- Krisberedskap
Sverige är i ett nytt läge säkerhetsmässigt och kommunerna har en tydlig roll i totalförsvaret. Förberedelser pågår och en viktig del är att analysera hur verksamheterna ska prioriteras i händelse av kris och/eller krig. Det innebär bland annat att kommunen behöver investera i skalskydd de närmaste åren samt besluta om hur olika medarbetare ska säkerhetsklassas.
- Digitalisering och informationssäkerhet
Digitaliseringsarbetet är en av de viktigaste processerna i alla verksamheter. Utöver att det möter företags och medborgares ökade förväntningar på att kunna göra sina ärenden enkelt och snabbt, är det ett sätt att klara kommunens utmaningar inom ekonomi och kompetensförsörjning. Även om det hänt mycket de senaste åren är det viktigt att avsätta resurser för det fortsatta arbetet.
Informationssäkerhet är en aspekt som kommunen måste arbeta mer aktivt med när allt mer information och processer digitaliseras och ny teknik används samtidigt som hotbilden i omvärlden förändras.
- Ekonomi och kvalitet
Att hålla fokus på kvaliteten i verksamheterna och hur den utvecklas blir viktigt, särskilt i ett läge där alla verksamheter behöver ställa om till tuffare ekonomiska förutsättningar. Vännäs kommun har i flera år arbetat systematiskt med att hitta nya arbetssätt för att säkerställa en bra och transparent ekonomistyrning och ge bra underlag för förtroendevalda att prioritera mellan olika verksamheter. Kommunen har därför påbörjat övergången till en modell för budgetering, prislappsmodellen, som utgår från standardkostnad och som tydligare kopplar till kända volymförändringar.
- Attraktivitet och hållbar tillväxt
Det blir fortsatt viktigt att främja bilden av kommunen och ta tillvara den tillväxt som redan sker. Samarbetet med föreningar och företag måste fortsätta utvecklas, särskilt som kommunen måste prioritera sina resurser men också för att främja den positiva kraften i kommunen. Det är viktigt att fortsätta underlätta för medborgare att bosätta sig såväl på landsbygden som i tätorterna, och att kunna leva och verka i hela kommunen. Att motverka rasism och intolerans är viktigt för att bygga social gemenskap.
- Ökad obalans på arbetsmarknaden
I spåren av pandemin väntas arbetslösheten öka kommande år. Personer som befinner sig långt från arbetsmarknaden riskerar att hamna ännu längre ifrån. Det gäller bland annat nyanlända som helt eller delvis saknar utbildning. Samtidigt behöver många arbetsgivare rekrytera utbildad personal. Kommunen och Arbetsförmedlingen behöver gemensamt fortsätta arbetet med att överbrygga glappet, bland annat genom att fortsätta utveckla jobbspår för nyanlända och hitta utbildningsformer som leder till att fler som står långt från arbetsmarknaden kan nå egen försörjning.
- Hållbarhet
Fler och fler medborgare, föreningsliv och företag sätter hållbarhet och klimat i fokus och efterfrågar att kommunen är en föregångare.
- Kompetensförsörjning och attraktiv arbetsgivare
Kommunorganisationen såväl som företag i kommunen står inför svårigheter att rekrytera personal redan idag. Att anpassa Liljaskolans utbildningar efter arbetsmarknadens behov är viktigt men också att stärka arbetsgivarvarumärket, arbeta med heltidsfrågan, sjukfrånvaro med mera.