Balanskravsresultat

Händelser av väsentlig betydelse

Lagen som reglerar kommunens ekonomi omfattar tre delar. Det ställs krav på mål för god ekonomisk hushållning, vilket redovisas i avsnittet God ekonomisk hushållning och ekonomisk ställning. Det finns balanskrav som kräver att kommunen ska besluta om en budget där intäkterna överstiger kostnaderna. Om resultatet ändå blir negativt i bokslutet är huvudprincipen att kommunen ska återställa underskottet med motsvarande överskott inom tre år. Den tredje delen är möjligheten att ha en resultatutjämningsreserv (RUR). En sådan gör att kommunen kan reservera en del av överskottet i goda tider för att kunna täcka underskott om skatteintäkterna minskar i en lågkonjunktur.

I budgeten för 2023 budgeterades ett negativt resultat och att resultatutjämningsreserven skulle nyttjas i enlighet med riktlinjerna. Eftersom resultatet blev positivt behövde inte reserven användas. Lagen ger möjlighet för kommuner med god ekonomi, i form av eget kapital och realiserbara tillgångar som överstiger rimliga krav på finansiell handlingsberedskap, att underbalansera budgeten enstaka år. Undantaget benämns synnerliga skäl och ställer stora krav. För att en minskning av det egna kapitalet inte ska bryta mot kravet på god ekonomisk hushållning ska det finnas kapital som täcker kommunens hela pensionsåtagande. Därutöver ska det finnas en buffert med realiserbara tillgångar som kan användas för delfinansiering av framtida investeringar.

Balanskravsutredning (mnkr) 2021 2022 2023
Årets resultat enligt resultaträkning 80,7 50,3 18,5
Reducering av samtliga realisationsvinster – 1,0 – 0,1 0
Vissa realisationsvinster enligt undantagsmöjligheter 0 0 0
Vissa realisationsförluster enligt undantagsmöjligheter 0 0 0
Orealiserade vinster och förluster i värdepapper – 8,2 9,5 – 7,3
Återföring av orealiserade förluster i värdepapper 0 0 0
Årets resultat efter balanskravsjusteringar 71,5 59,7 11,2
Reservering av medel till resultatutjämningsreserv 0 0 0
Användning av medel från resultatutjämningsreserv 0 0 0
Balanskravsresultat 71,5 59,7 11,2

Med lagen som grund har kommunen antagit riktlinjer för resultatutjämningsreserven. Riktlinjerna begränsar reservation, eventuellt uttag och den maximala storleken på reserven. Resultatutjämningsreserven får uppgå till nio procent av skatteintäkterna inklusive generella statsbidrag och utjämning. Mellanskillnaden mellan förändringen av skatteunderlaget för året och den genomsnittliga skatteunderlagsförändringen de senaste 10 åren är uttagsmöjligheten.

Resultatutjämningsreserv (mnkr) 2021 2022 2023
Ingående värde 99,4 99,4 99,4
Årets reservering till resultatutjämningsreserv 0 0 0
Disponering av resultatutjämningsreserv 0 0 0
Utgående värde 99,4 99,4 99,4
Utgående värde som andel av skatteintäkter och kommunal utjämning (%) 8,4 8,0 7,6

Resultatutjämningsreserven avvecklas men kan användas i enlighet med nuvarande regelverk för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel fram till 2033. Sista året man kan reservera till RUR är i bokslutet 2023. Från och med 2024 införs en möjlighet att reservera medel till en resultatreserv (RER) för att uppnå god ekonomisk hushållning. Första året man kan reservera till resultatreserven är i bokslutet 2024. Tanken är att resultatreserven ska bidra till ökad flexibilitet i användningen av sparade medel.