Måluppfyllelse

Kommunfullmäktige har beslutat om strategiska mål i den strategiska planen. Måluppfyllelsen bedöms utifrån en sammanvägning av hur underliggande nämndmål uppnåtts. Nämndmålen mäts med indikatorer, där varje indikator har en egen målnivå och varje nämndmål totalt mäts med en eller flera indikatorer.

Färgmarkeringarna anger i vilken grad målet uppnåtts:

 Målet uppnått, på förväntad målnivå eller bättre

 Målet delvis uppnått, minst 80 procent måluppfyllelse

 Målet ej uppnått, lägre än 80 procent måluppfyllelse

Perspektiv Strategiska mål 2018
Medborgare och kunder Vansbro kommun är en attraktiv och trygg kommun, där medborgare och kunder är nöjda med kommunens verksamhet
Framtidstro och utveckling Vansbro kommun skapar förutsättningar för en hållbar och positiv utveckling
Förvaltningsutveckling Vansbro kommun har en modern och effektiv förvaltning
Medarbetare Vansbro kommun är en attraktiv arbetsgivare där medarbetarna känner engagemang och arbetsglädje
Ekonomi Vansbro kommun har en hållbar ekonomi

Medborgare och kunder

Nämndmål Förvaltningsområde 2018
Vansbro kommun är en attraktiv och trygg kommun, där medborgare och kunder är nöjda med kommunens verksamhet Hög måluppfyllelse i skolan Utbildning, kultur och fritid
Medborgarna har förtroende för kommunens myndighetsutövning Socialt stöd och omsorg / Samhällsbyggnad
Personer med funktionsnedsättning tillförsäkras jämlikhet, delaktighet och inflytande Socialt stöd och omsorg
Den enskildes situation förbättras genom kontakt med individ- och familjeomsorgen Socialt stöd och omsorg
Brukarna ska vara nöjda eller mycket nöjda med hemtjänst och särskilt boende Socialt stöd och omsorg
Kommunen ger god service och gott bemötande Alla

 Hög måluppfyllelse i skolan

Förskolans chefer bedömer kvaliteten på verksamheten som god i sin helhet. Förskoleutvecklaren har genom besök och intervjuer gjort en grundlig undersökning och ser att lärmiljöerna varierar på kommunens förskolor. Verksamheten bedriver ett systematiskt utvecklingsarbete.

I grundskola och fritidshem har rektorerna bedömt måluppfyllelsen som relativt god. Elevernas måluppfyllelse har ökat bland de yngre eleverna, vilket märks i att resultaten i de nationella proven har förbättrats. Resultaten i svenska är fortfarande bättre än i matematik.

Bland de äldre eleverna var resultaten på de nationella proven i engelska goda och trots att Vansbro haft en stor andel nyanlända elever i årskurs 9 är resultaten i svenska också relativt goda. Skillnaden i resultat för flickor och pojkar är fortfarande stor. Studiemotivation, studiekultur och låg självkänsla uppges vara orsaker till elevernas låga resultat. Fortfarande var det en låg andel elever som nådde behörighet till gymnasiet.

 Medborgarna har förtroende för kommunens myndighetsutövning

Andelen beslut som överklagats inom socialt stöd och omsorg var få och för de som överklagats har kommunen inte fått något beslut från Förvaltningsrätten än. Avslag eller delavslag har meddelats till den enskilde i alla ärenden och besvärshänvisning lämnas också vid alla avslag så att den enskilde vet hur den ska göra för att överklaga ett beslut.

Kommunen bedömer att samhällsbyggnad delvis uppfyllde målen. Det finns inget resultat för nöjd-kund-index eftersom kommunen inte deltog i undersökningen Insikt 2018.

Under året har endast ett beslut överklagats som fortfarande är under handläggning hos länsstyrelsen.

 Personer med funktionsnedsättning tillförsäkras jämlikhet, delaktighet och inflytande

Alla brukare inom funktionshinderomsorgen har en genomförandeplan. Alla grupper har arbetat tillsammans med sina brukare och deras eventuella gode män under hösten för att uppdatera planerna, som finns i verksamhetssystemet Treserva som infördes i alla verksamheter 2018.

 Den enskildes situation förbättras genom kontakt med individ- och familjeomsorgen

I jämförelse med alla kommuner i landet var det färre barn i Vansbro som återaktualiserades 2018, snittet i landet var 75 procent. De åtgärder som kommunen gjort är att förbättra samverkan med både skola och landsting samt att familjeteamet har börjat arbeta mer förebyggande och stödjande.

 Brukarna ska vara nöjda eller mycket nöjda med hemtjänst och särskilt boende

Äldres nöjdhet med särskilt boende och hemtjänst var lägre 2018 än 2017, andelen äldre som är mycket eller ganska nöjda var färre än året innan. De äldre är mest nöjda med personalens bemötande och de känner förtroende för personalen. De äldre är minst nöjda med möjligheten att påverka de tider som de får hjälp, och de önskar bättre information, dels om hur och var man framför klagomål och synpunkter, dels om ändrade tider.

Inom särskilt boende har personalen arbetat med meningsfullhet i vardagen för de boende genom bland annat olika aktiviteter och genom att erbjuda den boende ”guldstund” tillsammans med kontaktman. Under 2018 har särskilt boende fått statliga stimulansbidrag för att öka tryggheten för de boende. Resurspersonal har varit schemalagda vissa kvällar och helger för att öka tillgängligheten till personal för de boende, vilket kan ha bidragit till ökad nöjdhet.

 Kommunen ger god service och gott bemötande

God service och gott bemötande mäts i en servicemätning en gång per år via KKiK, Kommunens Kvalitet i Korthet. Det som mäts är tillgänglighet och bemötande via telefon och via svar på e-post, samt om man får svar inom två arbetsdagar. Bemötandet har förbättrats från 2017 års mätning och målet nåddes 2018. Svarskvaliteten på e-post nådde inte till målnivån men strax under, där behövs förbättringar.

Framtidstro och utveckling

Nämndmål Förvaltningsområde 2018
Vansbro kommun skapar förutsättningar för en hållbar och positiv utveckling Ger goda förutsättningar för näringslivet att etableras och utvecklas Utbildning, kultur och fritid / Samhällsbyggnad
Öka attraktiva boendemiljöer Samhällsbyggnad
Främja föreningsliv och folkhälsa Utbildning, kultur och fritid / Kommunkansli och intern service
Människors arbetsförmåga, resurser och möjligheter till egen försörjning främjas och utvecklas Socialt stöd och omsorg
Mottagande av ensamkommande barn och ungdomar ska ske på ett sådant sätt att goda förutsättningar för introduktion i Vansbro kommun och i det svenska samhället skapas Socialt stöd och omsorg
Goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar

 Ger goda förutsättningar för näringslivet att etableras och utvecklas

Arbetet med att höja andelen behöriga lärare fortsätter. En satsning på arbetsintegrerad utbildning som pågår i länet har lett till att två studenter i kommunen kommer att arbeta och studera samtidigt. Högskolan Dalarna bedriver utbildning av lärare och förskollärare i så kallad partnerskoleverksamhet och där är Vansbro kommun utsedd till partner för att få fler att vilja utbilda sig till förskollärare och lärare med möjlighet att kunna göra delar av utbildningen i Vansbro. De två senaste åren har Vansbro utbildat 16 VFU-handledare (verksamhetsförlagd utbildning). Att ha utbildade handledare är en förutsättning för att kunna erbjuda vissa delar av utbildningen på hemmaplan. I dagsläget är det 20 elever som läser till förskollärare eller lärare.

Skolan har fortsatt goda relationer med näringslivet genom studie- och yrkesvägledaren som tillsammans med lärarrepresentanter från varje skola driver och arbetar med planen för samarbete skola–näringsliv från förskola till årskurs 9.

Kommunens tjänstemän inom samhällsbyggnad hjälper till att skapa goda förutsättningar för näringslivet, jobbar förebyggande och ingår i projektet ”Främjande myndighetsutövning”.

Bredbandsutbyggnaden ligger efter planen både för Vansbro Fiber och andra aktörer, därmed uppfylldes inte målet att 70 procent av invånarna ska ha tillgång till fiberanslutning.

 Öka attraktiva boendemiljöer

Målet är delvis uppnått, dock kvarstår ett omfattande planarbete. Plan- och byggenheten behöver mer resurser för att nå målen.

Målen för handläggningstider för bygg- och anmälningsärenden nåddes delvis.

 Främja föreningsliv och folkhälsa

Föreningschecken delades ut även 2018. Det är en mycket positiv satsning som ger fler barn och ungdomar möjlighet till fritidsaktiviteter. Fler och fler ”låntagare” hittar till Fritidsbanken och lånar sportutrustning, vilket är glädjande. Lokalerna börjar bli trånga och all utlåningsutrustning behöver registreras digitalt.

Simkunnigheten är låg och behöver öka. Genom att fördubbla antalet simlektioner i förskoleklass och intensifiera simundervisningen för de som inte kan simma i årskurs 3 ska kommunen öka simkunnigheten.

Pulsträning och extra arrangerade rastaktiviteter har ökat på kommunens skolor.

Antalet föreningar som får föreningsbidrag är fortsatt stort, vilket innebär att föreningslivet är aktivt i Vansbro.

 Människors arbetsförmåga, resurser och möjligheter till egen försörjning främjas och utvecklas

Under året har totalt åtta personer haft bidragsanställningar via Aktivitetscentrum och första kvartalet 2018 fick två personer reguljärt arbete. Aktivitetscentrum har tillsatt en coach som stödjer deltagare i att nå sina individuella mål samt stödjer arbetsgivare som är positiva till att ta in deltagare i verksamheten.

Antalet personer som söker försörjningsstöd ökade med 80 procent jämfört med 2017. Åtgärder och stöd som bidragssökande behöver få för att nå egen försörjning har kommunen inte kunnat ge i tillräcklig omfattning på grund av för hög arbetsbelastning. Kommunen har utökat bemanningen med en softhandläggare1 och förstärkt samverkan med Arbetsförmedlingen och Aktivitetscentrum. På grund av att det fortsätter komma in nya ärenden behövs ytterligare en handläggare inom ekonomiskt bistånd.

 Mottagande av ensamkommande barn/ungdomar ska ske på ett sådant sätt att goda förutsättningar för introduktion i Vansbro kommun och i det svenska samhället skapas

För ensamkommande barn och unga som placerats i kommunens HVB- och stödboende har personalen tillsammans med den unga skrivit en individuell genomförandeplan och arbetat strukturerat utifrån ett utbildnings- och handledningsmaterial som heter Hitta rätt.

 Goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar

Individ- och familjeomsorgens stöd har förbättrats i relation till för- och grundskolan. IFO har haft förberedande samtal med kommunen och landstinget för att utveckla verksamheten på Familjecentrum och gå vidare till att utveckla arbetet med ungdomars hälsa. Föreningschecken har medfört att fler har kunnat ta del av kommunens aktiva föreningsliv.

Förvaltningsutveckling

Nämndmål Förvaltningsområde 2018
Vansbro kommun har en modern och effektiv förvaltning Ta tillvara digitaliseringens möjligheter Utbildning, kultur och fritid / Kommunkansli och intern service

 Ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Den digitala utvecklingen har fortsatt. Alla elever i årskurs 7–9 har egna chromebooks, liksom nästan alla i årskurs 6. Antalet enheter i skolan och förskolan har ökat, främst eftersom kommunen byter ut alla datorer mot chromebooks. En dator byts då mot två chromebooks. På förskolan återstår en del utveckling av både material och kompetens. Utvecklingsarbetet drivs av kommunens IKT-pedagog tillsammans med pedagoger från alla enheter samt skol-it-gruppen, som träffas regelbundet.

Kommunen behöver fortsätta utveckla dokumentationen av elevernas måluppfyllelse och digitalisera det systematiska kvalitetsarbetet.

Kommunens webbplats har utvecklats och en ny hemsida publiceras i början av 2019.

Medarbetare

Nämndmål Förvaltningsområde 2018
Vansbro kommun är en attraktiv arbetsgivare där medarbetarna känner engagemang och arbetsglädje Fungerande samverkansarbete Alla
Verksamheten bidrar till en låg sjukfrånvaro Alla

 Fungerande samverkansarbete mäts via den HME-enkät2 som genomförs varje höst i kommunen

HME-enkäten har tre syften: Att analysera den egna organisationens arbetsgivarpolitik utifrån medarbetarengagemang, att få fram transparenta jämförelser av arbetsgivarpolitiken mellan olika kommuner och regioner utifrån medarbetarengagemang och att analysera kopplingen mellan arbetsgivarpolitik utifrån medarbetarengagemang och verksamhetsresultat på lokal och central nivå. Vid den förra mätningen nådde Vansbro index 74 och målet vid denna mätning var att förbättra resultatet, vilket inte lyckades då resultatet fortfarande blev 74.

 Verksamheten bidrar till en låg sjukfrånvaro

Målet mäts i form av sjukfrånvaron i kommunen. Målet är att sjukfrånvaron inte ska överstiga 6 procent av tillgänglig tid. Sjukfrånvaron 2018 var 7,3 procent. Målet nåddes därmed inte, och var dessutom under 80 procent av målnivån. Vissa verksamheter nådde målet men kommunen behöver göra ett övergripande arbete för att minska sjukfrånvaron.

Ekonomi – finansiella mål

2018
Vansbro kommun har en ekonomi i balans Politiska beslut stödjer en hållbar ekonomi
Nettokostnaden ska inte öka mer procentuellt än skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning
Kommunen ska endast lånefinansiera stora och långsiktiga investeringar, det vill säga där det är rimligt att kostnaderna för investeringen ska bäras även av kommande generationer
Soliditeten ska åtminstone bibehållas (inklusive pensionsförpliktelser)

 Politiska beslut som innebär nya ställningstaganden är finansierade, men det finns underskott i verksamheten som kräver politiska beslut för att nå ett nollresultat. Förvaltningen har inte heller tagit fram förslag till kostnadsminskningar i den omfattning som krävs.

 Verksamhetens nettokostnad ökade mellan 2017 och 2018 med 2,7 procent medan skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning var i princip oförändrade. För att nå en hållbar ekonomi krävs att verksamhetens nettokostnad inte ökar snabbare än skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning.

 Kommunen har inte tagit några nya lån under året utan låneskulden var samma som vid bokslutet 2017, 145 mkr, trots stora investeringsutgifter för byggnation av skyddsvall, byggnation av LSS-gruppboende och utbyggnaden av fiber i kommunen.

 Soliditeten, som anger hur stor del av tillgångarna som är finansierade med kommunens eget kapital, var vid årsskiftet 41 procent, en försämring jämfört med 2017 då soliditeten var 45 procent.

Måluppfyllelsen för de strategiska målen är alltför låg, inget av målen nådde godkänd nivå utan stannade på delvis uppnått eller ej uppnått. Kommunen har påbörjat ett utvecklingsarbete för ökad måluppfyllelse i samband med presentationen av verksamhetsberättelser för kommunstyrelsen i mars 2019.