av covid-19.

Inlett ett nytt LONA-projekt i samarbete med föreningen Skridfinnarleden.

Den14 november införde Folkhälsomyndigheten lokala allmänna råd för Norrbotten, vilket bland annat innebar att idrottsanläggningarna stängdes för allmänheten. Endast barn födda 2005 eller senare samt yrkesverksamma idrottare fick fortsätta att bedriva träning. Den 14 december kom nya nationella allmänna råd. De nationella målen skärptes den 18 december, vilket medförde att kommunen stängde alla inomhushallar för föreningsdriven träning, undantag för yrkesverksamma idrottare. Mycket extra arbetstid har lagts på kontakt med föreningar, av- och ombokningar av träningar, matcher samt arrangemang.

Övrigt

Många digitala sammankomster. Digitala lösningar för till exempel de politiska nämnderna och fullmäktige. Det har lagts mycket tid på streaming och lösningar för detta.

Jul för alla anordnades för tredje gången. Samarbete mellan fritids- och kulturförvaltningen, Kalix För Alla, Lena Jansson samt flertalet volontärer. Utdelning av julmat, godis och julklappar till besökande samt glögg och fika på plats. På grund av pandemin hölls Jul för alla utomhus. I första hand vänder sig Jul för alla till ensamma och/eller de som har en mindre bra ekonomi. Alla är givetvis välkomna.

Investeringsredovisning

  Utgifter sedan projektens start Varav investeringar 2020
Färdigställda projekt Beslutad
totalutgift
Ackumulerat
utfall
Avvikelse Budget Utfall Avvikelse
Ram investeringar
Elljusspår byte elstolpar 500 518 – 18 500 518 – 18
Snöskoter 104 98 6 104 98 6
Badplatser upprustning 50 48 2 50 48 2
Ismaskin 1 300 0 1 300 1 399 1 399 0
Vassholmen vht. förbättringar 100 100 0 100 100 0
Rudträskbacken belysning 170 169 1 170 169 1
Discgolfbana 100 93 7 100 93 7
Sparklist sargen Part Arena 50 50 0 50 50 0
Brygga Nordanskär 130 130 0 130 130 0
Uppr. tennis Kärlekst. 130 127 3 130 127 3
Summa färdigställda projekt 2 634 1 333 3 2 733 2 732 1
             
Pågående projekt Beslutad
totalutgift
Ackumulerat
utfall
Avvikelse Budget Utfall Avvikelse
Ram investeringar
Inventarier Folkets hus 1 000 944 56 1 000 944 56
Bibliotek uppgradering 200 56 144 200 56 144
Summa pågående projekt 1 200 1 000 200 1 200 1 000 200
SUMMA INVESTERINGSPROJEKT 3 834 2 333 203 3 933 3 732 201

Årsbudgeten för fritids- och kulturnämndens investeringar uppgår till 3 834 tkr. Ursprungligen var ramen för investeringar 3 000 tkr. Det fanns en pågående investering, Ismaskin, år 2019 som överfördes till år 2020.

Det finns två investeringar som inte blev färdigställda under året, Inventarier Folkets hus och Bibliotek uppgradering. Överskjutande medel för dessa två investeringar överflyttas till 2021.