Personalekonomisk redovisning

Syftet med redovisningen är att följa upp det personalpolitiska arbetet samt ge en bild av personalrelaterade aktiviteter och åtaganden under året som gått. Redovisningen ger ett axplock av de händelser som varit viktiga inom personalområdet i Grästorps kommun.

Vid 2018 års inledning tillträdde ny samhällsbyggnadschef som ersättare för teknisk chef, som gick vidare till andra utmaningar i grannkommunen. Rekryteringsprocessen genomfördes i samarbete med extern rekryteringskonsult. Samhällsbyggnadschef är ett mycket svårrekryterat område, men flera kvalificerade kandidater sökte ändå tjänsten. Valet föll på en sökande som närmast kom från Lidköpings kommun.

Hösten 2018 genomfördes en medledardag med tema värdskap. Programmet bestod av en föreläsning av Värdskapet som lyfte fram värdet av ett gott värdskap och goda exempel. Föreläsningen kombinerades med dialoger kring olika ämnen. Eftermiddagen följdes av Grästorpsgalan som genomfördes tillsammans med näringslivet och kommunens föreningar, vilket var en mycket lyckad avslutning på dagen. Under festen delades utmärkelser ut, bland annat Årets värdskapare. Under hösten hade alla medledare möjlighet att nominera medledare i kommunen till utmärkelserna. För att nominera medledare till utmärkelserna fanns kriterier framtagna och en motivering skulle finnas med till nomineringarna. Flera fina nomineringar gjordes.

Nedan redovisas nyckeltal för 2018 inom personalområdet. En del av nyckeltalen för 2016 visar inte måtten för helåret, utan ger enbart underlag för perioden januari 2016 till augusti 2016. I de fall det är aktuellt finns en fotnot.

image1

Antalet anställda och personalkostnader

Personal

2018 2017 2016
Årsarbetare 423 451 *
Anställda 563 583 577

* Antal årsarbetare för 2016 går inte att ta fram med rättvisande siffror på grund av bytet av HR-system.

Personalkostnader

(mkr) 2018 2017 2016
Lönesumma inklusive personalomkostnader 260,1 267,3 251,2

Ålder och könsfördelning

Störst andel anställda bland både kvinnor och män fanns i åldersgruppen 30–49 år (42,5 procent) tätt följd av åldersgruppen > 50 år (41,5 procent), i åldern < 29 år var antalet färre (16 procent). Totalt sett var könsfördelningen 81,5 procent kvinnor och 18,5 procent män. Kommunen är en kvinnodominerad arbetsplats, vilket också könsfördelningen visar. Det fanns flest kvinnliga medledare inom traditionellt kvinnodominerade yrken som undersköterska, barnskötare och personlig assistent. Andra kvinnodominerade yrken är exempelvis förskollärare, lärare och sjuksköterska.

Löneöversyn

Löneöversyn för samtliga tillsvidareanställda medledare genomfördes. Flertalet centrala avtal var klara, vilket gjorde att löneöversynsprocessen för samtliga förbund utom Lärarnas samverkansråd genomfördes enligt plan. Avtalet för Lärarnas samverkansråd löpte ut den 31 mars 2018 och det dröjde ända fram till september 2018 innan parterna kom överens om nytt avtal. I december 2018 kunde ny lön betalas ut för dessa grupper.

I löneöversynen beslutade personalutskottet att inte prioritera några särskilda befattningsgrupper. I stället prioriterades individer i grupper där det råder konkurrens om arbetskraft och där man är mån om att behålla medledare för att säkerställa kvaliteten i verksamheten.

Modellen chef–medledare användes fullt ut i organisationen. Lönekriterierna som tillämpades i årets löneöversyn har använts sedan 2012. Avsikten har varit att behålla samma lönekriterier under några år, för att medledarna ska känna igen sig i strukturen och innehållet. Lönekriterierna ska vara kända för medledarna och tydligt kommunicerade. Resultatet blev bäst i de enheter där arbetsgivaren, tillsammans med fackliga företrädare, diskuterade kriterierna under en arbetsplatsträff. Hösten 2018 togs en ny medledarsamtalsmall fram och användes för första gången. Mallen har en tydlig koppling till arbetet med Grästorp 5.0 och utgår därmed från principerna innovation, värdskap, medledarskap, helhet och digitalisering.


Jämställdhet

Grästorps kommun hade en ojämn könsfördelning, precis som de flesta kommuner. Totalt i kommunen var andelen kvinnor 81,5 procent. Inom vård och omsorg var cirka 90 procent av medarbetarna kvinnor. Arbetsmarknaden i kommunerna är könssegregerad, då drygt 80 procent av medarbetarna är kvinnor. Det finns många grupper med enbart kvinnor och ytterligare några grupper med endast ett fåtal män. De grupper som är mansdominerade finns inom den tekniska verksamheten. Att bryta den könsstereotypa uppdelningen tar tid. Det är viktigt att försöka få in det underrepresenterade könet vid nyrekryteringar.

Arbetsmiljö

Arbetet med att förfina och utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet fortsatte. Under hösten infördes en modul för arbetsmiljöarbetet i Stratsys för att förenkla och få en tydligare struktur samt säkerställa en systematik i att arbeta förebyggande med hälso- och arbetsmiljöfrågorna. I modulen kan chefer göra kartläggningar, riskbedömningar och uppföljning av arbetsmiljön på en regelbunden basis i stället för att hantera detta manuellt. Systemet skickar också påminnelser till chefen om vad som behöver göras.

Införandet av SHAM-modulen gör inte att arbetsmiljöarbetet går av sig självt, då dialogen på arbetsplatserna är den viktigaste. Intentionen och målsättningen är att synliggöra arbetsmiljöarbetet på ett nytt sätt som skapar nyfikenhet och delaktighet kring frågorna.

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron visade ett värde om 5,5 procent för kommunen som helhet 2018. Detta var ett lägre värde än 2017 då sjukfrånvaron var 6,2 procent. Sjukfrånvaron var högre bland kvinnor än män, kvinnors sjukfrånvaro var 6 procent jämfört med männens 3,3 procent. Sjukfrånvaron var relativt jämn, fördelat på ålder. Den var högst i åldrarna 50 år (5,9 procent) följt av 29 år (5,4 procent) och därefter 30–49 år (5,1 procent). Under årets första tre månader var korttidsfrånvaron hög då årets influensautbrott var kraftigt. Många medledare insjuknade och var borta från arbetet under lång tid. Detta är en period då sjukfrånvaron ofta är hög.

Sjukfrånvaron har ökat i hela landet de senaste åren. Det har varit stort fokus på sjuktal och åtgärder för att få ner sjukfrånvaron. Det finns ingen universallösning för att få ner sjuktalen, utan det krävs flera olika insatser och kommunen arbetar aktivt med förebyggande åtgärder samt rehabilitering för att få tillbaka medarbetarna till arbetsplatsen.

Under hösten 2018 infördes ett systemstöd för arbetet med sjukfrånvaro och rehabilitering, Adato. Under oktober månad fick samtliga av kommunens chefer utbildning i systemet som ska stötta dem i att tidigt identifiera och initiera arbetet med sjukfrånvaron samt behovet av anpassning och rehabilitering. I de fall sjukfrånvaron är kopplad till arbetsplatsens arbetsmiljö är det viktigt att det sker ett aktivt, förebyggande arbete. Den nya modulen i Stratsys säkerställer en förebyggande systematik i hälso- och arbetsmiljöfrågorna, vilket kan vara en hjälp.

Social verksamhet testade insatsen med sjuk- och friskanmälan via företagshälsovården. Denna insats avslutades under 2018, dels på grund av att det nya systemet Adato ger bra verktyg i arbetet med sjukfrånvaron samt att insatserna behöver individanpassas i högre utsträckning.

Sjukfrånvaro totalt/verksamhet

(procent av arbetad tid) 2018 2017 2016
KS/allmän verksamhet 3,2 5,1
KS/teknisk verksamhet 3,5 4,5
KS/bildningsverksamhet 7,1 8,0
KS/social verksamhet 5,6 5,6
Miljö- och byggnämnd 0 0
Totalt 5,5 6,2 6,4

För helåret 2016 går det inte att ta fram någon sjukfrånvarostatistik, uppdelad per verksamhet.

Sjukfrånvaro

(%) 2018 2017 2016
Total sjukfrånvaro av total ordinarie arbetstid 5,5 6,2 6,4
Långtidssjukfrånvaro (> 60 dagar) av total sjukfrånvarotid 36,1 42,8
Sjukfrånvarotid av total ordinarie arbetstid för kvinnor 6,0 6,6
Sjukfrånvarotid av total ordinarie arbetstid för män 3,3 4,6
Sjukfrånvarotid av total ordinarie arbetstid, 29 år eller yngre 5,4 5,1
Sjukfrånvarotid av total ordinarie arbetstid, 30–49 år 5,1 5,8
Sjukfrånvarotid av total ordinarie arbetstid, 50 år eller äldre 5,9 6,9

För 2016 går det inte att få fram uppgifter på sjukfrånvaron uppdelad på grupper, utan endast den totala sjukfrånvaron. Anledningen var övergången till ett nytt HR-system.

image1

Frisknärvaro

Frisknärvaro är ett mått som mäter hur stor andel av medledarna som har låg eller ingen sjukfrånvaro alls under en period. Måttet mäter hur stor andel av medledarna som hade max fem sjukdagar under 2018. Totalt sett var frisknärvaron 58,14 procent år 2018.

Frisknärvaron uppdelad per verksamhet visar att teknisk verksamhet hade högst andel medledare med max fem sjukdagar, följt av allmän verksamhet samt bildningsverksamheten.

Verksamhet Kön Procent
friska
Allmän verksamhet, 62,50 Kvinnor 63,49
Män 60,61
Teknisk verksamhet, 66,15 Kvinnor 53,85
Män 84,62
Bildningsverksamhet, 62,32 Kvinnor 58,62
Män 81,82
Social verksamhet, 51,72 Kvinnor 50,97
Män 58,02
Totalt, 58,14 Kvinnor 55,24
Män 70,73

Rehabilitering

Rehabilitering är mycket viktigt för att medledarna ska kunna komma tillbaka till arbetet. Cheferna behöver mer stöd i arbetet med rehabilitering för att inte tappa fart när en medledare är sjukskriven. Personalspecialist har i uppdrag att vara ett stöd för cheferna och att kunna vara med på olika möten med medledarna under rehabiliteringen. Cheferna har fortfarande ansvar för rehabiliteringen, men personalenheten kan stödja dem på en operativ nivå.

När det gäller rehabiliteringsarbete är det viktigt att hålla i och hålla ut i varje ärende. Målet är att medledaren ska komma tillbaka i eget arbete efter så kort tids sjukskrivning som möjligt.

Företagshälsovård

Företagshälsovården är en viktig stödresurs för kommunen vad gäller arbetsmiljöarbete, rehabilitering och förebyggande hälsofrågor. Grästorps kommun hade under början av 2018 Previa som leverantör av företagshälsovård, men från och med september har kommunen avtal med Avonova. Avonova levererar tjänster som lagstadgade undersökningar, samtalskontakter, arbetsplatsbesök med ergonomisk inriktning eller utredningar av olika slag. Under 2018 påbörjades ett samarbete kring en gemensam upphandling av företagshälsovård i V6-kommunerna. Upphandlingen pågår under våren 2019.

En viktig del i företagshälsovården är förebyggande åtgärder. Om en verksamhet vill ha annat stöd än de tjänster som är upphandlade, kan företagshälsovården vara en part i den delen.

Hälsoutveckling

Hälsa Grästorp är en satsning för både medledare och medborgare i kommunen. Hälsa Grästorp har ett gediget friskvårdsprogram med ett urval av aktiviteter som passar alla. Målet är att öka medledarnas trivsel och minska sjukfrånvaron. Under året erbjöds flera olika aktiviteter; bland annat yoga, frisimsträning, vattengymnastik, spinning, coreträning, cirkelträning med mera. Flera av aktiviteterna var mycket populära.

Hälsa Grästorp utvecklade brandskyddsutbildning för medledare. Medledarna erbjöds olika e-kurser inom näringslära och viktminskning. Hälsa Grästorps gym vid Lunnevibadet fick flera nya träningsmaskiner med inriktning mot folkhälsa.

Hälsa Grästorp samarbetade med Lunnevibadet och anordnade en simbarometer under hösten. Den var mycket välbesökt och besökarna simmade cirka 150 mil tillsammans.

Hälsa Grästorp och folkhälsoplaneraren genomförde en hälsovecka med aktiviteter och föreläsningar för både medborgare och medledare. Under veckan anordnade verksamheterna även interna aktiviteter eller tävlingar för att öka trivseln, samvaron och den upplevda hälsan.

Hälsa Grästorp fick ett bidrag från Åsefonden för att anlägga en beachvolleyplan med grillplats vid badet.

 


Ledarskap

Grästorp satsar mycket på ledarskapsfrågor eftersom det är en viktig del i en god arbetsmiljö och gör kommunen till en attraktiv arbetsgivare. Samtliga chefer träffas regelbundet för att diskutera olika typer av ledar- och utvecklingsfrågor.

Under året avslutades den andra omgången av utvecklingsprogrammet Framtida ledare, ett program för blivande ledare i organisationen. Det vänder sig till medledare som ännu inte har ett ledaruppdrag, där arbetsgivaren bedömer att medledaren har utvecklingspotential och är ett ledarämne. En intern rekryteringsprocess genomfördes för att välja ut kandidater till programmet. Grästorp hade fyra deltagare i programmet. Enbart interna resurser användes som utbildare i programmet, vilket visar att V6-kommunerna besitter stor kompetens. Att använda interna resurser har också ett stort symbolvärde och ger ett mervärde i att vara en lärande organisation. Ett utbildningsprogram för nya chefer genomfördes. Programmet utformades i samarbete med Essunga och Götene kommuner. Utbildningen består av olika moduler, bland annat arbetsgivarfrågor, ekonomi, styrning och ledning och rekrytering. Utbildningen ska vara återkommande för att nya chefer ska kunna hoppa in i utbildningen och delta i var och en av modulerna. En utmaning är att de tre kommunerna inte har så stor volym vad gäller nya chefer och det kan bli svårt att få ihop tillräckligt många deltagare.

Kompetensutveckling

Verksamheterna genomförde kompetensutveckling inom en rad områden.

Kommunens ledningsgrupp och den allmänna verksamhetens ledningsgrupp jobbade med kärnkvadranter och självinsikt som metod. Att jobba med självinsikt och kommunikation är två viktiga pusselbitar i team och organisationer. Under året utprovade ledningsgruppen och andra personalgrupper de parametrar som kommer att leda till verksamhetsutvecklingen 2019. Därmed säkerställs att rätt satsningar görs. Kommunikation och effektivitet går hand i hand.

Inom social verksamhet genomfördes bland annat kompetensutvecklingen kopplad till införandet av IBIC – Individens Behov I Centrum. Detta är ett behovsinriktat och systematiskt arbetssätt som ska implementeras för arbetet med vuxna inom både äldreomsorg och funktionshinderomsorgen. Även brandutbildning och utbildning för att förebygga fallolyckor genomfördes. Verksamheten satsade även på stöd till och utveckling av arbetsgrupperna genom kommunens utvecklingscoach.

Framtida strategier

Planeringen inför ett byte av HR-system och en övergång av lönehantering till Lidköpings kommun påbörjades under slutet av 2018 och kommer att fortsätta under 2019. Målet är att bytet ska vara klart och driftsatt till våren 2020.

Heltidsfrågan är ett fortsatt utvecklingsområde som måste drivas av verksamheterna i samverkan med personalenhet och fackliga organisationer. Det finns skrivningar i avtalet med Kommunal där utgångspunkten är att heltid ska vara norm inom ett par åt. En möjlighet för medarbetarna att arbeta i en högre sysselsättningsgrad är viktigt ur ett kompetensförsörjningsperspektiv, men också för att vara en attraktiv arbetsgivare. Den högre sysselsättningsgraden är också en viktig jämställdhetsfråga, då en högre andel kvinnor arbetar deltid jämfört med män.

Även under 2019 kommer arbetsmiljöarbetet att prioriteras. Modulen i Stratsys infördes, användandet ska öka och modulen ska även utvecklas. Frisknärvaron behöver öka i samtliga verksamheter. Sjukfrånvaron sjönk under 2018 vilket är glädjande, men det är en bit kvar till målet om 4 procents sjukfrånvaro. Det krävs förebyggande insatser för att öka medledarnas frisknärvaro. Därför är det viktigt att fortsatt arbeta aktivt med rehabilitering.

Samverkan med kommunerna i V6 och personalcheferna i hela Skaraborg fortsätter. Samverkan ger Grästorp större möjligheter att utveckla personalfrågorna inom en rad olika områden.

Det finns ett antal utmaningar utifrån demografiska förändringar och ny teknik, till exempel stora pensionsavgångar, urbanisering och konkurrens om kvalificerad personal. Den ökade sjukfrånvaron och en hållbar arbetsmiljö, inte minst för chefer i organisationen, är också stora frågor som behöver lösas. Under 2019 ska en ny arbetsmiljöenkät genomföras. Utformningen kommer att vara som tidigare för jämförbara resultat. Det är viktigt att fortsätta med samverkan med de andra kommunerna i V6 för lösningar som hade varit svåra att ordna i egen regi. Ledarutvecklingsprogrammet Framtida ledare är ett sådant exempel. Utbildningsinsatser för nya chefer är ett annat område som diskuteras inom V6-kommunerna. Att vara en attraktiv arbetsgivare är grunden inför framtida rekryteringar. De medledare som ser positivt på kommunen som arbetsgivare är de bästa ambassadörerna för Grästorp.