Den kommunala koncernen

organisation

 

KOMMUNEN

Den samlade kommunala verksamheten bedrivs i kommunens nämnds- och förvaltningsorganisation och kommunala bolag. Nynäshamns kommun består av fyra förvaltningar och sex hel- eller delägda bolag. Varje förvaltning är underordnad en nämnd. Kultur- och fritidsverksamheten ingår i Barn- och utbildningsförvaltningen men har en egen nämnd. Nämnderna består av folkvalda politiker och förvaltningarna av anställd personal. Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och har till uppgift att bland annat fastställa vilka nämnder som ska finnas, välja ledamöter och ersättare till Kommunstyrelsen, facknämnderna och de kommunala bolagen och fastställa kommunens budget. Därtill finns ett antal kommunalförbund och samverkansorgan.

Valnämndens uppgift är att på lokal nivå ansvara för genomförandet av val till bland annat riksdag, kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Kommunrevisionen består av förtroendevalda revisorer som granskar om kommunens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt, effektivt och säkert sätt samt om räkenskaperna är rättvisande.

Skälen till att Nynäshamns kommun driver viss verksamhet i bolagsform eller samverkansorgan är dels organisatoriska, dels ekonomiska. Den verksamhet som drivs i bolagsform är verksamhet som är konkurrensutsatt och drivs på affärsmässiga grunder eller tillsammans med annan ägare. Den verksamhet som drivs i samverkansorgan eller förbund är verksamhet som framför allt drivs tillsammans med annan kommun. Syftet med samordningen är en mer kostnadseffektiv samlad verksamhet. För förtydligande av vad som ingår i den sammanställda redovisningen, se avsnittet Redovisningsprinciper.

Kommunägda bolag

AB Nynäshamnsbostäder är Nynäshamns kommuns helägda bostadsföretag. Bolaget äger och förvaltar bostäder och lokaler inom Nynäshamns kommun. Bolaget bildades 1995 efter att tidigare ha bedrivits i stiftelseform (1946–1994). Bolaget äger ett dotterbolag, Tegeltraven Holding AB.

Letupa AB är ett helägt dotterbolag till Nynäshamns kommun. Bolaget äger en exploateringsfastighet.

I slutet av 2017 förvärvade kommunen Kvastbindaren Fastighets AB. Bolaget äger en fastighet i Ösmo där kommunen har verksamhetslokaler.

Nynäshamns Mark AB har sitt säte i Nynäshamn och ägs till lika delar av Stockholms Hamn AB och Nynäshamns kommun. Bolaget äger och förvaltar markområden och vissa anläggningar som verksamheten i Nynäshamns hamn disponerar. Bolaget har inga anställda.

Alkärrsplans Utvecklings AB registrerades 2008 med syfte att utveckla centrumområdet i Nynäshamn till en sammanhållen anläggning med vårdcentral, butiker, bostäder med mera. Nynäshamns kommuns ägarandel av bolaget uppgår till 19 procent. Resterande del ägs av Orkla Eiendom AS och Utstillingsplassen Eiendom AS med vardera 40,5 procent. Bolagets verksamhet består dels av projektering och planläggning av köpcenter, dels av uthyrning av lokal för vårdcentral och övriga verksamheter.

SRV återvinning AB ägs av fem kommuner på Södertörn: Nynäshamn, Huddinge, Haninge, Botkyrka och Salem. Kommunerna har gett SRV i uppdrag att sköta insamling och hantering av hushållssopor. Det är även SRV som fakturerar dessa tjänster. Verksamheten omfattar insamling och förädling av återvinningsmaterial, bränsle och avfall samt deponering.

 

Samverkansorgan och förbund

I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Nynäshamns kommun har i samverkan med Botkyrka, Huddinge, Haninge, Tyresö och Salem en gemensam nämnd, Södertörns överförmyndarnämnd. Nämndens huvuduppgift är att utöva tillsyn och kontroll över förmyndarskap, godmanskap och förvaltarskap.

År 2008 slog kommunerna Haninge, Nynäshamn och Tyresö ihop sin miljö- och hälsoskyddstillsyn och bildade Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. Förbundets uppdrag är att bedriva den prövning och tillsyn som kommunerna är skyldiga att utföra enligt miljöbalken, livsmedelslagen och angränsande lagar, förordningar och föreskrifter. Nynäshamn har en medlemsandel på 17,9 procent, Haninge 52,5 procent och Tyresö 29,6 procent.

Nynäshamns kommun har tillsammans med Haninge kommun bildat Södertörns upphandlingsnämnd. Upphandlingsnämnden ansvarar för all upphandling som rör Nynäshamns och Haninge kommun.

Södertörns brandförsvarsförbund bildades 1993 och Nynäshamns kommun är tillsammans med nio andra kommuner medlemmar i förbundet. Södertörns brandförsvarsförbund ansvarar för räddningstjänsten på Södertörn. De har i uppdrag att bidra till att kommuninvånarna känner sig trygga och säkra i sin kommun.

Samordningsförbundet Östra Södertörn har sedan 2007 utvecklat samarbeten mellan myndigheter och andra partners kring personer med behov av samordnat stöd för att de lättare ska kunna försörja sig själva. Samverkan sker mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Stockholm och kommunerna Haninge, Nynäshamn och Tyresö.

Nynäshamns kommun är som organisation medlem i ett antal branschföreningar, till exempel Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och kommuner i Stockholms län (Storsthlm).

Privata utförare

Kommunen anlitar privata utförare inom några områden. Skälen till att Nynäshamns kommun anlitar privata utförare är framför allt för att erbjuda medborgarna valfrihet. Verksamheten avseende personlig assistans övergick helt till privata utförare under 2019. Kommunens assistansverksamhet drivs från den 1 maj 2019 på entreprenad av företaget Carelli Assistans. Anledningen till att den personliga assistansen har upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) är kommunens ökade kostnader för verksamheten och att antalet brukare har minskat. De personer som har beslut om personlig assistans kommer att få samma hjälp som tidigare men av extern utförare. Lagen om valfrihetssystem (LOV) innebär att personer med hemtjänst i Nynäshamns kommun kan välja bland de utförare som kommunen godkänt. Nynäshamns kommun bjuder in företag att ansöka om att bli utförare av hemtjänst. Följande företag är godkända hemtjänstutförare: Lötstugans hemtjänst, Malins hemtjänst, Norbergs Omsorg & Service, Sjöströms hemservice och Tredje handen. Hemtjänst erbjuds också i kommunal regi.

I Nynäshamns kommun finns det fem fristående förskolor och en fristående grundskola som bedrivs i enlighet med gällande lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter. Interkommunal ersättning utgår i de fall elever har placering på skolor som bedrivs av andra huvudmän. Bolag och förbund som konsolideras i de sammanställda räkenskaperna för koncernen

BOLAG OCH FÖRBUND SOM KONSOLIDERAS I DE SAMMANSTÄLLDA RÄKENSKAPERNA FÖR KONCERNEN

Bolagen och kommunalförbundet,
miljoner kronor
Kommunen
äger, %
2019 2018
Resultat
2019
Invest
Intäkter Kostnader Resultat
AB Nynäshamnsbostäder 100 179,8 – 165,0 14,8 12,4 49,4
Tegeltraven Holding AB 100 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kvastbindaren Fastighets AB 100 1,6 – 1,3 0,3 – 0,8 0,0
Nynäshamns Mark AB 50 0,1 – 0,1 0,0 0,0 0,0
Alkärrsplans Utveckling AB 19 8,7 – 5,1 3,5 3,3 0,0
Södertörns Miljö och hälsoskyddsförbund 17,9 36,7 – 35,2 1,5 – 0,1 0,0
Letupa AB 100 0,0 – 0,1 – 0,1 0,2 0,0

I tabellen ovan redovisas de bolag och kommunalförbund som ingår i de sammanställda räkenskaperna för koncernen. I tabellen redovisas intäkter och kostnader till 100 procent, men konsolideras utifrån den ägarandel som framgår i tabellen.