Detta är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2022. Den fullständiga officiella versionen finns att ladda ner i pdf-format, se länk nederst på skärmen. www.bollnas.se

Hur gick det med kommunfullmäktiges mål?


Invånare – målet uppnåddes delvis

Arbetet med att hantera pandemin fortsatte under årets första månader, med insatser tillsammans med andra aktörer i samhället kring bland annat leveranser av mat och medicin till riskgrupper och andra som behövde det.

Genom ett gott samarbete mellan socialförvaltningen och arbetsmarknadsenheten samt Föreningsalliansen minskade behovet av försörjningsstöd. Samarbetet med Bollnäs Bostäder gav ett antal invånare möjligheter att förbättra sina livsvillkor, genom modellen ”Bostad först” som bygger på att en bostad är första steget till att kunna klara av att lösa andra problem i livssituationen.

Kommunen antog i juni ett program för social hållbarhet, som ska ingå tillsammans med övriga program i den övergripande hållbarhetsstrategin. En styrgrupp bildades för social hållbarhet, med representanter från elevhälsan, utbildning, socialförvaltningen och Polisen.

Projektet En kommun fri från våld avslutades, och de utvecklingsområden som projektet fört med sig infördes i det sociala hållbarhetsprogrammet. Ett annat projekt för att motverka våld är samverkansprojektet Trygghetens hu med fokus på våld i nära relationer.


Utveckling, välfärd och tillväxt – målet uppnåddes delvis

I juni antog fullmäktige en hållbarhetsstrategi med program för ekologisk och social hållbarhet, som ska genomsyra alla verksamheter. Fullmäktige antog också ett nytt natur- och grönstrukturprogram. Ett avtal med Trafikverket ska ge fler gång- och cykelvägar och fler busshållplatser med syfte att öka det hållbara resandet.

Antalet verksamheter och företag ökade i kommunen, från 3 177 arbetsgivare i början av 2022 till 3 229 vid årets slut. Det är viktigt för sysselsättningen och näringslivet, som klarat sig bra trots pandemin.

Digitaliseringen fortsatte med beslut om fördjupat samarbete mellan Hälsingekommunerna när det gäller it-drift och gemensam drift av organisation, processer och system inom it-området. Hälsingekommunerna upphandlade också ett gemensamt lönehanteringssystem.


Ekonomi – målet uppnåddes delvis

Årets resultat var positivt med 23 miljoner kronor. Överskottet berodde främst på ökade skatteintäkter och generella statsbidrag samt realisationsvinster. Verksamheterna lämnade ett överskott på 5 miljoner, vilket var en klar förbättring mot 2021 då de gick back med 17 miljoner.

Precis som 2021 lånade Bollnäs kommun 100 miljoner kronor till de stora investeringsbehov kommunen har. Det gör att kommunen nu har lån på totalt 300 miljoner. Kommunen använde däremot inte hela sin investeringsbudget utan sköt upp vissa projekt till 2023.


Medarbetare – målet uppnåddes delvis

I HME-undersökningen (hållbart medarbetarengagemang) hade Bollnäs fortfarande ett bra resultat som dessutom är högt jämfört med andra kommuner. Inom området ”ledning” sjönk resultatet något och kommunen behöver arbeta mer med områdena ledning, styrning och motivation.

Från och med 2022 finns det ett gediget ledarprogram för cheferna i kommunen, och under året genomfördes programmet ”Att vara ledare i Bollnäs kommun” för alla chefer.

Både chefer och medarbetare var delaktiga i att ta fram en värdegrund för att skapa en gemensam kultur av förtroende, medskapande, professionalism och mod. Framöver ska kommunen också arbeta med friskfaktorer, enligt en modell som integrerar arbetsmiljö och verksamhetsutveckling.


Arbetssätt och processer – målet uppnåddes delvis

I arbetet för att öka samverkan mellan Hälsingekommunerna är det gemensamma lönehanteringssystemet ett första steg, och nästa steg är gemensam it vad gäller system och processer, för att effektivisera och hitta synergieffekter.

Arbetet med att skapa ett gemensamt arkiv för Bollnäs och Ovanåkers kommuner fortsatte, och inom e-arkiv (digitalt arkiv) utökades samverkan till att inkludera hela Dalarna och därmed fler kommuner.