Sammanställd redovisning

Sammanställd redovisning

I den sammanställda redovisningen ingår de bolag, stiftelser och kommunalförbund som kommunen har ett väsentligt inflytande i. Om kommunen eller förbundet har minst 20 procent av rösterna anses inflytandet vara väsentligt. Nerikes Brandkår ingår trots att förbundets andel endast är 7,5 procent. Verksamheten drivs som ett kommunalförbund och kommunen anses ha ett väsentligt inflytande.

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo, äger och förvaltar bostäder i nästan alla kommunens tätorter. I Hallsberg och Sköllersta äger och förvaltar stiftelsen även kommersiella lokaler.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB, ägs av Hallsbergs kommun och har i uppdrag att köpa, äga, bebygga, förvalta, förädla och sälja fastigheter i kommunen.

Sydnärkes Utbildningsförbund, med medlemskommunerna Askersund, Hallsberg och Laxå, ska tillhandahålla gymnasieskola, gymnasiesärskola, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, yrkesvux, särskild utbildning för vuxna (särvux) och uppdragsutbildning. Uppdraget omfattar alla utbildningar i egen regi och dem som köps hos andra utbildningssamordnare, såväl kommunala som fristående.

Nerikes Brandkår är ett kommunalförbund där flera av länets kommuner samverkar om en gemensam räddningstjänst. Örebro, Kumla, Lekeberg och Hallsberg har varit med sedan starten 1998. Under resans gång har de fem kommunerna Laxå, Askersund, Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg kommit med.

Sydnärkes kommunalförbund ska ansvara för avfallshantering och övriga uppgifter kring insamling och behandling av avfall samt den myndighetsutövning som kommunerna är skyldiga att utföra enligt miljöbalken. Medlemskommunerna är Askersund, Laxå, Lekeberg och Hallsberg.

Övriga intressebolag

Hallsbergs kommun är också delägare i företag och organisationer som inte ingår i den sammanställda redovisningen. Dessa är Kommuninvest ekonomisk förening, Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige och Vätternvatten AB.

ÅRETS VERKSAMHET

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo

Arbetet med att ROT-renovera gick enlig plan. Hallbo färdigställde fastigheter i Pålsboda samt påbörjade och slutförde renoveringar i Vretstorp. Även projektering av ROT-renovering i Hallsberg påbörjades.

Nya hyresförhandlingar inleddes hösten 2023 avseende 2024 års hyror. Ett helt nytt grepp togs eftersom den så kallade trepartsöverenskommelsen har urholkats efter förra årets process. Ett treårsavtal med hyresgästföreningen träffades och det innebär en årlig uppräkning med 4,2 procent till och med 2026.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB

HBAB utreder ombyggnation av tillagningskök och matsal på Sköllergården för att omfatta både Sköllergårdens boende och Folkabosskolans elever. I det omfattande projektet kommer även ventilation och energifrågor att ses över.

Mindre anpassningar av lokalerna på Werners Backe gjordes för att tillhandahålla lokaler för den samlade hemtjänsten efter att äldreboendet flyttade över till Blomsterängen. Lokalerna på Werners backe planeras som en beredskap om behovet av platser för vårdboende skulle öka.

Sydnärkes Utbildningsförbund

Verksamheten har under flera år brottats med ekonomiska utmaningar och många effektiviseringsåtgärder har vidtagits i syfte att få en ekonomi i balans. Verksamhetens “egna” kostnader har minskat trots pris- och löneökningar, men kostnaden för köp av skolplats har ökat. Efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen har Migrationsverket börjat att betala ut uteblivna ersättningar. Under året har förbundet inte fått full täckning för sina ansökningar utan i snitt fått 75 procent av ersättningen. Processen vad gäller Migrationsverket fortgår tills att allt är utrett.

Under året gick förbundets tidigare förbundsdirektör i pension och en ersättare rekryterades.

Ett antal mycket allvarliga säkerhetshändelser kopplade till utbildningsområdet har inträffat runt om i Sverige de senaste åren. Det får direkt påverkan på verksamheterna eftersom mycket fokus har lagts på säkerhetsarbetet, vad gäller både skalskydd och policyer, rutiner och övningar.

En fortsatt utveckling med ett ökande antal elever på det individuella programmet är tydlig. I dagsläget är cirka 170 elever inskrivna.

Nerikes Brandkår

För första gången i Nerikes Brandkårs historia översteg antalet utryckningar 3 000. Under året inträffade 3 197 händelser. Främsta anledningen till det är den regniga sommaren som resulterade i många vattenskador.

Fler och fler vänder sig till Nerikes Brandkår för att få utbildning i brandskydd och hjärt-lungräddning. Målet för 2023 var att utbilda minst 7 000 personer, vilket uppnåddes eftersom över 10 000 personer genomgick några av kurserna under året. År 2022 utbildades 7 400 personer. Hösten 2023 påbörjades projekteringsarbetet avseende den nya brandstationen på öster för Örebro tätort. Beräknad byggstart är under första halvåret 2024.

År 2015 antog Nerikes Brandkår erbjudandet om att vara med och bygga en gemensam larm- och ledningscentral för blåljusverksamheten, tillsammans med Polisen, brandkåren och SOS Alarm. Den 1 november överlämnades nycklarna till den nya ledningscentralen och inflyttning och driftstart är planerade till början av 2024.

Sverige har behövt ändra sina arbetstidsregler för heltidsanställd utryckningspersonal enligt beslut hos EU-kommissionen. Detta tog mycket tid och kraft 2023 och resulterade i att Nerikes Brandkår sökte dispens för ett år för att hinna ställa om och arbeta fram ett nytt schema. Problemet är främst hur kravet på 11 timmars dygnsvila ska mötas.

Sydnärkes kommunalförbund, SKF

Verksamheten är fortfarande under förändring. Siktet är inställt på en säker arbetsplats med anställda som är medvetna om att deras dagliga insats kan göra stor skillnad för både miljön och effektiviteten.

År 2023 fick alla ägarkommuner en återvinningscentral byggd för obemannad drift (grönt kort-systemet).

Under året stärktes samverkan mellan kommunerna i regionen. Tillsammans hittade kommunerna gemensamma strategier och upphandlade gemensamt vad gäller omlastning och insamling av förpackningar. Styrkan i en regional samsyn är att man kan arbeta i gemensamma system till en betydligt lägre kostnad och att leverantörerna kan arbeta effektivt med samma förutsättningar i ett större geografiskt område.

Digitalisering är ett ständigt pågående arbete och under stora delar av året pågick planering och införande av ett nytt ekonomisystem parallellt med mycket annat i verksamheterna. Exempelvis startades en ny sms-tjänst som innebär lättare kommunikation.

EKONOMI

Årets resultat för den sammanställda redovisningen var ett överskott på 42,0 mnkr (113 mnkr 2022).

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo, redovisade ett plus på 6,3 mnkr. Under 2023 arbetade Hallbo med att minska kostnaderna. En del i arbetet handlade om att gå igenom befintliga avtal och säga upp sådana som inte är helt nödvändiga. Personalkostnaderna minskades genom prövning av lediga tjänster och att vd:n gick ner i tid.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB, redovisade ett överskott på 1 mnkr. Priset på el, fjärrvärme och snöskottning, räntekostnader samt inflationen påverkade resultatet.

Sydnärkes Utbildningsförbund redovisade ett underskott på 19 mnkr. Orsaken var inflationen och ökade kostnader för pensioner och räntor samt att de interkommunala kostnaderna ökade med 11 procent. Förbundet har över tid arbetat med olika insatser och åtgärder för att effektivisera verksamheten för att uppnå en budget i balans.

Nerikes Brandkår redovisade ett underskott på 4,7 mnkr, vilket var 3,3 mnkr sämre än budgeterat. Avvikelsen berodde framför allt på personalkostnader, höga kostnader för drivmedel och reservdelar samt att hyrorna räknades upp med 10,9  procent i stället för den budgeterade ökningen på 4,1 procent.

Sydnärkes kommunalförbund redovisade ett nollresultat efter avsättning till resultatutjämningsreserv. Varje kommuns avfallshantering ska finansieras med kommunens egen taxa, vilken bestäms av kommunfullmäktige. Kommunalförbundet redovisar skulderna som fordran på varje avfallskollektiv. Det innebär att kommunalförbundet inte redovisar något eget kapital.

Företag,
belopp i tkr
Ägarandel,
%
Årets
resultat
Resultat-
påverkande
för
sammanställda
Balans-
omslutning
Eget
kapital
Soliditet,
%
Hallsbergs kommun 45 729 45 729 1 571 591 508 434 14
Hallsbergs Bostadsstiftelse 100 6 277 6 277 593 532 201 694 33,98
Hallsbergs Bostads AB 100 1 045 1 045 317 630 14 243 4,48
Hallsbergs Kommunhus AB 100 50 50 100,00
Sydnärkes Utbildningsförbund 50,48 – 19 036 – 9 609 241 208 – 669 – 0,28
Nerikes Brandkår 7,50 – 4 709 – 353 156 865 25 839 16,47
Sydnärkes kommunalförbund 38,84 0 0 153 593 0

FÖRVÄNTAD UTVECKLING

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo

Ett nytt förvaltningsavtal med SIBE gäller från den 1 augusti 2024. Det innebär omfattande förändringar för Hallbo framöver. Hallbo löste 2023 lån för 111 mnkr vid förfall och kommer 2024 att lösa lån för 91 mnkr. Det betyder att låneskulden vid utgången av 2024 kommer att uppgå till cirka 275 mnkr.

En social oro märks i samhället och den visar sig i ökande problem med inbrott och hemlöshet men även med skadegörelse i lägenheter, trapphus och källare. Hallbo har haft, och kommer att fortsätta att ha, mycket kontakt med polis och sociala myndigheter.

Underhållet följer planen för investeringar i planerat och löpande underhåll. De risker som finns är framför allt finansiella. Ränteökningar påverkar resultatet och prisökning för el och fjärrvärme eller extremkyla under längre tid kan innebära att underhållsinsatsen minskar.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB

Enligt nuvarande planering påbörjas ombyggnationen av tillagningskök och matsal på Sköllergården i slutet av 2025. Utöver ordinarie fastighetsförvaltning har HBAB inga större planerade insatser framöver.

Sydnärkes Utbildningsförbund

Förbundet påverkas av vad som sker i omvärlden, både i närområdet och utanför Sveriges gränser. Framöver väntar en förändrad demografi vad gäller elevkullar och pensionsavgångar. Populationen i åldersgruppen 16–20 år ökar med cirka 10 procent kommande år. En hög andel av skolans elever kommer från andra kommuner än medlemskommunerna. 42 procent av skolans 1 386 elever i slutet av 2023 kom från andra kommuner.

Antalet elever med extra utmaningar ökar, vilket kräver stora personella resurser och att verksamheten anpassar lokalerna. Antalet elever utan fullständig behörighet till gymnasiet riskerar även fortsättningsvis att vara högt och innebär stora kostnader till följd av omfattande stödinsatser. Grundskolorna i kommunen vidtar omfattande åtgärder i syfte att öka måluppfyllelsen, med målet att fler ungdomar får gymnasiebehörighet.

Nerikes Brandkår

Framöver lägger Nerikes Brandkår extra fokus på att fortsätta att utveckla den operativa ledningen i Räddningsregion Bergslagen, utveckla kompetensutbildningen för räddningspersonal i beredskap och planera för räddningstjänst under höjd beredskap. Med anledning av krig och konflikter i omvärlden behöver Sverige stärka sitt civilförsvar. Under 2024 tas följande delar fram nationellt: lagar om civilplikt med räddningspersonal till varje län, upprustning av befolkningsskyddsrum och varningssystem samt stöd till kommunal räddningstjänst.

Sydnärkes kommunalförbund

Den 1 januari 2024 tar kommunalförbundet över ansvaret för alla återvinningsstationer i de fyra kommunerna. År 2023 innebar det många frågor att hantera och mycket att lösa på väldigt kort tid. Förändringen kommer att bli till det bättre vad gäller renhållning och kommunikation med kommuninvånarna.

Digitalisering är något som förbundet fortsätter med, till exempel vad gäller ruttoptimeringar för sopbilarna.