Noter

Not 1 Redovisningsprinciper

Inledning

Under år 2019 har redovisningen anpassats utifrån den nya lagen om kommunal bokföring och redovisning, LKBR (lag 2018:597), som började gälla den 1 januari 2019. Rådet för kommunal redovisning (RKR) utfärdar löpande nya rekommendationer som iakttar den nya lagstiftningen, vilka kommunerna tillämpar i sin redovisning. Den största påverkan av den nya lagstiftningen finns främst gällande värdering av kommunens finansiella poster. Där har jämförelsetal räknats om. 4 kap. 4 § i LKBR behandlar de grundläggande redovisningsprinciper som ska tillämpas, kontinuitetsprincipen är en av principerna. Denna innebär att den ingående balansen för ett räkenskapsår ska stämma överens med den utgående balansen för föregående räkenskapsår. Men om principerna för värdering, klassificering eller indelning i poster eller delposter har ändrats, ska posterna för det närmast föregående räkenskapsåret räknas om och ingående balansen för 2019 justeras i förhållande till utgående balans för 2018 (5 kap. 6 § andra stycket och 6 kap. 5 § andra stycket). I denna rapport har detta gjorts för att följa de redovisningsprinciper som den nya lagen LKBR anger. Uppdaterad normering gällande detta återfinns i RKR R12. Nedan följer tre förändringar i LKBR i jämförelse med tidigare lagstiftning, som kräver justeringar av balansposter och föregående års resultat eftersom byte av redovisningsprincip sker:

  • Uppskrivningar: Finansiella anläggningstillgångar i form av andelar i Kommuninvest har skrivits upp vid ett par tillfällen tidigare år (enligt dåvarande normering) och dessa har återförts med 6,3 mkr per år 2019 i enlighet med den nya lagen. Detta har justerats i ingående balans mot eget kapital.
  • Verkligt värde finansiella instrument: I tidigare lagstiftning skulle finansiella instrument tas upp i balansräkningen till det lägsta av anskaffningsvärde och verkligt värde. I enlighet med 7 kap. 6 § LKBR ska vissa finansiella instrument, som innehas för att generera avkastning eller värdestegring, från och med år 2019 värderas till verkligt värde. I Kalix kommuns fall gäller detta placerade pensionsmedel som fram till och med år 2018 redovisades till anskaffningsvärdet. Utgående balans år 2018 var 36,1 mkr. Med den nya lagens tillämpning är ingående balans justerad med 9,0 mkr till verkligt värde (marknadsvärde), vilket uppgår till 45,1 mkr. Förändringen av det verkliga värdet år 2018 innebar en värdeminskning med 1,1 mkr, detta påverkar resultatet år 2018 negativt när vi tar fram det justerade resultatet för att ha en jämförelse med resultatet per 31 december 2019.
  • Avsättningar och skulder som inte uppfyller kriterier: Inte aktuellt i Kalix kommun, sådana poster saknas.

Nedan följer korta beskrivningar gällande redovisningen av:

Anläggningstillgångar har upptagits till anskaffningskostnaden. Eventuella investeringsbidrag bokförs som en långfristig skuld. Investeringsbidraget aktiveras i driften, bland verksamhetens intäkter under 10–30 år. Avskrivningar sker således på tillgångarnas bidragsfinansierade del, men motsvarande bidrag intäktsförs också under en längre tidsperiod.

Avskrivningarna beräknas på tillgångarnas anskaffningsvärde. Avskrivning påbörjas i stor utsträckning månaden efter att investeringen aktiverats. Större, sammanhållna investeringsprojekt däremot innevarande år då anläggningen anskaffats och tagits i bruk. Kommunen tillämpar komponentavskrivning enligt RKR:s rekommendation R4 för sina fastigheter, VA, gator och vägar. På tillgångar i form av mark och pågående arbeten görs emellertid inga avskrivningar. De kommunala bolagen tillämpar andra avskrivningsmetoder på sina anläggningstillgångar.

Anslutningsavgifter för vatten/avlopp samt fibernätet bokförs som en långfristig skuld. Sedan intäktsförs anslutningsavgiften under en 25-årsperiod.

Avsättningar (för återställande av deponi i förekommande fall) regleras i RKR R9. Kommunen har haft en avsättning för återställande av deponi. Denna avsättning redovisades i balansräkningen då kommunen hade en befintlig förpliktelse att återställa deponin och ett utflöde av resurser kom att krävas för att reglera förpliktelsen. Under 2019 blev sista etappen av sluttäckningen klar och avsättningen har upplösts.

Exploateringsmark har redovisats som anläggningstillgång med undantag för de tomter som finns i kommunens tomträttskatalog där avsikten är att sälja dessa. Kommunen gör delvis avsteg från rekommendationen i denna redovisning eftersom det i kommunen historiskt saknats efterfrågan på mark. Att bedöma ett marknadsvärde som avviker från bokfört anskaffningsvärde är svårt. Gällande tomtmarken finns ett försäljningspris angivet i katalogen och detta har jämförts med bokfört värde på marken delat på den aktuella ytan. Det senare värdet är lägre och det värde som har bokförts i kontoklass 147.

Finansiella anläggningstillgångar som avser pensionsmedel som avsatts av kommunen för förvaltning hos fondbolag har redovisats till det verkliga värdet på balansdagen. Jämförelsetalen för år 2018 har ändrats i enlighet med ny rekommendation.

Jämförelsestörande poster särredovisas på egen rad i resultaträkningen eller i en not till de resultatposter den berör. För att en post ska betraktas som jämförelsestörande ska inte den vara en extraordinär händelse eller transaktion men vara av ett sådant slag att den inte förväntas inträffa ofta eller regelbundet. Redovisning av jämförelsestörande poster sker för att underlätta jämförelse mellan andra perioder.

Leasingavtal som klassificerats som operationella och finansiella leasingavtal med avtalstid kortare än tre år redovisas som hyresavtal i resultaträkningen. Samtliga leasingavtal gällande fordon anskaffade under åren 2017–2020 är dock finansiella leasingavtal och redovisas som sådana enligt RKR R5.

Långfristiga skulder som fullmäktige beslutar att amortera under nästkommande år redovisas som kortfristig del av långfristig skuld.

Långfristiga skulder/Investeringsbidrag tas upp som en förutbetald intäkt och redovisas bland långfristiga skulder. De periodiseras sedan över 10–30 år. Detta har tillämpats sedan år 2010. Från och med år 2019 anpassas investeringsbidragens periodiseringar till den underliggande investeringens komponenters avskrivningstid.

Nedskrivning av värdet på en materiell anläggningstillgång stadgas genom RKR R6.

Pensionsförpliktelser redovisas enligt den blandade modellen. Det innebär att pensionsskulden intjänad efter 1998-01-01 samt all garanti- och visstidspension har bokförts som en avsättning för pensioner i balansräkningen. Förändringen av skulden har bokförts bland verksamhetens kostnader i resultaträkningen. Pensionsskulden som har intjänats till och med 1997-12-31 redovisas som ansvarsförbindelse. Utbetalningar av förmåner intjänade före år 1998 redovisas däremot bland verksamhetens kostnader i resultaträkningen. För den individuella pensionsutbetalningen har i årets bokslut använts en preliminär beräkning utförd av Skandia på grund av tidigarelagt bokslut.

Kommunkoncern och sammanställda räkenskaper

Kommunkoncernen består år 2020 av Stiftelsen Kalixbostäder – koncern och följande kommunala koncernföretag:

Företag Ägarandel
Kalix Industrihotell AB 99,9 %
Kalix Nya Centrum KB 95 %

Företag, ägarandel via Industrihotell AB
 
Kalix Nya Centrum KB 5 %
Brandstationen 21:1 AB 100 %

Sammanställda räkenskaper har upprättats enligt förvärvsmetoden med proportionell konsolidering. Ett avsteg är dock att Kalix kommuns aktieinnehav gällande Kalix Industrihotell AB inte riktigt är 100 procent, kommunen äger endast 99,9 procent, men övriga aktieägare har ej gått att finna. Med proportionell konsolidering menas att endast ägda andelar av dotterföretagens resultat- och balansräkningar tas in i den sammanställda redovisningen. Förvärvsmetoden innebär att förvärvat eget kapital i ett företag elimineras. I den sammanställda redovisningens egna kapital ingår härmed förutom kommunens eget kapital endast den del av dotterföretagens eget kapital som intjänats efter förvärvet. Då den sammanställda redovisningen endast ska visa ”koncernens” relationer med omvärlden har interna mellanhavanden inom ”koncernen” eliminerats. I den sammanställda redovisningen ingår juridiska personer där kommunen har ett betydande inflytande. Det avser bolag där kommunen innehar 20 procent eller fler röstandelar. Den uppskjutna skatten i bolagens obeskattade reserver har redovisats som avsättning och resterande del har hänförts till eget kapital. Kommunen tillämpar vidare komponentavskrivning, vilket tre av kommunkoncernföretagen inte gör då de redovisar enligt K2-regelverket, i den sammanställda redovisningen är dock deras siffror omräknade till komponentavskrivning.

Semesterlöneskuld och okompenserad övertid har bokförts som kortfristig skuld. Förändringen av skulden har bokförts bland verksamhetens kostnader under året vid tertialbokslutet per sista augusti samt därefter vid helårsbokslutet per sista december.

Skatteintäkter har periodiserats och redovisats det år den beskattningsbara inkomsten intjänats av den skattskyldige. Det innebär att kommunen i boksluten för år 2020 har bokfört den definitiva slutavräkningen för 2019 och en preliminär slutavräkning för 2020, utifrån Sveriges Kommuner och Regioners cirkulär 20:59.

Särskild löneskatt på pensionskostnader har periodiserats och redovisats enligt samma principer som gäller för redovisning av pensioner enligt den kommunala redovisningslagen, den blandade modellen. Detta innebär att såväl de pensionsförpliktelser som redovisats som avsättning i balansräkningen som de pensionsförpliktelser som anges som ansvarsförbindelse inkluderar den särskilda löneskatten.

Personalredovisningen förändrades år 2019 i jämförelse med tidigare år. Personalredovisningen innehåller övergripande statistik för Kalix kommun avseende personal samt kostnader kopplat till personal. Redovisningen görs på ett kommunövergripande plan för att ge en bild av Kalix kommuns organisation utifrån ett personalperspektiv. Till detta år har en del förändringar gjorts med syftet att skapa en tydligare och mer läsvänlig personalredovisning.

Jämförelsetalet ”antal anställda personer” har i stort sett tagits bort och antalet anställda redovisas istället genomgående i ”antal årsarbetare”, det vill säga antalet anställda omräknat till antal heltider. En person med 75 procent sysselsättningsgrad räknas då som 0,75 årsarbetare, två personer med vardera 50 procent sysselsättningsgrad räknas som sammanlagt 1,0 årsarbetare och så vidare. Årsarbetare som nyckeltal ger en tydligare bild sett till hur mycket arbete som utförs.

Eftersom syftet med personalredovisningen är att ge en övergripande bild har även vissa mer detaljerade tabeller tagits bort.

Vidare bör det noteras att personalstatistiken i denna redovisning kategoriserar de anställda som antingen tillsvidareanställda eller månadsavlönade. Till gruppen månadsavlönade räknas all personal som har en anställning där vi betalar månadslön, vilket alltså innefattar såväl tillsvidareanställda som tidsbegränsat anställda, bortsett från vilande anställningar. I denna statistik räknas dock inte timavlönad personal in. Tillsvidareanställda innefattar alla tillsvidareanställningar i Kalix kommun och här räknas även vilande anställningar in i statistiken.

Personalstatistiken avser endast beskriva vilka anställningar vi har i vår organisation. Hur dessa anställningar enskilt påverkar kostnader är en fråga som inte besvaras utifrån våra statistikverktyg, däremot görs en budget- och resultatanalys i varje enskild förvaltnings verksamhetsberättelse. I personalredovisningen ges en analys på ett övergripande plan utifrån resultatet för kommunen som helhet.

Det kan upplevas som missvisande att en person som anställts av Kalix kommun och delvis bekostas med någon form av anställningsstöd eller lönebidrag likafullt räknas in i personalstatistiken som vilken anställd som helst. Samma sak gäller för personer som exempelvis är tjänstlediga under en längre period. Deras anställning kommer att finnas med i statistiken trots att de inte utför arbete eller utgör en kostnad för Kalix kommun. Deras ersättare/vikarie kommer också att synas som en anställning, varför det i vissa fall ser ut som om en ökning skett fast verksamheten kanske i själva verket håller sig inom sin givna budgetram. Det är därför viktigt att poängtera att personalredovisningen inte tar hänsyn till budgeterad personal, utan enbart ser till vilka anställningar som finns registrerade i vårt lönesystem.

Redovisningsprinciper i driftredovisningen

Löner har belastats generellt med ett personalomkostnadspålägg på 40,15 procent som inkluderar sociala avgifter och pensionskostnader via ekonomisystemet. Lägre personalomkostnadspålägg har bland annat sommarprao med 15,93 procent och uppdragstagare med 31,42 procent.

Materiella och immateriella anläggningstillgångar belastas med verklig avskrivningskostnad samt en kalkylränta på 1,5 procent för årets genomsnittliga kapitalbindning.

Internhyror och lokalvård interndebiteras respektive verksamhet.

Gemensam central administration som kommunledningsförvaltningens stab, ekonomienhet och arbetsgivarenhet fördelas inte ut på de olika verksamheterna.

Not 2 Uppskattningar och bedömningar

Ansökan om statsbidrag per november 2020 enligt förordning (2020:193) om statsbidrag till regioner och kommuner för att ekonomiskt stödja verksamheter inom hälso- och sjukvård respektive socialtjänst till följd av sjukdomen covid-19 har skickats in med ansökningsbelopp för den aktuella perioden med 1,6 mkr. Tidigare har kommunen fått ett statsbidrag som motsvarar 91,4 procent av kostnaderna, så därför har periodiseringen av bidraget först sänkts med motsvarande procentsats. Bedömning har även sedan skett av vad som kan anses vara säkert att kommunen skulle erhålla i statsbidrag enligt RKR R2 intäkter och då kvarstod 70 procent av 1,0 mkr att periodisera.

Gällande en tredje ansökningsomgång för återsökning av merkostnader under perioden december 2020 har ingen periodisering skett eftersom inget beslut om detta fattats vid årsbokslutets upprättande.

Noter till resultaträkningen Kommunkoncern Kommun
mkr 2020 2019 2020 2019
 
Not 3 Verksamhetens intäkter
       
Försäljningsintäkter 33,6 38,6 33,6 38,6
Taxor och avgifter 86,6 85,2 86,6 85,2
Hyror och arrenden 24,9 25,0 24,9 25,0
Bidrag och kostnadsersättning från staten 114,9 110,8 114,9 110,8
EU-bidrag 0,4 0,1 0,4 0,1
Övriga bidrag 3,2 2,3 3,2 2,3
Försäljning av verksamhet och konsulttjänster 23,7 29,6 23,7 29,6
Intäkter från exploateringsverksamhet 1,0 0,1 1,0 0,1
Realisationsvinster på anläggningstillgångar 0,6 1,0 0,6 1,0
Övriga verksamhetsintäkter        
Summa kommunens intäkter 288,9 292,7 288,9 292,7
avgår koncerninterna intäkter – 51,6 – 51,1    
tillkommer koncernbolagens intäkter 133,9 131,9    
Summa koncernens intäkter 371,2 373,5    
varav jämförelsestörande intäkter 0 0    
         
Not 4 Verksamhetens kostnader        
Personalkostnader exklusive pensionskostnader – 808,7 – 794,4 – 808,7 – 794,4
Pensionskostnader – 60,3 – 59,8 – 60,3 – 59,8
Lämnade bidrag – 46,2 – 39,5 – 46,2 – 39,5
Köp av huvudverksamhet – 92,8 – 98,7 – 92,8 – 98,7
Lokal- och markhyror – 45,0 – 42,3 – 45,0 – 42,3
Material, tjänster och övriga verksamhetskostnader – 195,2 – 208,4 – 195,2 – 208,4
Realisationsförluster och utrangeringar – 1,1 – 1,1 – 1,1 – 1,1
Anskaffningskostnad sålda exploateringsfastigheter – 1,1 0 – 1,1 0
Övriga verksamhetskostnader – 5,8 – 6,1 – 5,8 – 6,1
Summa kommunens kostnader – 1 256,2 – 1 250,3 – 1 256,2 – 1 250,3
avgår koncerninterna kostnader 51,9 51,1    
tillkommer koncernföretagens kostnader – 84,6 – 86,7    
Summa koncernens kostnader – 1 288,9 – 1 285,9    
         
varav personalkostnader – 882,3 – 866,9    
varav bolagsskatt – 3,9 – 3,3    
varav jämförelsestörande kostnader 0 0    
         
Not 5 Av- och nedskrivningar        
Avskrivningar immateriella tillgångar – 0,5 – 0,1 – 0,4 – 0,1
Avskrivning byggnader och anläggningar – 78,9 – 80,1 – 51,1 – 50,8
Avskrivning maskiner och inventarier – 15,8 – 14,6 – 14,3 – 13,1
Avskrivning finansiell leasing övriga fordon och bilar – 4,1 – 3,5 – 4,1 – 3,5
Nedskrivning byggnader och anläggningar – 0,9 0 – 0,9 0
Summa av- och nedskrivningar – 100,2 – 98,3 – 70,8 – 67,5
         
Not 6 Skatteintäkter        
Preliminär kommunalskatt 796,7 802,7 796,7 802,7
Preliminär slutavräkning innevarande år – 11,4 – 6,9 – 11,4 – 6,9
Slutavräkningsdifferens föregående år – 3,9 0,4 – 3,9 0,4
Summa skatteintäkter 781,4 796,2 781,4 796,2
         
Not 7 Generella statsbidrag och utjämning        
Inkomstutjämningsbidrag 147,8 143,5 147,8 143,5
Strukturbidrag 48,0 48,5 48,0 48,5
Regleringsbidrag/-avgift 16,3 11,3 16,3 11,3
Kostnadsutjämningsbidrag 9,1 0 9,1 0
Kostnadsutjämningsavgift   – 6,8   – 6,8
Bidrag för LSS-utjämning 16,1   16,1 16,9
Kommunal fastighetsavgift 33,6 33,1 33,6 33,1
Generella bidrag staten: 34,0 5,8 34,0 5,8
varav välfärdsmiljoner 4,1 5,8 4,1 5,8
varav nya välfärdsmiljoner (beslutade 2020) 8,1   8,1  
varav extra tillskott coronapandemin 21,8   21,8  
varav Boverket 0 0 0 0
Summa generella statsbidrag och utjämning 304,9 235,4 304,9 252,3
         
Not 8 Finansiella intäkter        
Utdelningar på aktier        
Ränteintäkter 0,5 0,9 0,5 0,4
Borgensavgift, kommunal borgen     1,1 1,2
Reavinster pensionsmedel 2,5 1,2 2,5 1,2
Reavinst övriga finansiella anläggningstillgångar 1,3 2,1 0 0,9
varav likvidation av Kalix kommunföretag       0,7
Orealiserad vinst finansiella anläggningstillgångar pensionsmedelsförvaltning – 0,4 7,5 – 0,4 7,5
Utdelning Kommuninvest 0,6 1,7 0,6 1,7
Övriga finansiella intäkter 0,2 0,1 0,3 0,1
Orealiserad valutakursvinst     0  
Summa finansiella intäkter 4,7 13,5 4,6 13,0
         
Not 9 Finansiella kostnader        
Räntekostnader, långfristiga lån – 7,1 – 8,9 – 1,7 – 2,7
varav räntekostnader, swap – 0,4 – 1,2 – 0,4 – 1,2
Räntekostnader pensioner – 1,3 – 1,9 – 1,3 – 1,9
Räntekostnader finansiell leasing – 0,5 – 0,5 – 0,5 – 0,5
Realisationsförluster 0 0,0 0,0 0,0
Orealiserade förluster finansiell anläggningstillgång pensionsmedelsförvaltning 0 – 2,4 0,0 – 2,4
Övriga räntekostnader, bankavgifter – 0,4 – 0,4 – 0,4 – 0,4
Realiserad valutakursförlust        
Orealiserad kursförlust     0,0  
Nedskrivning finansiella anläggningstillgångar       – 0,2
Summa finansiella kostnader – 9,3 – 14,1 – 3,9 – 8,1
         
Genomsnittlig upplåningsränta efter räntesäkring     0,6 % 0,9 %
Genomsnittlig upplåningsränta före räntesäkring     0,5 % 0,5 %
Räntesäkringen har påverkat kostnaden med     0,4 1,2
         
Not 10 Extraordinära poster        
Summa extraordinära poster 0 0 0 0
Inga extraordinära poster finns bokförda.
Noter till balansräkningen Kommunkoncern Kommun
mkr 2020 2019 2020 2019
 
Not 11 Förvärvade immateriella anläggningstillgångar
       
Ingående anskaffningsvärde 2,9 1,2 2,0 0,3
Ackumulerade avskrivningar – 0,7 – 0,7 – 0,1 0
Ingående bokfört värde 2,1 0,5 1,9 0,3
Investeringar, försäljningar – 0,1 1,7 – 0,1 1,7
Årets avskrivningar – 0,6 – 0,1 – 0,4 – 0,1
Utgående anskaffningsvärde 2,8 2,9 1,9 2,0
Utgående ackumulerade avskrivningar – 1,3 – 0,8 – 0,5 – 0,1
Utgående bokfört värde 1,5 2,1 1,4 1,9
         
Kommunens avskrivningstider     Förbrukn
ingstid
(år)
 
Förvärvade immateriella anläggningstillgångar     5  
         
Bedömd genomsnittlig nyttjandeperiod     Antal
år
 
Förvärvade immateriella anläggningstillgångar     5  
         
Not 12 Mark, byggnader och tekniska anläggningar        
Markreserv        
Ingående anskaffningsvärde 26,5 26,7 26,5 26,7
Ackumulerade avskrivningar – 3,0 – 3,0 – 3,0 – 3,0
Ingående bokfört värde 23,5 23,7 23,5 23,7
Investeringar, försäljningar        
Överfört till annan tillgång – 1,1 – 0,2 – 1,1 – 0,2
Årets avskrivningar – 0,1 0,0 – 0,1 0,0
Utgående anskaffningsvärde 25,4 26,5 25,4 26,5
Utgående ackumulerade avskrivningar – 3,1 – 3,0 – 3,1 – 3,0
Utgående bokfört värde 22,3 23,5 22,3 23,5
         
Verksamhetsfastigheter        
Ingående anskaffningsvärde 819,5 804,8 819,5 804,8
Ackumulerade avskrivningar – 521,3 – 500,7 – 521,3 – 500,7
Ingående bokfört värde 298,2 304,1 298,2 304,1
Investeringar, försäljningar 31,6 14,7 31,6 14,7
Överfört till annan tillgång 0 0 0 0
Årets avskrivningar – 19,2 – 20,6 – 19,2 – 20,6
Utgående anskaffningsvärde 851,1 819,5 851,1 819,5
Utgående ackumulerade avskrivningar – 540,5 – 521,3 – 540,5 – 521,3
Utgående bokfört värde 310,6 298,2 310,6 298,2
         
Fastigheter för affärsverksamhet        
Ingående anskaffningsvärde 657,4 632,3 657,4 632,3
Ackumulerade avskrivningar – 318,8 – 298,1 – 318,8 – 298,1
Ingående bokfört värde 323,1 334,2 338,6 334,2
Investeringar, försäljningar 19,0 25,1 19,0 25,1
Överfört från annan tillgång 0 0 0 0
Årets avskrivningar – 17,8 – 20,7 – 17,8 – 20,7
Utgående anskaffningsvärde 676,4 657,4 676,4 657,4
Utgående ackumulerade avskrivningar – 336,6 – 318,8 – 336,6 – 318,8
Utgående bokfört värde 339,8 338,6 339,8 338,6
         
Publika fastigheter (vägar, parker)        
Ingående anskaffningsvärde 145,6 145,3 145,6 145,3
Ackumulerade avskrivningar – 85,9 – 80,1 – 85,9 – 80,1
Ingående bokfört värde 59,7 65,2 59,7 65,2
Investeringar, försäljningar 0,3 0,3 0,3 0,3
Överfört från annan tillgång        
Årets avskrivningar – 5,8 – 5,9 – 5,8 – 5,8
Utgående anskaffningsvärde 145,9 145,6 145,9 145,6
Utgående ackumulerade avskrivningar – 91,7 – 85,9 – 91,7 – 85,9
Utgående bokfört värde 54,2 59,7 54,2 59,7
         
Fastigheter för annan verksamhet        
Ingående anskaffningsvärde 1 194,4 1 179,9 39,9 30,8
Ackumulerade avskrivningar – 424,5 – 394,1 – 15,2 – 15,2
Ingående bokfört värde 769,9 785,8 24,7 15,6
Investeringar, försäljningar 14,1 14,5 0,1 9,1
Årets avskrivningar – 27,9 – 30,4 – 0,1 0
Omklassificering 1,5      
Utgående anskaffningsvärde 1 210,0 1 194,4 40,0 39,9
Utgående ackumulerade avskrivningar – 452,4 – 424,5 – 15,3 – 15,2
Utgående bokfört värde 757,6 770,6 24,7 24,7
         
Övriga fastigheter        
Ingående anskaffningsvärde 0,9 0,9 0,9 0,9
Ackumulerade avskrivningar – 0,4 – 0,4 – 0,4 – 0,4
Ingående bokfört värde 0,5 0,5 0,5 0,5
Investeringar, försäljningar 1,7 0,0 1,7 0
Årets avskrivningar – 0,1 0,0 – 0,1 0,0
Utgående anskaffningsvärde 2,6 0,9 2,6 0,9
Utgående ackumulerade avskrivningar – 0,5 – 0,4 – 0,5 – 0,4
Utgående bokfört värde 2,1 0,5 2,1 0,5
         
Gator och vägar        
Ingående anskaffningsvärde 164,9 156,0 164,9 156,0
Ackumulerade avskrivningar – 38,8 – 35,3 – 38,8 – 35,3
Ingående bokfört värde 126,1 120,7 126,1 120,7
Investeringar, försäljningar 5,5 8,9 5,5 8,9
Överfört till annan tillgång 0 0 0 0
Årets avskrivningar – 4,1 – 3,5 – 4,1 – 3,5
Utgående anskaffningsvärde 170,4 164,9 170,4 164,9
Utgående ackumulerade avskrivningar – 42,9 – 38,8 – 42,9 – 38,8
Utgående bokfört värde 127,5 126,1 127,5 126,1
         
Pågående nybyggnation fastighet        
Ingående anskaffningsvärde 13,0 3,3 13,0 3,3
Ackumulerade avskrivningar 0 0 0 0
Ingående bokfört värde 13,0 3,3 13,0 3,3
Överfört från annan tillgång 0 4,6 0 4,6
Överfört till annan tillgång – 13,0 0 – 13,0 0
Investeringar, försäljningar 0,0 5,1 0 5,1
Årets avskrivningar 0 0 0 0
Utgående anskaffningsvärde 0 13,0 0 13,0
Utgående ackumulerade avskrivningar 0 0 0 0
Utgående bokfört värde 0,0 13,0 0,0 13,0
         
Totalt:        
Ingående anskaffningsvärde 3 022,2 2 949,2 1 867,7 1 800,1
Ackumulerade avskrivningar – 1 392,7 – 1 311,7 – 983,4 – 932,8
Summa ingående bokfört värde 1 614,0 1 637,5 884,3 867,3
Nyanskaffning/försäljning, netto 72,2 68,6 58,2 63,2
Överfört från/till annan tillgång – 12,6 4,4 – 14,1 4,4
Avskrivningar – 75,0 – 81,1 – 47,2 – 50,6
Utgående anskaffningsvärde 3 081,8 3 022,2 1 911,8 1 867,7
Utgående ackumulerade avskrivningar – 1 467,7 – 1 392,8 – 1 030,6 – 983,4
Utgående bokfört värde 1 614,1 1 629,4 881,2 884,3
         
Komponent        
     Kommunen
2020
 
Kommunens avskrivningstider på fastigheter:     Förbrukn
ingstid
(år)
 
Stomme     80  
Fasad     40  
Tak     40  
Fönster     40  
Inre ytskikt (väggar, tak)     12  
Inre ytskikt (golv)     24  
Installationer     30  
Utrustning     10  
         
Kommunens avskrivningstider på gator:     Förbrukn
ingstid
(år)
 
Beläggning     40  
Bärlager     100  
Förstärkningslager     100  
Dagvatten     40  
         
Kommunens avskrivningstider på avloppsledningar:     Förbrukn
ingstid
(år)
 
Betongledning     70  
PVC/PP-ledning     70  
PEM-ledning     100  
Betongbrunn     70  
Plastbrunn     100  
         
Kommunens avskrivningstider på vattenledningar:     Förbrukn
ingstid
(år)
 
Gjutjärnsledning     50  
PVC-ledning     50  
PEM-ledning     100  
Galv ledning     50  
Betongledning     100  
Ventiler     35  
Eternitledning     100  
 
Vid nyinvesteringar sker en mer detaljerad indelning av komponenter.
Bedömd genomsnittlig nyttjandeperiod:     Antal år  
Mark, byggnader och tekniska anläggningar     36  
         
Not 13 Maskiner och inventarier        
Maskiner        
Ingående anskaffningsvärde 24,8 22,5 24,8 22,5
Ackumulerade avskrivningar – 12,4 – 11,0 – 12,4 – 11,0
Ingående bokfört värde 12,4 11,5 12,4 11,5
Nyanskaffningar, försäljningar 2,3 2,3 2,3 2,3
Årets avskrivningar – 1,2 – 1,4 – 1,2 – 1,4
Utgående bokfört värde 13,5 12,4 13,5 12,4
         
Inventarier        
Ingående anskaffningsvärde 306,8 296,6 277,1 268,3
Ackumulerade avskrivningar – 233,3 – 221,0 – 217,6 – 206,6
Ingående bokfört värde 73,5 75,6 59,5 61,7
Nyanskaffningar, försäljningar 12,1 10,2 10,4 8,8
Årets avskrivningar – 12,3 – 12,3 – 10,8 – 11,0
Utgående bokfört värde 73,3 73,5 59,1 59,5
         
Transportmedel        
Ingående anskaffningsvärde 48,6 45,6 48,6 45,6
Ackumulerade avskrivningar – 22,7 – 24,2 – 22,7 – 24,2
Ingående bokfört värde 25,9 21,4 25,9 21,4
Nyanskaffningar, försäljningar 1,3 3,0 1,3 3,0
Årets avskrivningar – 2,8 1,5 – 2,8 1,5
Utgående bokfört värde 24,4 25,9 24,4 25,9
         
Totalt:        
Ingående anskaffningsvärde 380,2 364,7 350,5 345,2
Ackumulerade avskrivningar – 268,4 – 256,2 – 252,7 – 241,8
Ingående bokfört värde 111,8 108,5 97,8 94,6
Nyanskaffning/försäljning, netto 15,7 15,5 14,0 14,1
Avskrivningar – 16,3 – 12,2 – 14,8 – 10,9
Utgående bokfört värde 111,2 111,8 97,0 97,8
      Kommunen 2020  
Kommunens avskrivningstider     Förbrukn
ingstid
(år)
 
Maskiner     5–10  
Inventarier     5–10  
Transportmedel     3–15  
         
Bedömd genomsnittlig nyttjandeperiod     Antal år  
Maskiner och inventarier     15  
         
Not 14 Övriga materiella anläggningstillgångar        
Ingående anskaffningsvärde 11,7 13,9   4,6
Överfört från annan tillgång/omklassificering 9,5   9,5  
Årets investeringar, försäljningar 38,0 6,2 32,6 – 4,6
Överfört till annan tillgång/omklassificering – 16,6 – 8,4 – 10,9 0
Utgående anskaffningsvärde 42,6 11,7 31,2 0,0
         
Not 15 Finansiella anläggningstillgångar        
Aktier och andelar        
Kalix Industrihotell AB     22,8 22,8
Kalix Nya Centrum KB     1,1 1,1
Värdereglerat belopp andelar Kalix Nya Centrum KB     – 1,5 – 1,6
Kommuninvest ekonomisk förening 8,3 5,3 8,3 5,3
Övriga aktier, andelar samt bostadsrätter 0,5 0,7 0,5 0,7
Summa aktier och andelar 8,8 6,0 31,1 28,3
         
Fondmedelsförvaltning, pensionsmedel 93,2 92,4 53,8 51,5
Värdepapper 0,1 0,1 0,1 0,1
Grundfondskapital 0,0 0,0 5,0 5,0
         
Långfristig utlåning        
Förlagslån Kommuninvest 0,0 3,0 0,0 3,0
Övriga långfristiga fordringar 6,8 7,5 1,0 2,1
Värdereglering övriga långfristiga fordringar 0 – 0,9 0 – 0,9
Summa långfristig utlåning 6,8 9,6 1,0 4,2
Summa finansiella anläggningstillgångar 108,9 108,1 91,0 89,1
         
Not 16 Förråd        
Förråd 3,8   3,7 3,5
Tomter för försäljning 0,2   0,2 0,2
Varav överföring från slag 11810 mark 1,1 0,0 1,1 0,0
Varav årets försäljning av mark – 1,1   – 1,1 0,0
Summa förråd 4,0 3,8 3,9 3,7
         
Not 17 Fordringar        
Kundfordringar 9,5 10,8 8,2 9,8
Upplupen skatteintäkt 3,0 1,0 3,0 1,0
Fordran kommunal fastighetsavgift 18,6 17,8 18,6 17,8
Betald preliminärskatt enligt F-skattsedel 16,2 15,3 14,7 14,0
Mervärdesskatt 17,3 18,6 17,3 18,6
Statsbidragsfordringar 1,1 0 1,1 0
Övriga kortfristiga fordringar 19,7 3,6 1,3 1,8
Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 43,5 42,8 40,9 40,9
Summa fordringar 128,9 109,9 105,1 103,8
         
Not 18 Kassa och bank        
Kassa 0,1 0,2 0,1 0,2
Bank och plusgiro 255,6 193,1 215,2 147,0
Summa kassa och bank 255,7 193,3 215,3 147,2
         
Not 19 Eget kapital        
Ingående eget kapital enligt fastställd balansräkning – 741,8 – 700,3 – 649,0 – 620,7
Årets resultat – 60,0 – 37,3 – 48,9 – 28,3
varav årets avsättning till RUR – 1,5 – 1,1 – 1,5 – 1,1
Resultatutjämningsreserv – 43,4 – 41,9 – 43,4 – 41,9
Övrigt eget kapital – 699,5 – 659,4 – 607,1 – 570,7
Justering eget kapital 0 – 4,2 0 – 9,1
Summa eget kapital – 801,4 – 741,8 697,9 648,9
         
Not 20 Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser        
Ingående avsättning till pensioner inklusive löneskatt – 65,3 – 69,9 – 57,5 – 59,2
Nyintjänad pension, varav 3,3 3,3 – 0,8 0,4
förmånsbestämd ålderspension 0,6 0,6 – 0,5 0,6
särskild ålderspension – 0,2 – 0,2 – 0,3 – 0,2
efterlevandepension 0 0 0 0
övrigt 0 0 0 0
Ränte- och basbeloppsuppräkning – 1,5 – 1,5 – 1,3 – 1,5
Ändring av försäkringstekniska grunder 0 0 0,2 0
Pension till efterlevande 0 0 0 0
Övrig post 0,5 0,5 0,8 0,5
Förändring löneskatt 0,3 0,3 0,3 0,3
Årets utbetalningar 2,0 2,0 2,2 2,0
Utgående avsättning – 65,3 – 65,3 56,1 – 57,5
Avtal som inte lösts ut redovisas som ansvarsförbindelse.
Förpliktelsen minskad genom försäkring, KPA och Skandia, tkr     Kommun
2020
Kommun
2019
KPA     42 278 43 251
Skandia     31 796 25 218
Överskottsfondens värde per 2020-12-31 KPA och Skandia, tkr     Kommun
2020
Kommun
2019
KPA     4 778 4 723
Skandia     1 798 1 387
Utredningsgrad     99 % 99 %
Antal visstidsförordnanden som ger rätt till särskild avtalspension     Kommun
2020
Kommun
2019
Antal anställda med rätt till visstidspension     4 3
Antal förtroendevalda med rätt till visstidspension enligt PBF     3 2
         
Not 21 Andra avsättningar        
Avsatt för återställande av deponi 0,0   0,0  
Återställande av deponi *   0,0   0,0
Varav: redovisat värde vid årets början   – 6,6   – 6,6
Nya avsättningar   – 1,1   – 1,1
Ianspråktagna avsättningar   7,7   7,7
Outnyttjade belopp som återförts        
Förändring av nuvärdet        
Utgående avsättning 0,0 0,0 0,0 0,0
         
Avsättning obeskattade reserver        
         
Övriga andra avsättningar 10,1 7,8 0,0 0,0
Outnyttjat belopp som återförts        
Utgående avsättningar 10,1 7,8 0,0 0,0
         
Summa andra avsättningar 10,1 7,8 0,0 0,0
*Etapp 2 för återställande av deponin på Näsbyn 28:6 avslutades år 2019.
         
Not 22 Långfristiga skulder        
Långfristig upplåning i banker och kreditinstitut – 1 051,5 – 1 096,0 – 306,5 – 270,5
Finansiell leasing bilar – 12,1 – 14,2 – 12,1 – 14,2
Finansiell leasing övriga fordon – 3,1 – 2,9 – 3,1 – 2,9
Förutbetalda intäkter anläggningsavgifter – 4,8 – 4,7 – 4,8 – 4,7
Förutbetalda intäkter offentliga investeringsbidrag – 50,2 – 51,2 – 50,2 – 51,2
Summa långfristiga skulder – 1 127,7 – 1 096,0 376,7 343,5
         
Förutbetalda intäkter för anläggningsavgifter periodiseras på 25 år vilket är lika med den vägda genomsnittliga nyttjandeperioden för VA-anläggningen.
De offentliga investeringsbidragen periodiseras på mellan 10–30 år vilket är lika med nyttjandeperioden för den tillgång som bidraget avser.
         
Not 23 Specifikation av långfristig upplåning bank och kreditinstitut        
Uppgifter om lång- och kortfristig upplåning        
Genomsnittlig ränta % 0,64 0,79 0,59 0,94
Genomsnittlig ränta % exklusive derivat 0,60 0,68 0,46 0,54
Genomsnittlig kapitalbindningstid 2,35 2,11 2,58 1,53
         
Kapitalförfall andel av lån        
Rörliga lån och lån som villkorsändras inom 1 år %* 30,1 36 24,8 53,4
1–3 år % 35,8 29,7 39,6 33,1
3–5 år % 26,6 27,0 28,0 13,5
5–10 år % 7,5 7,3 7,6  
Över 10 år %        
         
Räntebindningstid på låneskuld        
Genomsnittlig räntebindningstid inklusive derivat 2,22 1,93 2,64 1,76
Genomsnittlig räntebindningstid exklusive derivat 2,20 1,87 2,58 1,53
         
Marknadsvärde säkringsinstrument        
Säkrad låneskuld 25 50 25 50
Marknadsvärde derivat 0,2 0,5 0,2 0,5
Kommunkoncernens och Kalix kommuns uppgifter baseras på standardrapport från Kommuninvest.
För kommunkoncernen år 2019 är uppgifterna baserade på en skuldportfölj med 1 031,8 mkr och år 2020 är skuldportföljen 1 050,8 mkr.
         
Not 24 Kortfristiga skulder        
Kortfristiga skulder till banker och kreditinstitut – 4,4 – 14,3 – 4,3 – 9,2
Kortfristiga skulder kommunala bolag     – 43,7 – 39,8
Leverantörsskulder – 55,7 – 61,3 – 47,7 – 54,1
Mervärdesskatt – 0,1   – 0,1  
Preliminär skatt – 0,7 – 0,7    
Personalens skatter, avgifter och avdrag (kommunens) – 78,7 – 73,5 – 78,7 – 73,5
Semester och övertidsskuld (kommunens) – 59,8 – 55,1 – 59,8 – 55,1
Förutbetalda statsbidrag – 1,2   – 1,2 0,0
Förutbetalda skatteintäkter – 22,2 – 7,5 – 22,2 – 7,5
Övriga skulder – 7,5 – 12,0 – 5,4 – 5,1
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter – 47,2 – 43,3 – 32,4 – 33,4
Summa kortfristiga skulder – 277,5 – 267,7 – 295,5 – 277,7
         
Not 25 Panter och därmed jämförliga säkerheter        
Borgensåtagande kommunala bolag        
Kalix Industrihotell AB     158,2 158,2
Stiftelsen Kalixbostäder     444,0 456,0
Kalix Nya Centrum KB     142,1 142,1
Övriga borgensförbindelser        
Bostadsrättsföreningar 46,0 46,9 46,0 46,9
Egnahem 0,3 0,4 0,3 0,4
Övriga föreningar och organisationer 0,1   0,0 0,0
Övrig borgen: Fastighets AB NIVI 7,3 7,5 7,3 7,5
Inteckningar i fastigheter 44,9 44,9    
Stiftelsen Kalixbostäder hyresgäststyrt underhåll 3,5 3,4    
Summa panter och borgensåtaganden 102,1 103,1 797,9 811,1
         
Not 26 Pensionsförpliktelser som inte tagits upp bland skulderna eller avsättningarna        
Ingående ansvarsförbindelse 443,2 454,5 443,2 454,5
Ränte- och basbeloppsuppräkning 10,4 11,3 10,4 11,3
Ändringar av försäkringstekniska grunder – 1,9   – 1,9  
Nyintjänad pension 0,0 0,5 0,0 0,5
Pension till efterlevande        
Övrig post – 0,8 3,1 – 0,8 3,1
Årets utbetalningar – 24,0 – 24,0 – 24,0 – 24,0
Förändring särskild löneskatt – 4,0 – 2,2 – 4,0 – 2,2
Summa ansvarsförbindelser för pensionsförpliktelser 422,9 443,2 422,9 443,2
         
Not 27 Leasing        
Finansiella leasingavtal        
Bilar        
Totala minimileasavgifter        
Nuvärde minimileasavgifter 7,2   7,2  
Därav förfall inom 1 år 4,0   4,0  
Därav förfall inom 1–5 år 3,2   3,2  
Därav förfall senare än 5 år        
Variabla avgifter som ingår i periodens resultat 1,1   1,1  
         
Övriga fordon        
Totala minimileasavgifter        
Nuvärde minimileasavgifter 2,2   2,2  
Därav förfall inom 1 år 0,8   0,8  
Därav förfall inom 1–5 år 1,4   1,4  
Därav förfall senare än 5 år        
Variabla avgifter som ingår i periodens resultat        
         
Ej uppsägningsbara operationella leasingavtal överstigande 1 år        
Minimileasavgifter 133,0   4,6  
Med förfall inom 1 år 29,1   2,0  
Med förfall inom 1–5 år 104,0   2,6  
Med förfall senare än 5 år        
Noter till kassaflödesanalysen Kommunkoncern Kommun
mkr 2020 2019 2020 2019
 
Not 28 Justering för ej likviditetspåverkande poster
       
Avskrivningar 95,2 98,3 65,7 67,5
Nedskrivningar 1,6   0,9 0,9
Utrangeringar 5,2 6,3 4,2 6,3
Gjorda avsättningar 0,1 – 0,7 – 1,4 – 0,7
Återförda avsättningar – 3,2 – 4,8 – 3,2 – 4,8
Intäktsförda ej likvida gåvor        
Orealiserade kursförändringar     0  
Upplösning av bidrag till infrastruktur        
Övriga ej likviditetspåverkande poster 13,2 – 10,7 7,7 – 7,6
Summa justering för ej likviditetspåverkande poster 112,1 88,4 74,0 60,7
         
Not 29 Övriga likviditetspåverkande poster som tillhör den löpande verksamheten        
Utbetalningar av avsättningar för pensioner   0   0
Utbetalning av övriga avsättningar   – 3,8   0
Summa utbetalda avsättningar 0 – 3,8 0 0
         
Not 30 Poster som redovisas i annan sektion        
Realisationsresultat vid försäljning av anläggningstillgångar – 0,8 0 – 0,8 – 0,1
Summa poster som redovisas i annan sektion – 0,8 0 – 0,8 – 0,1
Noter övriga
 
Not 31 Upplysning om upprättande av särredovisning
 
Redovisning avser Lagstiftning
VA-redovisning Lag om allmänna vattentjänster
  Kommunkoncern Kommun
(belopp i tkr) 2020 2019 2020 2019
 
Not 32 Upplysning om kostnader för räkenskapsrevision
       
Kostnad för räkenskapsrevision        
Sakkunnigt biträde 305 295 207 142
Förtroendevalda revisorer 100 217 32 193
Total kostnad för räkenskapsrevision 405 512 239 335
Kostnad för övrig revision        
Sakkunnigt biträde 775 55 768 55
Förtroendevalda revisorer 117 74 117 74
Total kostnad för övrig revision 892 129 885 129
Total kostnad för revision 1 297 641 1 124 464