Året som gått

Året som gick var ganska turbulent och mycket hände i kommunen

Ett valår innebär extra arbete både för politiker och förvaltning. En rad ändringar i vallagen krävde fler insatser, till exempel när det gällde kraven på öppettider för förtidsröstning och ambulerande röstmottagare.

Dalarna beviljades av regeringen att få bilda en direktvald region i Dalarna 2019, alltså att sammanföra landstinget och Region Dalarna till en ny organisation. Den tar över namnet Region Dalarna och övertar också uppgifter från länsstyrelsen om regionalt utvecklingsansvar. Den tidigare Region Dalarna upphörde vid årsskiftet 2018–2019.

Det efterlängtade LSS-boendet Spiken med 6 lägenheter invigdes. Gruppbostad är ett alternativ för den som har funktionsvariationer och stort behov av stöd och hjälp i vardagen. Att bo i en gruppbostad ska i största möjliga utsträckning vara som att ha sin egen lägenhet, men man får hjälp med vardagliga bestyr och med en meningsfull fritid.

Kommunen tog över caféet i Medborgarhuset i egen regi. Det drivs av personer med olika funktionsvariationer via Aktivitetscentrum med stöd av handledare. Aktivitetscentrum är en sysselsättningsverksamhet som erbjuder olika aktiviteter för deltagarna. Målet är att skapa meningsfullhet, delaktighet och utveckling för alla.

Det nya vattenverket i Flögforsen i Vansbro stod klart. Det kommunala Vansbro Teknik satsade 31 miljoner kronor för att långsiktigt säkra dricksvattenförsörjningen för cirka 4 000 kunder i Vansbro kommun. Verket renar cirka 700 kubikmeter vatten per dag.

Vansbro vann för andra året i rad utmärkelsen Bästa Tillväxt i Dalarna. Priset delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget SYNA och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet.

Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra. Av kommunens alla företag som bidragit till placeringen uppfyller 26 samtliga tre kriterier.

Förvaltningen arbetade en hel del med arbetsmiljön och organisationen under året. Kommunchef Oscar Fredriksson valde att avsluta sin tjänst och förvaltningen gjorde en del tillfälliga lösningar internt.

Invallningen av Vansbro tog ny fart. Projektet delfinansieras av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och syftar till att skydda samhället vid en eventuell översvämning – ett högt prioriterat arbete ur säkerhetssynpunkt. Under våren upplevde Vansbro de högsta flödena i vattendragen på mycket länge. Tillfälliga vallar sattes upp för att inte Vansbro samhälle skulle översvämmas.

Ombyggnaden av E 16 mellan Hulån och Vansbro är långt framskriden. När den är klar får Vansbro tätort en ny infartsbild genom skärningen i Skamsberget och den nya rondellen.

Det händer mycket positivt i kommunen, samtidigt som det finns stora utmaningar som delas med övriga kommuner i Sverige. Andelen äldre och skolbarn ökar, samtidigt som andelen i arbetsför ålder minskar. Tillgången på personal med rätt kompetens måste säkras. Det behövs också bostäder till arbetskraften som efterfrågas både av offentlig och privat sektor. Det ställer stora krav på hur kommunen på ett effektivt och flexibelt ska bedriva verksamhet för medborgarna.

Med en nyvald kommunstyrelse, bestående av både nya och ”gamla” ledamöter som delar ett stort engagemang för Vansbro kommuns utveckling, ska vi tillsammans ändra på det ekonomiska läget i kommunen och vidareutveckla våra verksamheter – vi går en rolig och utmanande framtid till mötes!