Sammanfattning

Grästorps kommun är välskött med bra styrning och ledning och god framåtanda. Kvaliteten i de stora verksamheterna som förskola, skola och äldreomsorg verkade vara god även under 2018. Detta är ingen tillfällig trend, utan ett resultat av ekonomistyrning, kvalitetsarbete och värdegrundsarbete, vilket gav en långsiktigt hållbar utveckling till det bättre. En framgångsfaktor är att fullmäktige i sitt inriktningsdokument år 2010 prioriterade tre verksamhetsmål och sedan höll fast vid dem. Det har krävts ett långsiktigt och uthålligt kvalitetsarbete och värdegrundsarbete för att nå resultat.

Vision 2020

Grästorp har Västra Götalands bästa boendemiljö. Invånarna är nöjda med service och fritidsutbud och det är nära till mycket – allt från jobbutbudet i regionen till golfbanan i centrum. Förskolan och skolan ligger i topp i nationella undersökningar. Näringslivet sjuder av entreprenörsanda och de gröna näringarna blomstrar.

Arbete i linje med visionen

Visionen för Grästorps kommun fastställdes av kommunfullmäktige redan 2008. Mycket har hänt sedan dess. Alla verksamheter utvecklades åt rätt håll med en långsiktigt hållbar ekonomi, systematiskt kvalitetsarbete och ett gediget värdegrundsarbete med fokus på Grästorp 5.0. Vi tänker värdskap, helhet, medledarskap, innovation och digitalisering i allt vi gör. Allt för att skapa en modern kommun som bygger välfärd och jobbar i de förtroendevaldas viljeriktning mot uppsatta politiska mål.

Under början av 2017 inleddes arbetet med att ta fram en ny vision för Grästorps kommun, då en majoritet av politikerna var överens om att den rådande visionen hade uppnåtts. Den nya visionen antogs under 2018 och kommer att vara en ledstjärna i det fortsatta arbetet.

Verksamhet och viktiga händelser

År 2018 var ett händelserikt år på många vis.

Besöksnäringen utvecklades ytterligare genom samverkansprojektet kring Halle- och Hunneberg tillsammans med Trollhättan och Vänersborg. Grästorps kommun är även projektledare för geoparksprojektet som går ut på att skapa en internationell geopark av Unesco-standard. Även Arena Skubbet, en planerad inomhusskidanläggning med tillhörande aktivitetscentrum, tog färg och form. Kommunen var även delaktig eller arrangör i en rad olika aktiviteter som midsommarfirande, nyårsfirande, ljusfestivalen och Grästorpsfestivalen. Sammantaget händer mycket positivt i Grästorp i relation till kommunens begränsade medel. Detta är mycket tack vare de fantastiska ideella krafterna i Grästorps samhälle.

Värdskapssatsningen fortsatte inom ramen för Grästorp 5.0 där ett av ledorden är Vi tänker värdskap i allt vi gör. Under hösten arrangerades en föreläsning med workshop där all personal deltog. Temat var värdskap och en fördjupning i ämnet. Värdskapskulturen lever i Grästorps kommun, vilket inte minst de nyanställda vittnar om.

Grästorps kommun och NSG (Näringslivssamverkan Grästorp) tog ett nytt grepp kring strategi och aktiviteter, vilket gav en ännu bättre placering på Svenskt Näringslivs rankningslista.

Under september invigdes förskolan Äventyret med tal, godisregn och visning av lokalerna.

Kommunstyrelsen beslutade att anta den nya översiktsplanen under hösten 2016 och 2018 blev därmed detaljplaneringens år. Flera områden detaljplanerades: Alvägen, Västra Torget och Lärkfalken. Detsamma gällde området kring Arena Skubbet. Boendefrågan är fortsatt stor och prioriterad och bör hanteras skyndsamt.

En ny vision: Vi välkomnar framtiden, vi välkomnar förändring, vi välkomnar dig antogs under hösten.

Sist men inte minst avrundades 2018 med en gemensam kommunfest och företagsgala. I Grästorp 5.0 formulerades att tänka helhet i allt vi gör och det gäller även nu när det handlar om en gemensam företags- och kommunfest.

Resultat och måluppfyllelse

Verksamhetsåret 2018 måste betraktas som ett mycket bra år för Grästorp. Kommunen hade en stabil ekonomi med ett hyggligt resultat i relation till förutsättningarna. Kvaliteten i verksamheterna var god. För de stora verksamheterna som förskola, skola och äldreomsorg redovisades god måluppfyllelse. Hemtjänst, skola, äldreomsorg, företagsklimat, kommunikationsavdelning och kostenheten visade toppnoteringar i nationella mätningar. Detta är ingen tillfällig trend. Även ekonomistyrning, kvalitetsarbete och värdegrundsarbete visade en långsiktigt hållbar utveckling till det bättre. Verksamheterna visade hög effektivitet, vilket den senaste rapporten från Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) visade med all önskvärd tydlighet. Medarbetarenkäten som gjordes under slutet av år 2016 visade på goda siffror och hög trivsel. Detta visar även medborgarenkäten från samma år.

Framtiden

Grästorp kan dra nytta av de fördelar som en liten kommun har – med korta beslutsvägar och goda möjligheter att kommunicera visioner och mål till alla medledare. Kommunens styrmodell ska fortsätta att utvecklas, allt från styrningen från fullmäktige till planering och uppföljning inom alla enheter. Steg kommer att tas mot att utveckla den tillitsbaserade styrningen ytterligare. Det innebär ett allt bättre fokus på att utveckla och förbättra den verksamhet som de förtroendevalda prioriterar. Det blir också lättare för alla förtroendevalda att följa upp verksamheten och dess resultat. En grundläggande framgångsfaktor i kvalitetsarbetet är att dialogen och samspelet mellan de förtroendevalda och tjänstemannaorganisationen fungerar väl. De förtroendevalda är tydliga med vad de vill åstadkomma, medan verksamheten får genomföra uppdragen med frihet under ansvar utifrån sina professionella roller. Kommunkompassens resultat visade också att området politisk styrning, uppföljning, resultat och effektivitet fick de högsta värdena. Resultatet är helt i nivå med kommuner som utsetts till Årets kvalitetskommun.

Framtidsplanerna handlar mycket om hur verksamheten ska skapa en effektiv organisation för utmaningarna med en allt äldre befolkning. Enligt den ekonomiska långtidsprognosen i Grästorpsanalysen kommer äldreomsorgens kostnader att öka. Det beror på den demografiska utvecklingen med en allt större andel äldre i befolkningen. Under 2018 fortsatte arbetet med Grästorp 5.0, vilket är ett utvecklingsarbete med syfte att bibehålla och utveckla välfärden trots framtidens demografiska och ekonomiska utmaningar. Fokusområdena i Grästorp 5.0 är medledarskap, helhetsperspektivet, digitaliseringen, innovation och värdskap. Detta är ett arbete som kommer att formateras och fortgå de kommande åren.

En liten kommun måste alltid välja vad den ska klara själv och vad som ska göras i samverkan med andra. Det finns stor potential i att inleda fler samarbeten framöver.

De kommande åren kommer att innebära förändringar och omställningar i alla verksamheter för att ta steget fullt ut i den digitala framtid som redan är här. Steg kommer behöva tas för att även fortsättningsvis vara en attraktiv arbetsgivare. Arbetet med att ställa om till den lärande och innovativa organisationen kommer att bli ett viktigt steg i detta. Även det fortsatta värdskapsarbetet och kulturarbetet kommer att vara ett fortsatt prioriterat utvecklingsområde.