Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden ansvar för kultur- och fritidsverksamheten. Bland annat biblioteksverksamhet, konsthall, bidrag till föreningar och kulturverksamhet för alla åldrar. Nämndens verksamhet finns under Barn- och utbildningsförvaltningen.

VIKTIGA HÄNDELSER

Biblioteket drabbades av översvämning den 19 augusti på grund av trasiga rör i Folkets Hus. Det innebar stängning under tre veckor för att återställa lokalen.

UNG Fritids besökarantal ökade och Villan fortsatte att vara en central mötesplats för kommunens unga. UNG Fritids lokal Exit bytte namn till Vanstagården och fick en uppfräschning och nya besökare.

Simhallen besiktigades i höstas och konstaterades vara i dåligt skick, vilket kommer att få konsekvenser i framtiden. Åtgärdsplan kommer att utarbetas av Fastighetsavdelningen.

Motionsspåren upprustades med ny märkning och en översyn av vissa motionsredskap för utomhusbruk gjordes. Samtliga fotbollsplaner linjerades efter fotbollens nya regelsystem.

Under sportlovet genomfördes olika aktiviteter i kommunen, främst på Kvarnängens idrottsområde. Där gavs möjligheten att gratis prova olika idrotter, studsa i hoppborgar och hinderbana. Det lockade cirka 1 700 deltagare och var mycket uppskattat.

Nya medel till sommarlovsaktiviteter beviljades av Socialstyrelsen först i februari. Ett innehållsrikt sommarlovsprogram distribuerades till alla elever. Föreningsliv, aktörer och Kultur och fritids egna verksamheter bidrog till ett inspirerande utbud. Det blev teaterläger, fotbollsläger, bok-kollo och vattenrutschbana. Aktiviteterna genomfördes med en nästan 50/50-fördelning av pojkar och flickor i åldrarna 6–15 år. Totalt 88 ledare från olika föreningar var engagerade.

Under höstlovet fanns hinderbanan åter på plats i Kvarnängshallen och även en i simhallen. Det bjöds dessutom på teater, bio, skridskoåkning, bowling med mera.

Hinderbanan i Kvarnängen var på plats även under jullovet och blev en succé igen. En uppskattad dockteater visades för de yngre barnen på Vågen. Möjlighet att spela bowling och boule fanns också.

MÅLUPPFYLLELSE

Ett ekonomiskt hållbart Nynäshamn

När kommunen växer ökar behovet av kultur- och fritidsaktiviteter, vilket återspeglas i Kultur- och fritidsnämndens verksamheter. Simhallen har satsat på att effektivisera inpasseringssystemet. Biblioteket har haft många nya programpunkter och det pågår en mångspråkssatsning. UNG Fritid har fortsatt att bedriva utåtriktad verksamhet på bred front och möta ungdomarna på olika arenor.

Kultur- och fritidsnämndens uppdrag är att säkerställa att idrottsanläggningarna är funktionsdugliga för föreningar och utövare. Ett nära samarbete i lokalfrågor med Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har påbörjats för framtida behov och planering för kostnadseffektivitet. Förbättrade underhållsplaner krävs för att idrottsanläggningarna ska hålla över tid. En översyn av bidragshanteringssystemet är påbörjad och även av nyckelhanteringen till idrottshallarna.

Ett socialt hållbart Nynäshamn

Ett av Kultur- och fritidsnämndens viktigaste uppdrag är att säkerställa föreningslivets möjligheter till en stark barn- och ungdomsverksamhet. Det görs genom bidrag till verksamheterna, samverkan vid gemensamma arrangemang samt säkerställande av tillgången till anläggningar.

Kultur och fritid tar också tillsammans med föreningslivet ett socialt ansvar i och med arrangemang av lovaktiviteter som erbjuder barn och unga i åldrarna 6–15 år gratis aktiviteter.

Ett ekologiskt hållbart Nynäshamn

Kultur- och fritidsnämnden strävar efter ekologisk hållbarhet för de verksamheter som nämnden ansvarar över.

EKONOMISK ANALYS

Kultur- och fritidsnämnden visade för perioden januari–december ett utfall i höjd med budget. Nämnden prognostiserade ett underskott på 0,3 mkr på grund av den översvämning som drabbade biblioteket i augusti. Verksamheterna har inte haft de kostnader som räknats med vid prognosen tertial 2, vilket gjorde att nämnden klarade av ett nollresultat.

Nämndens intäkter i form av statsbidrag och övriga intäkter var större än budget. På bidragssidan beviljades lovmedel från Socialstyrelsen i februari. Motsvarande kostnad för lovmedlen finns också på nämndens drift.

På kostnadssidan var både personal och drift högre än budgeterat. Personalkostnaden var högre än budget i simhallen där vikarier/timanställda varit den post som gått över budget. Personalkostnaderna inom biblioteken och Ung Fritid var lägre än budget. Biblioteken har haft föräldraledigheter där man inte ersatt dessa fullt ut. Båda verksamheterna har varit restriktiva med att tillsätta vikarier vid korttidsfrånvaro.

Cheferna jobbade aktivt med de anställdas semesteruttag vilket resulterade i att semesterlöneskulden minskade.

Kultur_och_fritidsnamnden

 

 

Resultaträkning
(mkr)
Utfall januari–december 2019 Budget januari–december 2019 Differens ackumulerad Helårsprognos, augusti 2019 Utfall januari–december 2018 Utfall helår
2018
Bidrag 0,8 0,7 0,1 1,2 1,1 1,1
Övriga intäkter 4,0 3,9 0,1 3,9 3,9 3,9
Nämndbidrag 51,0 51,0 0,0 51,0 48,8 48,8
Summa intäkter 55,8 55,6 0,2 56,1 53,8 53,8
Personal – 20,1 – 20,0 – 0,1 – 20,2 – 18,5 – 18,5
Drift – 35,7 – 35,6 – 0,1 – 36,3 – 35,6 – 35,6
Summa kostnader – 55,8 – 55,6 – 0,2 – 56,4 – 54,1 – 54,1
Summa netto, konto 0,0 0,0 0,0 – 0,3 – 0,2 – 0,2