Kommunstyrelsens ordförande har ordet
Ett speciellt år!
Året präglades av ekonomiskt fokus. Vi gick in i året med verksamheter som visade ett negativt resultat på över 20 mnkr. Det gjorde att mycket energi lades på att få en ekonomi i balans. Baksidan är att vi inte kunnat arbeta så mycket som vi önskat med att utveckla och förbättra våra verksamheter. Detta återspeglas tyvärr i målen för våra verksamheter och vi ser att de inte utvecklats som önskat. Nämnder och förvaltningar har gjort ett riktigt bra arbete och vi har nu en ekonomi i balans. Vårt fokus kan därmed flyttas från ekonomi till leverans av välfärd.
År 2019 innebar dessutom ett trendbrott från tidigare år. Våra intäkter i kommunen ökade med 4,4 procent, men kostnaderna ökade bara med 2,2 procent.
Beslut som väckt känslor …
Vi har under året tagit två beslut som varit ifrågasatta, men som vi anser vara helt nödvändiga för att bättre rusta oss för kommande, tuffa år. Det första avser skolan och sammanslagningen av alla högstadier i kommunen till en skola. Detta gör vi för att kunna attrahera fler pedagoger och därmed höja lärarbehörigheten i kommunen. Familjeförvaltningen har i skrivande stund fullt fokus på att denna omorganisation ska gå så bra som möjligt och övriga förvaltningar är beredda att hjälpa till.
Ett annat område som väckt känslor är beslutet att lägga Blentarpsgården i malpåse. Blentarpsgården är ett litet serviceboende, vilket gjorde att platserna kostade nästan dubbelt så mycket som på övriga boenden i kommunen. Genom detta beslut frigjordes nästan 7 mnkr för att bland annat öka bemanningen i kommunens alla serviceboenden. Övergången skedde under februari månad och stor vikt har lagts på att göra denna flytt så trygg som möjligt för våra kunder.
Stärkt attraktionskraft …
Under hösten startade vi en tillväxtavdelning för att vår kommun ska bli än bättre att driva företag i, men även för att vi som kommun ska bli attraktivare att bo kvar i eller att flytta till. Vi har även bildat ett näringslivsråd där vi från kommunen och representanter från olika branscher träffas några gånger per år. Ett väl fungerande näringsliv är nyckeln till att en kommun ska fortsätta utvecklas.
Sjöbo har ett eftersatt underhåll av kulturfastigheter och fritidsanläggningar. Uteblivet underhåll innebär ökade kostnader och sämre service. Underhållet åtgärdas nu successivt genom att medel avsatts såväl i drifts- som investeringsbudgeten. Under 2019 påbörjades arbetet i Vollsjö med en upprustning av idrottsplatsen och Frenningebadet.
Ett aktivitetsområde med multiarena och boulebanor färdigställdes i Lövestad med möjligheter för alla åldrar att träffas och utöva aktiviteter. Har du inte varit där än så kan jag rekommendera ett besök.
På Sjöbo Väst invigdes bondgårdslekplatsen med korvgrillning och möjlighet att åka buss från övriga orter. Det är idag en mycket välbesökt och populär lekplats bland barn från hela kommunen.
Välbefinnande …
Förutom vår vackra natur så behövs andra saker för att vi ska lyfta den låga folkhälsan hos oss som bor här. Tre exempel är:
- Den fortsatta utbyggnaden av meröppna bibliotek. I december invigdes det tredje i ordningen då banden klipptes till huvudbiblioteket i Sjöbo.
- För att kunna hjälpa de barn och unga som har riskbruk, missbruk eller psykisk ohälsa öppnade i augusti en Mariamottagning. Det är en öppenvårdsmottagning som vi driver tillsammans med grannkommunerna i SÖSK.
- I maj öppnade två nya LSS-gruppbostäder för att ersätta två tidigare. Dessa var inte fullgoda som gruppbostäder, men används nu till andra verksamheter, framförallt till korttidsvård.
Hållbarhet …
Sjöbo har under många år varit en kommun i framkant med hög sorteringsgrad av sopor, mycket tack vare vårt fyrfackssystem. Under året gjordes en ny upphandling som innebär en förändring av kärlen så att de bättre ska passa oss invånare och det avfall vi slänger. Dessutom kör nu alla sopbilar på fossilfritt bränsle för att minska miljöpåverkan än mer. Oavsett bränsletyp är den bästa besparingen för miljön den sträcka som aldrig behöver köras. Därför byggdes en omlastningsstation för att minimera körningen till och från kommunen för att tömma fraktioner på olika ställen i Skåne.
Vi har de senaste åren aktivt arbetat för att de fordon som finns i kommunen ska vara miljöbilar. Vid utgången av 2019 var 81 procent av vår fordonsflotta miljöklassad, en ökning från 63 procent 2018.
Vår viktigaste resurs …
Sjöbo ska vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder goda arbetsvillkor. Det är en viktig förutsättning för att säkra kompetensförsörjningen, då det råder en allt hårdare konkurrens om kompetensen.
Våra engagerade medarbetare bidrar till att hålla en hög servicenivå gentemot medborgarna. Tillsammans med våra medarbetare måste vi ständigt förbättra och utveckla vår verksamhet för att den ska svara upp mot kommuninvånarnas krav och behov.
Sjöbo kommun har en låg sjukskrivningsgrad i jämförelse med andra kommuner. Tyvärr har den ökat något under året från 6,10 till 6,31 procent. Den har ökat i samtliga nämnders verksamhet förutom kommunstyrelsens. Chefer har därför tillsammans med företagshälsovården lagt fokus under hösten för att tidigt upptäcka ohälsa och sätta in åtgärder där det behövs.
Ett stort tack till alla hjältar inom kommunens verksamheter som dagligen hjälper, stöttar, vårdar, ger service och utbildar oss kommuninvånare.
Magnus Weberg
kommunstyrelsens ordförande