Koncernföretag

Nordanstigs Bostäder AB

Verksamhetsberättelse

Nordanstigs Bostäder AB äger och förvaltar egna hyresfastigheter i Nordanstigs kommun. Bolaget förvaltar också kommunägda fastigheter på uppdrag av kommunen. I anslutning till det säljer bolaget tjänster i form av mindre byggnadsarbeten, verksamhetshjälp och fastighetsskötsel till externa kunder, huvudsakligen Nordanstigs kommun. Bolaget ansvarar för administrationen vid Nordanstigs Fjärrvärme AB och Nordanstigs Fastighets AB, samt för drift och underhåll av fjärrvärmebolagets tre värmeproduktionsanläggningar. Vidare sköter bolaget två vattenkraftverk ägda av Nordanstigs kommun, belägna i Gnarpsån.

Viktiga händelser under perioden

Tillförordnad verkställande direktör och extern firmatecknare var Richard Brännström till 30 september och Pamela Warren var vd och firmatecknare från 1 oktober.

Affärsplanen för bolaget aktualitetprövades i februari och beslut togs om att den revideras nästa mandatperiod.

En handlingsplan för att systematisera arbetsmiljöarbetet påbörjades.

Den fastställda internkontrollplanen följdes upp och nya mål för kontroll sätts 2022.

Bolaget ägde vid årets slut 790 lägenheter och cirka 8 621 kvadratmeter egna lokaler. En ny upplåning på 35 mnkr gjordes för att finansiera EPCprojektet.

En ny förhandlingsöverenskommelse träffades med hyresgästföreningen om en hyreshöjning från 1 januari 2022 för bostäder och lokaler med förhandlingsklausul. Utfallet resulterade i en höjning med 1,5 procent.

Inför kommande verksamhetsår och framtida utveckling

Underhåll av bolagets fastigheter fortsätter enligt plan.

Diskussioner för att öka inflyttningen till kommunen initierades under hösten; det finns en stor potential i alla kommunens delar. Bolaget är en viktig pusselbit i det arbetet.

Invigning av åtta nya lägenheter planeras till efter semestrarna. Inflyttning sker under hösten 2022. Behovet av energisnåla lägenheter i alla storlekar och med högre standard är stort i alla kommundelarna.

Kommande år ska EPC-projektet slutföras parallellt med att driftpersonal utbildas för att sköta de nya anläggningarna. Projektet ger utrymme till annat än felavhjälpande underhåll och det är en sporre att istället kunna satsa på kvalitet.

Går allt enligt plan med justeringen av detaljplanen i Grönviken påbörjas projekteringen av ett antal flerbostadshus. Intresset för havsnära boende är stort.

En byggnad på Humlegårdsvägen 3 i Strömsbruk revs.

Digitaliseringen blir en huvudfråga i bolaget. Samtliga programvaror, digitala lösningar och telefonin sågs över och en plan håller på att utarbetas för kommande behov. Tanken är att använda system och program mer optimalt och komplettera med moduler, som gör det möjligt att digitalisera fler tjänster och arbetsmoment för att det ska gå snabbare, bli säkrare och minska det administrativa arbetet. Det är ett ganska omfattande arbete som kommer att vara värt mödan, eftersom kostnaderna reduceras i många arbetsled.


Ekonomisk redovisnin

(tkr) 2019 2020 2021
Budget 1 710 1 995 2 090
Prognos 2 000 2 000 0
ÅRETS RESULTAT 3 175 1 726 – 5 717

Resultat före skatt och bokslutsdispositioner.

Periodens resultat

En avkastningsvärdering upprättades för bolagets ägda fastigheter. Fastighetsbeståndet värderades till cirka 268 mnkr.

Bolaget visade ett negativt resultat på 4,7 mnkr efter skatt och bokslutsdispositioner.

Året innebar förändringar i bolaget med en tillförordnad vd innan den nya var på plats 1 oktober. Arbetet fortgick på ett bra sätt, eftersom alla medarbetare tog stort ansvar för verksamheten. Det innebar dock även extra kostnader för exempelvis konsultation.

En fastighetsförvaltare anställdes i april för att öka kompetensen i energiuppföljning och för att bevaka hållbarhetsarbetet. Driftkostnaderna var högre än normalt, eftersom vädret varierade kraftigt.

I vissa perioder fick bolaget anpassa sig efter pandemiomständigheterna för att hålla verksamheten i gång. Receptionen hade stängt och endast bokade möten genomfördes. Restriktioner infördes under vissa perioder för avhjälpande arbeten vid felanmälan och lokalvård för att se till att medarbetarna hade en trygg och säker arbetsplats.

Ägardirektiv

Ägardirektivet från maj 2019 löper ut 2022. Det säger att förutom att följa kommunens övergripande mål ska bolagets avkastning på eget kapital uppgå till minst 4 procent och ha en långsiktig soliditet på minst 25  procent.

Förutom att förvalta Nordanstigs kommuns fastigheter, ska bolaget tillgänglighetsanpassa bostadsbeståndet och skapa 50 nya enskilda boenden under perioden.

Nyproduktion, större investeringar och ombyggnader

Nyproduktion

I Gnarp pågår nyproduktion av åtta lägenheter. Efter sommaren kan bolaget erbjuda fyra 2:or på 58 m2 och fyra 3:or på 83 m2 i världens nordligaste certifierade Plushus. Byggnaden producerar mer energi än vad den förbrukar, samtidigt som allt material är emissionsfritt. Byggnaden uppfyller de nya kraven i Boverkets byggregler med avseende på klimatdeklaration.

Inköp av fastighet

Ett strategiskt köp av ett markområde på cirka 6 000 m2 gjordes i maj. Fastigheten, som ligger i Grönviken, slogs ihop med bolagets befintliga fastighet i området och fastighetsförrättningen blev klar i december.

Investeringar fastigheter

Två stora projekt löpte på: EPC-projektet och nybygget i Gnarp, som bägge blir färdiga 2022. Plushuset försenades, eftersom det var svårt att rekrytera arbetskraft under pandemin.

Isolering och putsning av fasader på Jordgubbsvägen 1 i Bergsjö är ett flerårigt projekt som fortlöpte.

Fastighetsunderhåll

Mycket tekniskt underhåll gjordes i och med EPCprojektet och därför fick sedvanligt underhåll stå tillbaka för att budgeten skulle hållas.

På uppdrag av Nordanstigs kommun utfördes följande större åtgärder:

  • värme- och sanitetsarbeten samt ombyggnad på Sörgården och i dess panncentral.
  • värme- och sanitetsarbeten i samband med pågående ombyggnad och verksamhetsanpassning på Arthur Engbergskolan i Hassela.

Hyresbortfall

I december var 63 (49) lägenheter vakanta, vilket innebar en vakansgrad på 7,9 procent (6,2). Uthyrningen släpade efter på grund av sjukdom som härleds till pandemin.

Uteblivna hyresintäkter uppgick till 5,1 mnkr (4,2) för alla objekt, varav 1,6 mnkr (1,0) för lokaler. De hyresrabatter som är avtalade och fortlöper uppgår sammanlagt till 589 tkr (484).


Morängsviken_försäljning

Nordanstig Vatten AB

Verksamhetsberättelse

Nordanstig Vatten AB ägs till 100 procent av Nordanstigs kommun. Bolaget äger den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i kommunen.

Nordanstig Vatten producerar och distribuerar dricksvatten till drygt 4 300 människor samt omhändertar och renar avloppsvatten. I kommunen är cirka 48 procent av invånarna anslutna till bolagets anläggningar.

Ägarens syfte är att genom bolaget driva och utveckla vattenförsörjning och avloppshantering för att tillgodose brukarnas behov av vattentjänster och bidra till en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

Inga anställda finns i bolaget. Utveckling, drift och underhåll av de allmänna va-anläggningarna i Nordanstig utförs av MittSverige Vatten och Avfall AB (MSVA). Det är Sundsvalls, Timrå och Nordanstigs kommuners gemensamma bolag för va- och avfallssamverkan.

Viktiga händelser under perioden

Vägvalsutredningen för avloppsstrategin avslutades och redovisades för styrelsen. Resultatet pekar på att det bästa är att driva reningsverken vidare i befintlig struktur och göra nödvändiga reinvesteringar allt eftersom behov uppstår. När det gäller Mellanfjärdens avloppsreningsverk och eventuell överledning till Strömsbruk behöver dialogen med Nordanstigs kommun fortsätta kring utvecklingsplanerna i Mellanfjärden.


En ny brunn i Hassela vattentäkt (Ånäset) anlades och tas i drift inom kort. Syftet är att erhålla ett bättre råvatten för att minska belastningen på infiltrationsytorna.

År 2020 hölls ett startmöte för att revidera vaplanen för Nordanstigs kommun. Arbetet kunde dock inte fortsätta 2021 till följd av resursbrist, men planeras återupptas 2022.

Mässor och möten ersattes av digitala utställningar och nyhetsbrev på grund av covid-19. Bolaget försöker upprätthålla kontakten med kunderna, men mycket kommunikation ersätts av information.

Utvecklingen av e-tjänster gick in i en ny fas, med målet att kunden ska nå alla tjänster via en inloggning. Bolagets skolwebb larmig.msva.se kompletterades för att tydligare kommunicera rörligt material och tillgänglighetsanpassas. Filmer om vilka yrkesgrupper som finns i bolaget produceras efter lärares önskemål och publicering planeras till 2022.

En kundundersökning genomfördes med samma resultat på 80 av 100 som 2019, vilket är ett bibehållet högt betyg. Arbetet fortsätter för att ge bästa möjliga service och kvalitet till kunderna.


Inför kommande verksamhetsår

Vattenförsörjningen i Nordanstig delar samma utmaningar som övriga va-Sverige med bland annat ökade lagkrav, myndighetskrav och behov av klimatanpassning långsiktigt. Den pågående klimatförändringen kan innebära både fler och kraftigare skyfall, men också längre perioder av torka. Det innebär dels att samhällets infrastruktur måste vara robust mot översvämningar, dels att tillgången på dricksvatten måste säkras långsiktigt. Rent vatten är en resurs som det bli alltmer fokus på. Även ökade säkerhetskrav, bland annat NIS-direktiv och informationssäkerhet, påverkar framöver och organisationen anpassas efter de nya kraven.

Inom ramarna för en långsiktigt tryggad vattenförsörjning ingår även at

  • se över säkerheten vid anläggningar när det gäller intrång och leverans
  • identifiera viktiga vattenresurser och skydda dem för framtiden
  • planera för en säker reservkraftförsörjning
  • följa upp råvattenkvalitet och andra klimatrelaterade effekter

För att minska andelen akuta insatser behövs bättre kännedom om ledningsnätets status. Bolaget arbetar sedan en tid för att ta ett helhetsgrepp med förnyelseplanering av nätet, kvalitetssäkring av karta och databas samt underhåll. I arbetet ingår även att få kunskap om påverkan från tillskottsvatten och dagvatten samt en översyn av verksamhetsområdena. Arbetet är nödvändigt, men både tids- och resurskrävande.

Hur framtidens slamhantering ska se ut, är en fråga som bolaget arbetat allt djupare med de senaste åren. På EU-nivå pågår en översyn av slamdirektivet och troligtvis kommer ingen ny svensk lag innan det nya direktivet är på plats. Ett samarbete pågår med de andra va-huvudmännen i regionen, i slamnätverket för Mellannorrland (Västernorrland, Gävleborg och Jämtland), för att gemensamt utreda olika lösningar för slamhanteringen.

Inom digitalisering pågår arbete på flera plan. Dels är projektet Digital anläggningsinformation, Ymer, en del av bolagets digitaliseringsresa, dels har bolaget de senaste åren börjat använda fjärravlästa sensorer och mätare. Det senare är ett område som utvecklas i takt med att fjärravlästa vattenmätare installeras hos abonnenterna. Digitaliseringen ska på sikt effektivisera verksamheten, höja kvaliteten på data och frigöra tid, så att medarbetarna kan arbeta mer förebyggande.

Inledningsvis kan man dock vänta sig att digitaliseringsresan innebär en omställning som kräver mycket lärande och förändrade arbetssätt.

Uppföljning av ägardirektiv

Bolaget bedrevs enligt ändamålet och agerade med iakttagande av samma begränsande villkor som skulle ha gällt om verksamheten istället utförts i kommunal regi.

För att följa upp ägardirektivet och hållbarhetsarbetet har bolaget har valt att ta fram en års- och hållharhetsredovisning i samarbete med övriga bolag i MSVA-gruppen. Den finns publicerad på www.msva.se.

Ekonomisk redovisning

(tkr) Bokslut
2019
Bokslut
2020
Bokslut
2021
Budget – 1 658 – 438 – 686
Prognos – 1 900 – 639 – 262
ÅRETS RESULTAT – 1 724 1 077 776

Resultat före förlusttäckningsbidrag, skatt och bokslutsdispositioner.

Periodens resultat

Helårsresultatet, inklusive förlusttäckningsbidraget från Nordanstigs kommun på 0,6 mnkr, uppgick till 1,4 mnkr, vilket var 1,5 mnkr bättre än budget. Det berodde på besparingar och lägre nyttjande av resurser från MSVA.

Bolagets totala intäkter uppgick till 30 mnkr, vilket var 0,5 mnkr lägre än budget. Lägre vattenförbrukning från verksamheter resulterade i 0,8 mnkr lägre intäkter, vilket till viss del möttes av högre intäkter från småhus och flerbostadshus.

Driftkostnaderna följde budgeten, medan kostnaderna för resurser från MSVA blev 1,8 mnkr lägre än budget. Hälften av denna kostnadsreducering var en följd av lägre kostnader i MSVA, medan resterande del var relaterat till lägre resursnyttjande. Samtliga verksamhetskritiska åtgärder genomfördes, men vissa planerade åtgärder senarelades. Det innebär att delar av kostnadsreduktionen kan påverka kommande års utfall.

Kapitalkostnaderna uppgick till 9 mnkr och var i linje med budget.


I helårsresultatet efter skatt och bokslutsdispositioner ingår det förlusttäckningsbidrag som beviljades av kommunen för 2021. Bidraget uppgick till 0,6 mnkr och ska bidra till att va-verksamhetens nödvändiga kostnader täcks.

Bolagets nettoomsättning uppgick till 29,2 mnkr (29,4 mnkr), varav va-avgifter utgjorde 96,4 (96,4) procent. Det lägre intäktsutfallet berodde på lägre vattenförbrukning från huvudsakligen verksamheter, trots taxehöjningen. För en genomsnittlig villakund (typhus A) innebar den en höjning med 32 kr per månad, eller 385 kr per år och för flerbostadshus (typhus B) 22 kr per månad, eller 268 kr per år och lägenhet.

Bild 3

Miljöredovisning

Allmänt

Bolagets mission är – för ett hållbart samhälle, vilket innebär att miljöarbetet ska ha sin grund i kretsloppstanken och bidra till ett varaktigt samhälle med långsiktigt hållbar utveckling. Se även års- och hållharhetsredovisningen som finns på www.msva.se.

Miljöpåverkan

Vattenverken i Nordanstig använder grundvatten som råvatten. Det måste ibland behandlas för att uppfylla Livsmedelsverkets krav.

I reningsanläggningarna omhändertas och renas avloppsvatten som därefter återförs till naturen. I de flesta anläggningarna renas det i tre steg: mekaniskt, kemiskt och biologiskt. Här tas 90–95 procent av de förorenande ämnena bort. En del av dem hamnar i avloppsslammet som sedan används i tillverkning av anläggningsjord.

Ett nytt kontrollprogram för recipientkontroller togs fram och påbörjas 2022.

Tillståndsplikt

Nordanstig Vattens verksamhet är till väsentliga delar tillståndspliktig enligt 9 kap 6 § i miljöbalken. Norrhälsinge miljökontor är tillsynsmyndighet för bolagets anläggningar.

För bolagets större reningsanläggningar har länsstyrelsen lämnat tillstånd att släppa ut renat avloppsvatten. Mindre avloppsverk är anmälningspliktiga till Norrhälsinge miljökontor

Investeringsredovisning

(tkr)
Investering
Budget
2021
Bokslut
2021
Avvikelse
mot budget
Reinvesteringar, netto 7 000 6 500 – 0,5
Nyinvesteringar, netto 1 100 300 – 0,8
SUMMA 8 100 6 800 – 1 300

Totalt uppgick investeringarna till 6,8 mnkr netto, vilket var 1,3 mnkr lägre än budget.


Reinvestering

Reinvesteringarna i befintliga anläggningar uppgick till 6,5 mnkr, jämfört med budgeterade 7,0 mnkr. Bytet av slamavvattnare vid Strömsbruks avloppsreningsverk är i skedet där injustering och drifttagning pågår med leverantören. På grund av covid-19 skjuts dock provdriften fram, eftersom risken för smittspridning är så pass hög. Provdrift och godkännande sker första kvartalet 2022.

Projekt Centrumgränd omprioriterades till 2021 efter en akut vattenläcka på en planerad sträcka. Investeringsbeloppet uppgick till 0,5 mnkr.

Överföringsledningen från Högen till Bergsjö är klar. Projektet har pågått ett par år och ska slutrapporteras till styrelsen våren 2022.

Hassela avloppsreningsverk med åtgärder på tak och åtgärder vid Harmånger avloppspumpstation (vid Röstabadet) beslutades i februari. Båda projekten är färdiga och återrapporteras till styrelsen våren 2022.

Reinvesteringarna följs upp löpande och vid behov sker omprioriteringar för att bolaget ska följa planerad budget.

Nyinvestering

Årets nyinvesteringar avsåg enbart nyanslutningar och uppgick till 0,3 mnkr jämfört med budgeterade 1,1 mnkr. Orsaken till det lägre utfallet var färre nyanslutningar än beräknat.

Nordanstigs Fjärrvärme AB

Verksamhetsberättelse

Bolaget äger tre värmeproduktionsanläggningar belägna i Bergsjö, Harmånger och Strömsbruk. Företaget levererar värme till ett fyrtiotal kunder i kommunen.

Nordanstigs Bostäder AB svarar för drift av anläggningarna och för administrationen. Förutom vd saknar bolaget egen personal.

Viktiga händelser under perioden

Löpande underhållsarbeten utfördes på samtliga anläggningar, främst under icke-eldningssäsong. Ingen höjning av fjärrvärmepriset gjordes under året.

Ingen höjning av fjärrvärmepriset gjordes under året.

Bolagets verksamhet påverkades inte av pandemin och kommer troligtvis inte heller att påverkas kommande år.

Uppföljning av ägardirektiv

Ägardialoger fördes under året. Beträffande samverkan med ägaren anser sig bolaget ha uppfyllt samtliga punkter i ägardirektivet.

Ekonomisk redovisning

(tkr) 2019 2020 2021
Budget 393 345 300
Prognos 300 200 500
ÅRETS RESULTAT 121 43 1 658

Resultat före skatt och bokslutsdispositioner.

Periodens resultat

Periodens resultat efter finansiella poster uppgick till 1,7 mnkr. Det varierande vädret bidrog till att resultatet var högre än förväntat. Bolaget hade också lägre kostnader för avskrivningar än budgeterat. Bokslutsdispositioner i form av skattemässiga överavskrivningar och periodiseringsfonder reducerade resultatet till 1,4 mnkr.

Miljöredovisning

Vid företagets anläggningar användes i stort sett endast biobränsle av typen flis och pellets.

Investeringsredovisning

Inga investeringar gjordes under perioden.


Nordanstigs Kommunfastigheter AB

Verksamhetsberättelse

Bolaget ska inom Nordanstigs kommun äga, förvärva, bebygga, förvalta och försälja fastigheter och tomträtter. Ändamålet med bolagets verksamhet är att främja lokalförsörjningen i Nordanstigs kommun.

Bolaget ägs helt av kommunen.

Bolaget äger fastigheten Gnarps-Berge 5:20 (Bergesta äldreboende). Den hyrs ut till kommunen.

Viktiga händelser under perioden

Inga väsentliga händelser skedde 2021.

Inför kommande verksamhetsår

Bolaget kommer att fortsätta äga Gnarps-Berge 5:20 och hyra ut fastigheten till kommunen som särskilt boende.

Uppföljning av ägardirektiv

Nya ägardirektiv beslutades 2019.

Ekonomisk redovisning

(tkr) 2019 2020 2021
Budget 35 35 35
Prognos 35 35 35
ÅRETS RESULTAT 4 – 12 100

Resultat före skatt och bokslutsdispositioner.

Periodens resultat

Resultatet var högre än prognos och budget. Orsaken var lägre räntekostnader och att hyresintäkterna var högre än föregående år.

Nordanstigs Fastighets AB

Verksamhetsberättelse

Bolagets verksamhet är att äga, förvalta samt hyra ut industrifastigheter och lokaler, äga aktier samt att skapa möjligheter för att behålla och utveckla näringslivet i Nordanstigs kommun. Bolaget ska verka för näringslivets främjande genom bevakning, marknadsföring och service.

Ingen verksamhet bedrevs vid företaget 2021. Kommunfullmäktige tog under året beslut att avveckla bolaget.

Uppföljning ägardirektiv

Eftersom ingen verksamhet bedrevs, är det svårt att bedöma hur ägardirektiven följdes.

Ekonomisk redovisning

(tkr) 2019 2020 2021
Budget      
Prognos      
ÅRETS RESULTAT – 34 – 25 – 62

Resultat före skatt och bokslutsdispositioner.

Periodens resultat

Bolagets kapital gav ingen avkastning. Det negativa resultatet beror på att vissa kostnader, bland annat för revision, finns i bolaget.

Fiberstaden AB

Fiberstaden AB samägs av Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner, där Hudiksvall äger 80 och Nordanstig 20 procent. Bolaget bedriver stadsnätsverksamhet i kommunerna, sköter it-drift och svarstjänst för ägarkommunerna och Söderhamns, Bollnäs och Ljusdals kommuner.

Attraktivare region

Stadsnätets ambition är att knyta samman alla fastigheter i de orter där bolaget finns i ett gemensamt nätverk för snabba it-kommunikationer. Precis som med elnät, fjärrvärme, vatten och avlopp samt vägnät, är stadsnätet en infrastruktur som alla får ta del av. Det utvecklar regionen och gynnar näringsliv, samhällsservice och individer.

Under året anslöts 583 adresser till stadsnätet, vilket betyder att Fiberstaden AB levererar bredbandstjänster till 12 775 adresser i ägarkommunerna.

Ett öppet nät med full valfrihet

Hudiksvalls och Nordanstigs stadsnät är öppna nät. Fiberstaden erbjuder en snabb och effektiv marknadsplats för alla leverantörer som vill kunna erbjuda sina tjänster.


Verksamhetsberättelse

Tros pandemin kunde bolaget uppehålla en mycket väl fungerade driftmiljö. Kommunen bytte elevernas skolplattform. Fiberstaden bemannade med projekt och tekniskt stöd. Bolaget fick en förfrågan om utökat supportstöd till kommunfullmäktige och bemannade med tekniker på telefon och på plats.

Aktivitetsplattor för särskilt boende installerades, där personalen kan se vad som ska utföras och följa sitt schema. Ett projekt för att förhindra att otillåtna program eller virus utförs på kommunens datorer pågår.

Bolaget arbetar med att ta fram bättre och tydligare rapporter på it-leveransen till kommunen. Fiberstadens personal agerade professionellt och skyndsamt när sårbarheten kring Java Lo4J blev känd.

Distansarbetet för delar av svarstjänsten fortsatte, men bolaget hade även ett rullande schema för arbete på kontoret. Samtalsmängden minskade, eftersom fler har vant sig vid att söka information via nätet. När en person inte är nåbar, efterfrågas ofta e-postadressen. Svarstjänsten är uppsagd av Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner och upphör den sista december 2022.

Stadsnät Nordanstig

I Nordanstigs kommun byggdes fiber i form av transportnät mellan Bergsjö och Jättendal.

Fiberstaden påbörjade också med egna medel förtätningsprojekt i orterna Sågtäkten, Harmånger och Bergsjö.

Svarstjänst

Bolaget jobbar vidare med att utveckla och erbjuda kundfokuserad telefoniservice och intern telefoni. Fler samtal relaterade till covid-19 kom in, eftersom många verksamheter hade stängt eller begränsade öppettider.

Måluppfyllelse

För att nå visionen om ”bästa kommunen att leva och verka i” och målen om samhällstjänster och blomstrande näringsliv, behöver kommunen fortsätta att satsa på utbyggnaden av fiberanslutningar.

Resultat

Bolaget redovisade en vinst efter finansnetto om 12,8 mnkr (7,6).

Fiberstaden AB

Årets resultat
(tkr)

2019

2020

2021
Budget      
Prognos      
ÅRETS RESULTAT 5 918 7 561 12 780

Resultat före skatt och bokslutsdispositioner.


Vinterkust_Miabild