Demografin i Bollnäs följer den i Sverige som helhet, med fler barn och äldre. Det betyder fler som behöver service och insatser och färre i arbetsför ålder som kan stå för servicen. Arbetskraft med rätt kompetens riskerar att bli en bristvara. Digitalisering är viktig i sammanhanget, liksom arbetet med att attrahera både personal och nya invånare. Det krävs också samarbete mellan nämnderna och med andra kommuner.
Den höga arbetslösheten är ett problem. Eftersom ungdomar och utrikes födda har svårast att komma in på arbetsmarknaden, fortsätter kommunens arbete med att underlätta för dessa grupper, liksom arbetet med nyföretagarrådgivning för utrikes födda. Hög arbetslöshet medför högre kostnader för försörjningsstöd och ökad risk för missbruk och våld i nära relationer. Bollnäs kommun arbetar för att få del av statliga arbetstillfällen.
Höga sjukskrivningstal tär på organisationen i form av kompetensförluster, merkostnad och minskad attraktivitet. De olika projekt som pågår för att vända utvecklingen fortsätter.
En ny inköpsorganisation införs för att upphandlingarna ska vara kostnadseffektiva och rättssäkra.
Infrastrukturen i kommunen ska fortsätta att utvecklas. Det gäller bredband, pendlingsmöjligheter och förbättrade förutsättningar för kollektivtrafiken. Kommunens omställning till fossilfria transporter fortsätter och nya cykelbanor anläggs.