Agenda 2030

Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling som kräver lokalt agerande. Med ansvar för skola, socialt stöd, omsorg, infrastruktur, miljötillsyn, bostads- och samhällsplanering har kommunen stor betydelse när det gäller att nå de globala målen lokalt. Kommunfullmäktige beslutade i budget 2023 att kommunens mål och indikatorer ska utgå från Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. De globala övergripande målen har sedan konkretiserats till relevanta mål och indikatorer för nämnd i respektive verksamhetsplan. Kommunen följer upp Agenda 2030-målen i delårsrapport och årsredovisning på helhetsnivå där kommunens samlade förflyttning redovisas i Kolada1.

I Kolada finns 81 nyckeltal som visar hur Lerum kommun presterar jämfört med övriga kommuner i Sverige2. Nyckeltalen visar att trenden är positiv för Lerums kommun inom många fält, exempelvis att långtidsarbetslösheten fortsätter minska, anmälda våldsbrott sjunker och andelen fossilfria fordon ökar.

Samtidigt är trenden negativ när det gäller den äldre delen av befolkningen som har låg ekonomisk standard, ett sjunkande psykiskt välmående bland vuxna och färre elever som är behöriga till yrkesprogram. Kommunen saknar fortfarande sjöar med god ekologisk status (alla elva sjöar bedöms ha måttlig ekologisk status) och andelen skyddad natur ökar inte tillräckligt fort.

Statistiken är inte heltäckande och har ofta en stor eftersläpning. Därför bör nyckeltalen analyseras som trender och jämförelser. Kommunen uppdaterar nyckeltal löpande under verksamhetsåret och under 2023 har 14 uppdateringar gjorts. Resterande nyckeltal innehåller senast registrerade data från 2022 eller 2021.

Synergier och målkonflikter

Framsteg inom agendans mål och delmål stödjer i vissa fall varandra och ger positiva synergier, i andra fall kan de motverka varandra vilket skapar problematiska målkonflikter.

Ett exempel på en synergi är den som finns mellan mål 16 och 17 (fredliga samhällen och partnerskap) som bedöms ha en mycket positiv påverkan på mål 8 (anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt)3. Partnerskap och solida, transparenta offentliga organisationer har en positiv inverkan på näringslivet som i sin tur främjar ekonomisk tillväxt. Den positiva utvecklingen märks i kommunens arbete med näringslivsutveckling och ökade insatser kring service och bemötande, som gett goda resultat.

Ett exempel på en målkonflikt är den mellan bebyggelseutveckling (mål 11) och bevarande av jordbruksmark och grönområden (mål 2 och mål 15) som kan påverkas negativt av stadsutveckling. Under 2023 har kommunen etablerat ett samarbetsforum för ”grönblå” gestaltning som ska hantera den här utmaningen så att kommunen kan växa hållbart.

En annan konflikt står mellan mål 8 om ekonomisk tillväxt och mål 12 om hållbar konsumtion. Genom att lyckas med så kallad "decoupling" – att få ekonomin att växa utan att utsläppen och trycket på miljön ökar – upphävs den här målkonflikten. Under året har kommunen arbetat för att öka återbruket av byggmaterial, etablerat ett verktyg för cirkulär möbelhantering och möjliggjort för invånare att låna och hyra istället för att köpa.

Strategiska insatser

Hållbarhetsarbetet är väletablerat och bedrivs i stor utsträckning inom ordinarie processer. Införandet av Agenda 2030 som verktyg, ramverk och som utgångspunkt i all kommunikation har under året bidragit till att utveckla hållbarhetsarbetet och stimulerat till synergier och samverkan över organisatoriska gränser.

Några strategiska utvecklingsområden som bidragit till att stärka måluppfyllelsen vad gäller de globala målen är ett Agenda 2030-forum som stöder, bevakar och ger råd i kommunens hållbarhetsarbete. En pilotstudie med textanalys av kommunala dokument utifrån Agenda 2030 har genomförts med hjälp av AI. Det har legat till grund för att identifiera riktningar och potentiella insatser, bland annat kompetenshöjande och kommunikativa insatser, i organisationen.

Nyckeltalsanalys

Jämförelse

Lerum är bland de 25 % bäst presterande kommunerna i sverige.
Lerum är bland de 50 % medelpresterande kommunerna i sverige.
Lerum är bland de 25 % sämst presterande kommunerna i sverige.
Data saknas (sekretess eller ännu inte uppdaterad jämförelse).
Vad innebär målet för Lerum? Ett axplock av händelser 2023 Nyckeltal Kolada
image
Lerums kommun hjälper enskilda till självförsörjning, verkar för att alla ska ha tillgång till den omsorg individen behöver och minskar utsattheten för de mest sårbara grupperna i vårt samhälle.
Framgångsrika insatser för att stödja personer utanför arbetsmarknaden till egenförsörjning.
Ett stort antal kostnadsfria aktiviteter har erbjudits kommunens medborgare för att fler ska få möjlighet till en meningsfull fritid.
Barn med låg ekonomisk standard
Vuxna med låg ekonomisk standard
Äldre med låg ekonomisk standard
Vuxna med långvarigt ekonomiskt bistånd
Verkställda vräkningar som berör barn
image
Lerums kommun erbjuder näringsrika och meningsfulla måltider för omsorgsverksamhet, skola och förskola. Kommunen bidrar till att skapa förutsättningar för lokal produktion av mat.
Aktivt arbete mot matsvinn i både tillagning och servering.
Kommunen eftersträvar lågt klimatavtryck i livsmedelsupphandling.
Målmedvetet arbete för att skapa en avslappnad och inspirerande miljö i matsalarna och förebygga undernäring inom vård och omsorg.
Invånare med övervikt eller fetma
BMI lägre än 22 i särskilt boende
image
Lerums kommun ska vara en säker plats för alla där förutsättningar för en god psykisk och fysisk hälsa finns genom hela livet.
God hälsa och välmående är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling.
Vårdsamverkan för omställning till Nära vård där sjukvården utgår mer från primärvården och att fler vårdas hemma.
Underhåll av ridvägar och vandringsleder för att möjliggöra ökad utomhusaktivitet.
Ökad samverkan med föreningslivet, bland annat genom att underlätta bokningar och tillgänglighet via nytt it-stöd för föreningar, vilket lett till ökade aktiviteter under året.
Åtgärder och utökad samverkan mellan skola, socialtjänst, polismyndigheten och andra aktörer i syfte att minska tillgången på narkotika i skolmiljön.
Bra hälsotillstånd
Psykiskt välbefinnande
Medellivslängd kvinnor
Medellivslängd män
Fysiskt aktiva vuxna
Stillasittande vuxna
Lätt att få hjälp av elevhälsan
Ungdomars deltagande i idrottsföreningar
Sjukpenningtal
Fallskador bland äldre
Antibiotikaförskrivning
image
Lerums kommun arbetar för att elever ska lämna grundskolan med godkända betyg, gymnasieelever ska uppnå kraven för examen och alla vuxna ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens.
Kommunen integrerar hållbarhetsperspektiv och sprider kunskap om hållbart samhällsbyggande, på alla nivåer i utbildningen.
Skolorna har kraftsamlat när det gäller att få tillbaka elever med hög frånvaro till skolan.
Lerums gymnasium har arbetat aktivt med att öka medvetenheten om Agenda 2030. Frågor om hållbarhet finns med i kursplaner och kursmål på alla program.
Utvecklad samverkan med Universeum i Göteborg i form av studiebesök och fortbildning av personal. Ett stort arbete med att utveckla förskolebarnens fonologiska medvetenhet som ett led i satsningen på tidiga insatser för läs- och skrivutveckling.
Barn i förskola
Elever åk 3 som klarat nationella prov svenska
Trygga elever i åk 8
Behörighet till yrkesprogram
Gymnasieelever med examen inom 4 år
Personer i kommunens aktivitetsansvar
Unga som arbetar eller studerar
Invånare med eftergymnasial utbildning
Kursdeltagare i komvux med godkända betyg
image
Lerums kommun har ett viktigt uppdrag att främja jämställdhet i alla verksamheter, bland annat genom att identifiera och motverka arbetsmarknadsrelaterade ojämlikheter i organisationen.
Alla som nyttjar kommunens tjänster, kultur- och fritidsutbud och omsorg har lika rättigheter, oberoende könstillhörighet, och ska bemötas likvärdigt.
Kommunen arbetar förebyggande med att minska våld, diskriminering och sexuellt utnyttjande i samhället.
Utbildningsinsatser inom våld i nära relation har erbjudits personal från olika verksamheter. En samordnare har anställts med särskilt ansvar för arbete mot våld i nära relation.
Heltidsarbetande inom kommunen
Föräldrapenningdagar
Tillfällig föräldrapenning (VAB)
Kvinnors mediannettoinkomst
Äldre kvinnors mediannettoinkomst
Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor
Kvinnor på ordförandeposter i kommunen
image
Lerums kommun ansvarar för tillgång till rent dricksvatten och fungerande avloppssystem och arbetar med åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten.
Samarbetsavtal mellan Lerums kommun och Göteborgs stad har tecknats för att utreda planerat råvattenuttag och trygga framtida vattenförsörjning. Effektiviserade hygienrutiner inom vård- och omsorgsarbete. Vattentäkter med vattenskyddsområde
Sjöar med god ekologisk status
Vattendrag med god ekologisk status
Grundvattenförekomster med god status
image
Lerums kommun ställer om till förnybar energi och bedriver ett aktivt arbete med att öka egenproducerad förnybar el på kommunens fastigheter.
På lerum.se har kommunens energirådgivare samlat information om olika typer av elstöd, energibidrag och energinyheter som är aktuella för boende och företagare.
Lerum Energi AB moderniserar sin utrustning och byter alla kunders elmätare. Insatsen möjliggör bland annat att koppla på funktioner för klimatsmart energieffektivisering.
Kommunen ökar den egenproducerade förnybara elen i egna fastigheter och har anlagt nya solcellsanläggningar.
Nettoproduktion av el
Slutanvändning av energi per invånare
Slutanvändning av energi totalt
Förnybara energikällor i fjärrvärmen
Elavbrott
image
Lerums kommun ska långsiktigt arbeta för att skapa Sveriges bästa näringslivsklimat.
Sysselsättningsåtgärder för att stötta individer mot praktik och arbete bidrar till minskat bidragsberoende och utanförskap.
Satsningar på kommunens service gentemot näringslivet.
Projekt och samverkan för att fler arbetslösa i Lerums kommun ska nå egen försörjning.
Uppföljning av handlingsplanen för strategisk kompetensförsörjning.
Projektet Skolanknytning och närvaro (SAON) har startat och drivs av introduktionsprogrammet yrkesintroduktion på Lerums gymnasium.
Bruttoregionalprodukt (BRP)
Sysselsatta vuxna
Förvärvsarbetare
Unga arbetslösa
Långtidsarbetslöshet
Arbetsolyckor
image
Lerums kommun bidrar till ett tryggare och robustare samhälle, bland annat genom att hitta digitala, effektiviserande lösningar, vilket är en förutsättning för ett hållbart näringsliv.
Oavsett färdmedel ska det vara enkelt att resa både inom, till och från kommunen.
Digitaliserade processer har under året förbättrat servicen till kommuninvånare och företag och skapat effektivare arbetssätt.
Kommunen har under året underhållit vägnät, VA-system och bredbandsutbyggnad, vilket är en förutsättning för hållbar industrialisering.
Bredband
Företagsklimat
Befolkning i kollektivtrafiknära läge
Elbilsladdpunkter
image
Lerums kommun ska arbeta för en välfärd som präglas av stor valfrihet, hög kvalitet, ett värdigt bemötande och som finns tillgänglig för alla som behöver den.
Skolan ska vara en trygg plats för alla, där man aktivt arbetar för att motverka mobbning och trakasserier.
Kommunen har utökat möjligheterna till en meningsfull daglig sysselsättning.
Uppsökande verksamhet inom kultur och fritid har gett fler möjlighet att ta del av kommunens utbud och variation.
Arbetande eller studerande skyddsbehövande
Brukarbedömning daglig verksamhet LSS
Valdistrikt med lägst valdeltagande
Utrikes födda bland förtroendevalda politiker
image
Lerums kommun ska vara en attraktiv kommun att leva, bo och verka i hela livet, oavsett var i livet man befinner sig och oavsett vad för typ av kommunal service man behöver.
En planerad expansionstakt och befolkningstillväxt ökar i samklang med utbyggnaden av kommunal service som skolor, förskolor och äldreboenden.
Arbete har gjorts för att skapa rena och tillgängliga miljöer runt om i Lerums kommun.
En rad trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder är genomförda.
Köp av Garveriet har stärkt den lokala förankringen och bidrar till att området utvecklas i en hållbar riktning.
Beslut om reviderade riktlinjer för offentlig konst som ett led i arbetet med gestaltad livsmiljö för att öka trygghet, attraktivitet och trivsel.
Förändring i antal invånare
Demografisk försörjningskvot
Nytillkomna bostäder i kollektivtrafiknära läge
Cykelväg i kommunen
Utsläpp av kväveoxider totalt
Utsläpp av partiklar totalt
Invånare som avstår från att gå ut ensam
Trångboddhet i flerbostadshus
image
Lerums kommun är en stor konsument av varor och tjänster och har därför en stor påverkan på den hållbara konsumtionen och produktionen.
I målet ryms också att underlätta för medarbetare och invånare att göra resurseffektiva val och att minska mängden avfall.
Utökade möjligheter att återbruka och byta produkter istället för att köpa nya.
Införande av ett effektivt cirkulärt möbelhanteringssystem i förvaltningen.
Påbörjat arbete med kategoristyrning i upphandlingar i syfte att kommunen ska vara en relevant kund och partner för sina leverantörer.
Insamlat kommunalt avfall
Materialåtervinning
Ekologiska livsmedel
image
Lerums kommun ska agera för att försvara och stärka regionens kollektivtrafik i kommunen och genomföra effektiva klimatåtgärder för att minska kommunens klimatavtryck, utan att försvåra för kommuninvånarens vardagspussel.
Ökad andel fossilfria fordon i kommunorganisationen.
Säkerställande att upphandling av varor och tjänster till kommunen innefattar tydliga kriterier för minskade utsläpp.
Vid planering av ny mark för bostäder och verksamheter tar kommunen hänsyn till framtida klimatförändringar, exempelvis genom skyfallskartering och geotekniska utredningar.
Utsläpp av växthusgaser per invånare
Utsläpp av växthusgaser totalt
Fossiloberoende fordon i kommunorganisationen
Fossiloberoende personbilar
Körsträcka
image
Lerums kommun ska bevara de gröna kilarna så att alla invånare enkelt kan nå rekreationsområden.
Vi ska fortsätta samverka med Göteborgsregionen gällande kommunens vattenförsörjning. Våra sjöar ska vara rena och tjänliga.
Ökad strandskyddstillsyn för att tillgängliggöra för friluftsliv enligt allemansrätten samt goda levnadsvillkor för växter och djur.
Plantering av ängsblommor för att hjälpa pollinerande insekter.
Skyddad natur land
Skyddad natur inlandsvatten
Ekologiskt brukad åkermark
Betesmark
Slåtteräng
image
Lerums kommun ska arbeta vidare med åtgärder för att öka den upplevda tryggheten genom bland annat insatser för att minska våld i samhället, hålla kommuners ytor rena och snygga och minska tillgången till droger.
Kommunens offentliga ytor hålls rena, snygga och trygga.
I det brottsförebyggande arbetet har säkerhetsenheten samordnat en lägesbild med kartläggning och orsaksanalys över brottsligheten i kommunen, som ligger till grund för åtgärdsplan.
Valdeltagande i senaste kommunalvalet
Avsaknad av tillit
Anmälda våldsbrott
image
Samverkan är viktigt för att uppnå förvaltningens mål och uppdrag. Utmaningar inom miljö och klimat, hälsa eller arbetsmarknad behöver hanteras i partnerskap och samarbete behöver ske både internt tvärsektoriellt och externt med föreningsliv, näringsliv och andra offentliga aktörer.
Lerums kommun och Närhälsan arbetar med att ta fram ett strukturerat arbetssätt för vård i livets slutskede.
Växtrum har öppnat nytt rum för växter. Vårdsamverkan Samla har fokuserat på införande av medicinskt akutläkarteam samt en effektiv och snabb in- och utskrivningsprocess.
Samverkan med civilsamhället avseende målgruppen äldre.
Nyckeltal saknas