Sammanfattande analys och måluppfyllelse

Prioriterade mål

Förklaring till de färgmarkeringar och symboler som använts i rapporten framgår av tabellen nedan.

Godkänt resultat/målet är uppnått         
Målet är delvis uppnått         
Underkänt resultat/målet är inte uppnått         
 Utveckling jämfört med förra året         

Kvaliteten i verksamheterna var god under 2018 och de stora verksamheterna som förskola, skola, hemtjänst och äldreomsorg redovisade god måluppfyllelse. Inom de flesta prioriterade mått uppnåddes målvärdet – eller hade en positiv utveckling – vid senaste mätperioden. Meritvärdena i årskurs 9 motsvarade tidigare års resultat och fler var behöriga till gymnasiet än år 2017. Antalet kommuninvånare minskade något under 2018. Kvalitetsutvecklingen internt i organisationen var ingen tillfällig trend, utan berodde på god ekonomistyrning och kvalitetsarbete som bidrog till en långsiktigt hållbar utveckling. Grästorps kommun nådde flera toppnoteringar i jämförelse med landets övriga 290 kommuner. Dessa noteringar var utspridda över samtliga verksamheter. Sammantaget var bedömningen att kommunen levde upp till begreppet god ekonomisk hushållning i verksamheterna.

Mål Måluppfyllnad Utveckling jämfört med senaste mätningen
God ekonomisk hushållning, sammanfattande analys av verksamhetsmål
image1
Mål Mått Måluppfyllnad Utveckling jämfört med senaste mätningen
Invånare och kunder ska vara nöjda Nöjd medborgar-index (NMI) relativt rikssnittet
Andel som sammantaget är mycket eller ganska nöjda med sitt särskilda boende (Öppna jämförelser)
Det förebyggande hälsoarbetet prioriteras och genomsyrar all verksamhet Andel personer med bra eller mycket bra hälsotillstånd relativt regionen
Förbättra barns och ungas uppväxtvillkor i kommunen Andel behöriga till något nationellt program på gymnasiet
Meritvärde
En attraktiv kommun och ökat bostadsbyggande Antal invånare
Antal nyproducerade boenden
Grästorps kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare Nöjd medarbetar-index
Alla verksamheter ska öka sin effektivitet och skapa högsta möjliga kvalitet med insatta resurser Nettokostnad per invånare jämfört med riket (VKV)

Finansiella mål

Mål Måluppfyllnad Utveckling jämfört med
förra året
God ekonomisk hushållning, sammanfattande analys av finansiella mål
Måluppfyllnad Utveckling jämfört med
förra året
Resultat – årets resultat
Beredskap – finansiell reserv
Risk – ränterisk/åtaganden
Likviditet – betalningsberedskap
Investeringar – självfinansiering

Analys

I Grästorps kommun definieras god ekonomisk hushållning utifrån fem olika finansiella mål. Dessa riktlinjer beslutades av kommunfullmäktige redan år 2013. För de finansiella målen gjordes en samlad bedömning av om kommunen uppnådde god ekonomisk hushållning utifrån fem områden.

Områdena beskriver

  • resultat
  • beredskap
  • risk
  • likviditet
  • finansieringsgrad av investeringar.

Resultatet för 2018 visade en försämring av det finansiella och ekonomiska resultatet för kommunen. Viktiga områden som definierar god ekonomisk hushållning uppfylldes inte, som självfinansiering av investeringar och resultatmål. För tre av områdena var trenden positiv medan utvecklingen bedömdes som negativ inom två områden.

Slutsats

Resultatmålet uppfylldes inte år 2018. Därför görs bedömningen att kommunen inte når kravet vad gäller god ekonomisk hushållning för de finansiella målen, då resultatmålet väger tyngst i den sammanvägda bedömningen. Två av de områden som ingår i bedömningen försämrades jämfört med 2017. Tre områden visade en positiv utveckling: området likviditet, beredskap samt självfinansiering av investeringar. Även om målet självfinansiering av investeringar inte uppnåddes var utvecklingen ändå positiv jämfört med 2017. Beredskapen för förändrade kostnads- och intäktsnivåer stärktes eftersom den finansiella reserven var högre under 2018. En ökad beredskap skapar bättre förutsättningar för finansiell handlingsfrihet. Kommunen hade en god likviditetsnivå vid bokslutstillfället. Likviditeten mäts utifrån summan av likvida medel och korta fordringar i relation till korta skulder.

Området för risk i bedömningen av god ekonomisk hushållning avser ränterisker. Här ingår även risken när kommunen går i borgen för kommunala företag, föreningar och organisationer. Genom en fortsatt låg ränta, omplaceringar av lån samt varierande löptider minimerades ränterisken, även om det finns tydliga signaler på att räntenivån sakta kryper uppåt. Det totala borgensåtagandet ökade också under 2018, men risken i en stor del av åtagandet bedömdes inte ha ökat i samma omfattning. Med en ökad nivå på borgensåtagandet samt en räntenivå som visar tecken på att stiga, i kombination med en ökad låneskuld, betydde detta att den totala risken ändå bedömdes ha ökat. Självfinansieringen av investeringar uppfylldes inte, trots lägre nivå på avskrivningarna, men en lägre resultatnivå bidrar negativt till självfinansieringen. Investeringsnivån var visserligen lägre jämfört med 2017 och trenden är positiv även om målet inte uppfylldes. En så hög investeringsnivå är inte möjlig att finansiera med egna medel och därför lånefinansierades delar av investeringarna. Inför kommande år planeras en fortsatt hög investeringsnivå, vilket kräver fortsatt upplåning för att kunna finansiera investeringarna. Sammantaget var bedömningen att kommunen inte uppfyllde nivån för god ekonomisk hushållning i bokslut 2018.