iconFörvaltningsberättelse

Den kommunala koncernen

Sj30Sj¦(bo_m¦(lla

Organisation

Organisation_2019

Den samlade kommunala verksamheten bedrivs i en nämnd- och förvaltningsorganisation och i två helägda bolag (AB Sjöbohem och Sjöbo Elnät AB) samt i ett delägt kommunalförbund (Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, SÖRF). Därtill finns fyra samverkansföretag: Sysav, som hanterar och behandlar hushållsavfall, Kommuninvest ekonomisk förening genom vilken de helägda bolagen finansierar en betydande del av investeringsbehoven, Kommunassurans Syd AB, som hanterar kommunens försäkringar, och SKL Kommentus AB som samordnar inköp och upphandlingar. Andelen i SÖRF ökade från 23,1 till 23,3 procent. Det berodde på antalet invånare i kommunen i förhållande till övriga medlemmar i förbundet.

Fastigheterna och elnätet finns i bolag för att tydliggöra och hålla verksamheterna åtskilda från övrig verksamhet. Bolagen är vinstdrivande, har snabbare beslutsvägar och större affärsmässighet. Det blir även en ökad tydlighet kring hantering av kostnader för underhåll respektive investeringar på så vis.

Förutom verksamhet i nämnder, bolag och förbund anlitar kommunen privata utförare.

Kommunen köpte 2019 verksamhet som direkt berörde kommuninvånarna för drygt 286 mnkr, vilket var samma belopp som 2018. Det motsvarade 21,7 procent respektive 22,1 procent av kommunens totala kostnader. Motsvarande tal för samtliga kommuner 2018 var 18 procent (19 procent 2017). Tendensen i Sveriges kommuner är (precis som i Sjöbo) att köp från privata utförare ökar i nominella belopp, men däremot minskar sett till andel köpt verksamhet i relation till totala kostnader. Gällande andel köpt verksamhet i förhållande till kostnad, låg Sjöbo högre i andel för de pedagogiska verksamheterna och lägre inom vård och omsorg jämfört med riket. Nedan visas andel köpt verksamhet i förhållande till total kostnad hos ett urval av kommunens verksamheter. I hemtjänsten finns valfrihetssystemet enligt LOV, men det är få brukare som anlitar någon annan än kommunen.

Tabell: Köpt verksamhet

(procent) 2018 2019
Förskola 42,9 42,8
Skolbarnsomsorg 38,2 35,9
Förskoleklass 41,4 35,6
Grundskola 24,3 27,0
Gymnasieskola 68,2 68,9
Hemtjänst 3,8 4,3
Flyktingmottagande 35,8 26,5
Personlig assistans 56,0 56,3

Det är vanligare att eleverna väljer skola hos någon annan utförare i gymnasiet än i grundskolan. En anledning är att merparten av gymnasieprogrammen inte finns i kommunens gymnasieskola.