Befolkningstillväxten är osäker. Trenden var svagt minskande före Rysslands invasion av Ukraina. Annars följder demografin i Bollnäs den i Sverige som helhet, med en stor ökning av antalet invånare över 80 år. Det betyder fler som behöver service och insatser och färre i arbetsför ålder som kan stå för servicen. Arbetskraft med rätt kompetens riskerar att bli en bristvara. Kommunen behöver därför attrahera både arbetskraft och nya invånare. Mer samarbete krävs mellan nämnderna och med andra kommuner om ekvationen ska gå ihop.
Om fler vill flytta till kommunen behövs både nya bostäder och ökat underhåll av verksamhetslokaler och fritidsanläggningar.
Den höga arbetslösheten är ett problem. Eftersom ungdomar och utrikes födda har svårast att komma in på arbetsmarknaden, fortsätter kommunen att satsa på dessa grupper och på nyföretagarrådgivning till utrikes födda. Bollnäs fortsätter att arbeta för att få del av statliga jobb.
Utbildning är en nyckelfaktor för välstånd och tillväxt. Därför måste resultaten i grundskolan förbättras och fler fortsätta att utbilda sig även efter gymnasiet.
Höga sjukskrivningstal tär på organisationen i form av kompetensförluster, merkostnad och minskad attraktivitet. Det pågår flera projekt för att vända utvecklingen.
Den nya inköpsorganisationen är ett samarbete mellan alla kommuner i Hälsingland. Den ska göra upphandlingarna kostnadseffektiva och rättssäkra.
Infrastrukturen i kommunen ska fortsätta att utvecklas. Det gäller bredband, pendlingsmöjligheter och förbättrade förutsättningar för kollektivtrafiken. Kommunens omställning till fossilfria transporter fortsätter och kommunen investerar i nya cykelbanor och kollektivtrafik.