Styrning och uppföljning i den kommunala verksamheten
Allmänt om styrning och ledning i kommunkoncernen
Vännäs kommuns bolag styrs genom ägardirektiv och den kommunala verksamheten styrs genom en strategisk plan för ett antal år framåt i tiden. Utifrån den strategiska planen utformar kommunen vision, strategiska områden och övergripande mål som alla beslutas av kommunfullmäktige. De övergripande målen bryts därefter ner till specifika mål inom de olika nämnderna. Två gånger per år följs målen upp och måluppfyllelsen bedöms utifrån fastställda kriterier. Nedan beskrivs kommunens vision och mål plus utdrag ut bolagens ägardirektiv.
Uppföljning av målen för den kommunala verksamheten beskrivs i punkt 1.6 och uppföljning av målen för bolagen beskrivs i bolagskoncernens verksamhetsberättelse. För närvarande pågår en översyn av den strategiska planen, vilket kan påverka styrmodellen och de övergripande målen.
Styrning och ledning – kommunal verksamhet
Visionen om upplevelsenära Vännäs
Visionen ”Upplevelsenära Vännäs” består av Välkomnande Vännäs, Livfulla Vännäs och Nytänkande Vännäs. Visionen fungerar som den långsiktiga målbilden för hela Vännäs kommun och beskriver det önskade läget i framtiden.
Visionen är även en utgångspunkt för mål och budget och de övergripande fullmäktigemålen. Utifrån målen ska sedan nämnderna arbeta fram konkreta mål och åtaganden.
Visionen sträcker sig fram till 2030 och definierar vad Upplevelsenära Vännäs innebär.
Utöver visionen finns en målbild som är inriktad på 2022. Målbilden är ett steg på vägen för att nå visionen. Målbilden för 2022 är: ”Livet är lätt att leva i Vännäs. Medborgarna är än mer nöjda och stolta över att vara en del av Vännäs. Det är en kommun som människor vill besöka, flytta till och verka i.”
Den strategiska planen för åren 2015–2020 anger den politiska viljan för kommunens långsiktiga utveckling, kopplad till målbild och vision. Planen innehåller de fyra perspektiven ekonomi, medborgare, samhällsutveckling och medarbetare. Utifrån dessa perspektiv har fullmäktige formulerat övergripande mål. Perspektiven och målen beskriver mer ingående vad kommunfullmäktige vill uppnå. De syftar till att tydligare visa hur nämnder och verksamheter ska prioritera. Perspektiven och målen samt bedömning av måluppfyllelsen 2020 återfinns under punkt 1.6. Eftersom den strategiska planen inte sträcker sig längre fram än till nästa budget, beslutade kommunstyrelsen att ta fram en ny strategisk plan.
Kommunstyrelsen ser det som viktigt att arbetet inte bara innebär en revidering och att det behövs en översyn av de övergripande perspektiven och strukturen för kommunens mål- och resultatstyrningsprocess. Den nya strategiska planen ska tas fram 2021 och beräknas träda i kraft från och med 2022.
Kommunfullmäktige antog i juni 2019 drift- och investeringsbudget för 2020 samt en plan för åren 2021–2022. Nämnderna fick en rambudget för att bryta ner dem till detaljbudgetar. De övergripande fullmäktigemålen och den strategiska planen ska fungera som styrning för vad nämnder och verksamheter ska prioritera. I samband med att budgeten antogs fick några av nämnderna ett antal uppdrag, även dessa rapporteras i denna årsredovisning.
Styrning och ledning i de kommunala bolagen
Vännäs kommuns aktiebolag styrs genom ägardirektiv. I direktiven framgår de övergripande mål som ska vara styrande för verksamheten.
Rätten till bostad är en grundläggande välfärdsfråga. Vännäs Fastigheter AB är kommunens helägda bolag för att nå detta mål. Bolaget ska också tillhandahålla verksamhetsanpassade lokaler för både näringsliv och offentlig verksamhet.
Målen för Vännäs Fastigheter:
- Bolaget ska trygga den framtida bostadsförsörjningen, verka för integration samt ökad valfrihet och inflytande i boendet.
- Målet ska vara att på bostadsmarknaden i kommunen erbjuda bostäder med varierande standard men med god kvalitet och servicenivå för livslångt boende till skäliga hyresnivåer.
- Bolaget ska tillhandahålla konkurrenskraftiga verksamhetsanpassade lokaler för det lokala näringslivet som bidrar till utveckling av det befintliga näringslivet samt skapar förutsättningar för nyföretagande.
- Bolaget ska, om så efterfrågas, aktivt delta i utvecklingen och förvaltningen av kommunens verksamhetslokaler.
- Verksamheten ska bedrivas enligt affärsmässiga principer, vilket innebär att bolaget alltid ska utgå från vad som är bäst för bolaget.
- Bolaget ska, vad avser miljö, tillföra Vännäs kommun och regionen positiva miljövärden.
- Bolaget ska vara ett aktivt verktyg i att utveckla kommunen som en attraktiv bostads- och näringslivsort.
I direktiven framgår också att bolagen ska arbeta på affärsmässiga grunder. I de ekonomiska och finansiella målen framgår att soliditeten minst ska uppgå till 15 procent och att bolagen uthålligt ska ge avkastning på minst 5 procent årligen. Bolagets likvida medel ska vara placerade på ett betryggande sätt och bolagen ska följa Vännäs kommuns placeringspolicy. Policyn reglerar också när det krävs yttrande från kommunfullmäktige, hur kommunen ska få insyn och hur information till kommunen ska lämnas.
Uppsiktsplikten
Kommunstyrelsen har, enligt 6 kap. kommunallagen, uppsiktsplikt över nämndernas verksamhet. Styrelsen har också rätt att inhämta yttranden och upplysningar från nämnder och anställda, som styrelsen behöver för att kunna fullgöra sitt ledningsuppdrag. Uppsiktsplikten gäller även för de helägda kommunala bolagen.
Kommunstyrelsens arbetsutskotts ekonomiuppföljning är en viktig del av uppsiktsplikten, och om nämnder har prognostiserade underskott mot budget ska de redovisa en åtgärdsplan för en budget i balans.
Medarbetarna är kommunens viktigaste resurs, och sjukfrånvaro med mera följs upp i både kommunstyrelsens utskott och i kommunstyrelsen. Under 2019 beslutade kommunstyrelsen att under 2020 tillsätta extra resurser ur kommunstyrelsens buffert för att arbeta strukturerat med att förebygga sjukfrånvaro.
Kommunstyrelsen träffar också kommunens förvaltningschefer i olika uppföljnings- och utvecklingsfrågor. Vännäs Fastigheter följs regelbundet upp av kommunstyrelsen, och även kommunfullmäktige får regelbunden uppföljning.
Planer och policyer kopplade till styrning och ledning
Vid sidan av den strategiska planen har kommunen ett antal policyer och planer som stöd i sin styrning och ledning. Några av de viktigare dokumenten är översiktsplanen, inköps- och upphandlingspolicy, aktiva åtgärder, underhållsplaner och styrdokument för integration.
Vännäs kommun är aktiv i många samarbeten som ett sätt att använda kommunens resurser bättre och även för att främja en god utveckling och tillväxt i kommunen, regionen och länet. I dessa sammanhang finns också en rad dokument som stärker styrningen och ledningen. Några exempel är den regionala utvecklingsstrategin, trafikförsörjningsprogram och verksamhetsplan för Umeåregionen.