Barnbokslut

Kommunfullmäktige beslutade 2011 att det årligen ska tas fram ett barnbokslut som ska bifogas kommunens årsredovisning för att öka kunskapen om och synliggöra barns och ungas livssituation i Nynäshamns kommun. Barnbokslutet sammanfattar några under året genomförda eller planerade satsningar och aktiviteter som rör barn.

BARNKONVENTIONEN BLIR LAG

Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) blev svensk lag den 1 januari 2020. För att säkerställa kommunens efterlevnad av konventionen har Barn- och utbildningsnämnden fått i uppdrag från kommunledningsgruppen att ansvara för ett kommunövergripande samarbete. Samarbetet påbörjades under hösten 2019 och kommer att fortsätta under 2020.

Samarbetsgruppen fokuserar i första hand på informations- och utbildningsinsatser, för att sedan när Barnombudsmannens och regeringens utredningar är klara analysera dessa och genomföra, eller föreslå, nödvändiga förändringar.

År 2019 fanns inte några kommunövergripande mål för arbetet med barns rättigheter. Av den anledningen är det svårt att avgöra vilka insatser och aktiviteter som ska följas upp och redovisas i barnbokslutet. Trots avsaknaden av kommunala mål arbetar nämnderna med frågor om barns rättigheter för att efterleva kraven i bland annat barnkonventionen. Arbetet ser olika ut i nämnderna på grund av nämndernas olika uppdrag. Även om nämndernas verksamhet i olika grad påverkar barn är frågor om barns rättigheter aktuella och viktiga för samtliga nämnder.

Nedan ges exempel på satsningar och aktiviteter som genomfördes 2019.

  • På internationella barndagen den 20 november hölls en ljusmanifestation för att synliggöra barnens roll som viktiga samhällsmedborgare.
  • Planeringsavdelningen utförde ett internt arbete för att säkerställa barnperspektivet i detaljplaneprocessen.
  • Under kommunens trafikantvecka gavs barn möjlighet att lära sig trafikregler och ta cykelkörkort.
  • Kommunens ungdomsfullmäktige ändrade på ungdomars inrådan karaktär till ett ungdomsråd.
  • Ett projekt med syfte att främja psykisk hälsa bland unga tjejer i årskurs 6–9 startades. Projektet utgår från tjänstedesign vilket innebär att målgruppen är delaktig i att ta fram och testa metoder, insatser och verktyg för att främja psykisk hälsa och förebygga stress bland unga tjejer.
  • Kommunen inrättade en ny funktion: ett barn- och elevombud. Funktionen är placerad på Barn- och utbildningsförvaltningen med syfte att säkerställa att barns rättigheter respekteras i kommunens grundskole- och grundsärskoleverksamhet.
  • I samband med framtagandet av trafik- och mobilitetsstrategin undersökte Kommunstyrelseförvaltningen barns upplevelse av trafiken i sin vardag. Undersökningen genomfördes bland kommunens femteklassare som fick en lektion i ämnet. De fick även delta i workshops och diskussioner och besvara enkäter. Resultatet av undersökningen ska integreras i trafik- och mobilitetsstrategin.
  • Barn- och utbildningsnämnden tillämpade ett resursfördelningssystem till nämndens verksamheter som bland annat tar hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund, vilket främjar likvärdiga villkor.

FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN

I och med den kunskapsökning som det kommunövergripande samarbetet för att säkerställa och förbättra kommunens efterlevnad av barnkonventionen förväntas leda till, bör arbetet med barnbokslutet kunna utvecklas. Barnbokslutet bör framöver kunna bli ett bättre verktyg för att förstå och synliggöra barns och ungas livssituation i Nynäshamns kommun.